« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-03 21:24:07
Temat: twarógWitam !
Szukam od dłuższego czasu w internecie przepisu na to jak samemu zrobić w
domu twaróg (z prawdziwego mleka).Może ktoś mi pomoże.Gdzie znajdę przepis
?A może jeszcze przy okazji przepis na taką czekoladę domowej roboty z mleka
w proszku...mniam
Małgorzata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-03 22:29:52
Temat: Re: twaróg
Użytkownik "Małgorzata" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bqlk9n$6g4$1@news.onet.pl...
> Witam !
> Szukam od dłuższego czasu w internecie przepisu na to jak samemu zrobić w
> domu twaróg (z prawdziwego mleka).
Najprostrzy sposob to dobrze zsiadle mleko wlac sie na geste sitko
plastikowe i pozostawic na jakis czas, tak zeby serwatka mogla sie odsaczyc.
Jezeli odsaczy sie jej mniej powstaje miekki twarozek, wiecej (np.
dociskajac czyms ser) - bardziej zwarty twarog.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-03 22:33:58
Temat: Re: twaróg
Użytkownik "zefirka" <z...@i...pl> napisał w wiadomości
> Najprostrzy
Najprostszy oczywiscie;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-03 22:55:27
Temat: Re: twarógLe mercredi 3 décembre 2003 ? 23:29:52, vous écriviez :
> U?ytkownik "Ma?gorzata" <s...@p...onet.pl> napisa? w wiadomo?ci
> news:bqlk9n$6g4$1@news.onet.pl...
>> Witam !
>> Szukam od d?u?szego czasu w internecie przepisu na to jak samemu zrobiae w
>> domu twaróg (z prawdziwego mleka).
> Najprostrzy sposob to dobrze zsiadle mleko wlac sie na geste sitko
> plastikowe i pozostawic na jakis czas, tak zeby serwatka mogla sie odsaczyc.
> Jezeli odsaczy sie jej mniej powstaje miekki twarozek, wiecej (np.
> dociskajac czyms ser) - bardziej zwarty twarog.
A robilas to kiedys w ten sposob ? Bo podajesz przepis na serek homo,
niestety...
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-03 23:09:59
Temat: Re: twaróg
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1119191975.20031203235527@yahoo.com...
> A robilas to kiedys w ten sposob ? Bo podajesz przepis na serek homo,
> niestety...
Powiedzmy ze asystowalam, bo osobiscie za nim nie przepadam. U mnie w domu
od lat tak sie robi twarozek. O ile mi wiadomo serek homogenizowany ma
gladka konsystencje, twarozek uzyskany w sposob jaki opisalam jest
grudkowaty. I zwarty, jesli dobrze odcisnie sie serwatke. Serek
homogenizowany raczej nie jest twardy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-03 23:52:01
Temat: Re: twarógLe jeudi 4 décembre 2003 ? 00:09:59, vous écriviez :
> U?ytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisa? w wiadomo?ci
> news:1119191975.20031203235527@yahoo.com...
>> A robilas to kiedys w ten sposob ? Bo podajesz przepis na serek homo,
>> niestety...
> Powiedzmy ze asystowalam, bo osobiscie za nim nie przepadam.
:-)
> U mnie w domu
> od lat tak sie robi twarozek. O ile mi wiadomo serek homogenizowany ma
> gladka konsystencje, twarozek uzyskany w sposob jaki opisalam jest
> grudkowaty. I zwarty, jesli dobrze odcisnie sie serwatke. Serek
> homogenizowany raczej nie jest twardy...
Zsiadle mleko lepiej podgrzac (ostudzic), twarog wtedy nie ma szansy
na (denerwujaca) "gladkosc" :-p
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 00:16:05
Temat: Re: twaróg
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:4912586463.20031204005201@yahoo.com...
> Zsiadle mleko lepiej podgrzac (ostudzic), twarog wtedy nie ma szansy
> na (denerwujaca) "gladkosc" :-p
Moze ;) U nas butelka z kwasniejacym mlekiem po prostu stala sobie przez
jakis czas w cieplym miescu w kuchni, a kiedy serwatka zaczynala oddzielac
sie od mleka zawartosc ladowala na sitku i robil sie twarozek, ktorym mnie
katowali rodzice ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 01:01:24
Temat: Re: twarógWed, 3 Dec 2003 23:55:27 +0100, na pl.rec.kuchnia, Ewa (siostra Ani) N.
napisał(a):
> Le mercredi 3 décembre 2003 ? 23:29:52, vous écriviez :
>
>> U?ytkownik "Ma?gorzata" <s...@p...onet.pl> napisa? w wiadomo?ci
>> news:bqlk9n$6g4$1@news.onet.pl...
>>> Witam !
>>> Szukam od d?u?szego czasu w internecie przepisu na to jak samemu zrobiae w
>>> domu twaróg (z prawdziwego mleka).
>
>> Najprostrzy sposob to dobrze zsiadle mleko wlac sie na geste sitko
>> plastikowe i pozostawic na jakis czas, tak zeby serwatka mogla sie odsaczyc.
>> Jezeli odsaczy sie jej mniej powstaje miekki twarozek, wiecej (np.
>> dociskajac czyms ser) - bardziej zwarty twarog.
>
> A robilas to kiedys w ten sposob ? Bo podajesz przepis na serek homo,
> niestety...
>
> Ewcia
Serek homo, powiadasz?
Homogenizacja jest procesem mającym na celu rozdrobnienie większych
kuleczek tłuszczowych, aby wyeliminować zjawisko gromadzenia się śmietanki
(postoju tłuszczu) w mleku. Homogenizację przeprowadza się homogenizatorach
w temperaturze 70 - 75oC
Tyle za źródłem w Internecie. Zefirka ma rację. Tak się robi twaróg
(twarożek dla zdrobnienia). W metodzie Zefirki, odciska się (przez wiejskie
baby z użyciem pieluchy) i czeka dzień-dwa, aż odpowiednio skwaśnieje i
uzyskuje się gotowy twarożek. Im mniej odciśnięty, tym bardziej 'mokry'. Im
dłużej leży, tym kwaśniejszy. I to cała filozofia produkcji sera białego.
--
Another
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 10:47:23
Temat: Re: twaróg
"Ewa (siostra Ani) N." wrote:
>
> A robilas to kiedys w ten sposob ? Bo podajesz przepis na serek homo,
> niestety...
Jestes pewna? W taki sposob robi twarog moja babcia z mleka od wlasnych
krow. Zsiadle mleko przelewa do durszlaka (jesli ma byc wlasnie taki
miekki do zjedzenia od razu) albo do plociennego woreczka, mocno zawija
i przyklada czyms ciezkim (jesli np do sernika). Z serkiem homo nie ma
to nic wspolnego.
Th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 11:41:55
Temat: Re: twaróg> Szukam od dłuższego czasu w internecie przepisu na to jak samemu
zrobić w
> domu twaróg (z prawdziwego mleka).
Najpierw przyrządy: Z grubego lnianego płótna szyjemy worek w kształcie
trójkąta, tak, żeby miał wysokość ok 50 cm a szerokość u góry 40.
Dwie deski z liściastego drewna 50x50 cm, kamień taki ze 3 kilo.
Mleko zakwaszamy lekko ( w sposób naturalny, lub kwasem mlekowym, czy
cytrynowym), wcale nie musi się zsiąść. Podgrzewamy powoli aż zacznie
się oddzielać serwatka. Temperatura nie powinna przekroczyc 40 st C do
serek będzie twardy. Wlewamy do worka, kładziemy na desce, przykrywamy
drugą i obciążamy kamieniem. Na drugi dzien mamy gotowy twaróg.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |