| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-03 11:54:58
Temat: tort pietrowyPrzy okazji 1 rocznicy slubu naszlo mnie na zrobienie czegos
specjalnego, oprocz wybranych potraw ktore sa przez mojego meza bardzo
lubiane, badz potraw bedacych milym wspomnieniem z naszego weseliska,
naszlo mnie na zrobienie niewielkiego tortu pietrowego. Mam tylko
dylemat co do wyboru masy, badz kremu do tegoz tortu - bedzie on z
pewnoscia makowy i chcialabym aby jedna z warstw byla orzechowa.
Jednakze wydaje mi sie ze jak przyloze na dolny tort jeszcze drugi na
gore to mi sie to wszystko zapadnie (wszystkie przepisy na krem
orzechowy wydaja mi sie ze tak to nazwe "lejace").
Bardzo Was prosze zatem o przepisna krem orzechowy, bac sugestie do
wykorzystania innych , dobrych i sprawdzonych kremow z jak najmniejsza
iloscia masla itp.Jesli nie znacie takowych, to moze jest godny
polecenia gotowy krem?
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Idzia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-03 13:38:35
Temat: Re: tort pietrowyz mala iloscia masla to moze byc cieniutko
mozna zawsze dodac do bitej smietany orzechow, ale to z kolei nie bardzo do
makowego tortu...
najlepiej jest na 250g masla/margaryny [jak kto woli] utartej na maxa dodac
dwa jajka ubite z cukrem [czubata lyzka cukru na 1 jajo] na parze
potem do tego spirytus [wg uznania] i orzechy posiekane
mozna jeszcze krem czekoladowy [wtedy trzeba zmaiast orzechow dodac dwie
lyzki kakao uprzednio zalanego odrobina wrzatku i wystudzonego, tez pycha]
zapasc sie nie powinno, bo juz nie raz robilam torty pietrowe z takim
wlasnie kremem i sie trzymal:)
a jak juz jesc to jesc a nie sie odchudzac przy okazji:)
albo rybki albo pipki jak mawia moj dobry znajomy:)
takze, skoro to pierwsza rocznica slubu to odpusc sobie diety na ten
dzien:)))
na 25 rocznice zrobisz tort z biszkoptow dietetycznych:)))
--
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-03 22:54:46
Temat: Re: tort pietrowy
Idzia wrote in message <3...@w...com.pl>...
>Bardzo Was prosze zatem o przepisna krem orzechowy, <
drobno zmielone orzechy pogotowac ze smietanka, albo mlekiem (uwazac, bo
lubi sie przypalac), dodac cukru wedlug uznania i pod koniec gotowania duzo
rumu, zawsze robilam "na oko", wiec nie jestem w stanie podac proporcji.
katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |