| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-08-08 12:32:33
Temat: udziec baraniznalazłam w googlach różne rodzaje bejc...albo zsiadłe mleko po prostu :)
ktoś ma doświadczenie? to zsiadłe mleko mnie intruguje i trochę kusi :)
udziec ma ponad 2 kilo z kością- kość do pieczenia należy wyciąć, czy
niekoniecznie?
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-08-08 13:16:51
Temat: Re: udziec baraniOn 8 Sie, 14:32, "fuksa" <f...@w...pl> wrote:
> znalazłam w googlach różne rodzaje bejc...albo zsiadłe mleko po prostu :)
> ktoś ma doświadczenie? to zsiadłe mleko mnie intruguje i trochę kusi :)
Zsiadłe mleko? - ono tylko nieco zneutralizuje specyficzny zapach.
A gdzie przyprawy?
Najlepsza bejca: zrób typowy winegret, ale z octu balsamicznego,
oliwy, nieco cukru, sporo soli - sól posłuży już w trakcie pieczenia.
Do tego wsyp sporo ppogniecionego rozmarynu i zielonego pieprzu grubo
mielonego, posiekany drobno czosnek. Wyszejkuj w słoiku twist. Mięso
włóż do mocnej torebki na mrożonki, wlej bejcę, wyduś powietrze,
szczelnie zawiąż - zawijając kilkakrotnie brzeg torebki. Pognieć lekko
mięso palcami i pomasuj przez torebkę, aby bejca weszła w zakamarki,
włóż do głębokiej miski (takiej, aby mięso nie leżało płasko, lecz
było lekko ściśnięte ze wszystkich stron, bo zalewa opadnie). Włoż do
lodówki przynajmniej na 24 h (do 48), w tym czasie obracaj co kilka
godzin.
> udziec ma ponad 2 kilo z kością- kość do pieczenia należy wyciąć, czy
> niekoniecznie?
Można wyciąć, wtedy mięso przejdzie lepiej przyprawami i będzie
smaczniejsze. Ale można tylko naciąć - w miejscu, gdzie kość jest
najbliżej powierzchni, lekko oddzielić ostrym nożem mięso wzdłuż
kości, m.w. do połowy jej grubości.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-08-15 15:35:59
Temat: Re: udziec baraniUżytkownik <i...@g...pl>
> Zsiadłe mleko? - ono tylko nieco zneutralizuje specyficzny zapach.
> A gdzie przyprawy?
> Najlepsza bejca:
nie śpieszyło mi się
1 doba w maślance/mleku/jogurcie
potem 4 doby w bejcy- średniej wyciągniętej ze wszystkich przepisów :)
oliwa, rozmaryn, wino czerwone, czosnek, cebula, majeranku trochę i
jałowiec- wyszło pyszne, kruche, ciut specyficzny posmak zamaskowany nie
wiem czym ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-08-15 17:36:46
Temat: Re: udziec baranifuksa pisze:
> nie śpieszyło mi się
> 1 doba w maślance/mleku/jogurcie
> potem 4 doby w bejcy- średniej wyciągniętej ze wszystkich przepisów :)
> oliwa, rozmaryn, wino czerwone, czosnek, cebula, majeranku trochę i
> jałowiec- wyszło pyszne, kruche, ciut specyficzny posmak zamaskowany nie
> wiem czym ;)
A, po co kupowałaś udziec jak nie lubisz specyficznego posmaku?
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-08-15 20:58:04
Temat: Re: udziec baraniUżytkownik "Gosia Plitmik"
> A, po co kupowałaś udziec jak nie lubisz specyficznego posmaku?
nie znałam tego posmaku, tylko czytałam/słyszałam
i zostałam obdarowana :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-08-15 21:06:41
Temat: Re: udziec baranifuksa pisze:
> nie znałam tego posmaku, tylko czytałam/słyszałam
AAAA;-)A, posmak warto poznać, naprawdę
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-08-16 11:59:06
Temat: Re: udziec baraniOn 8 Sie, 14:32, "fuksa" <f...@w...pl> wrote:
> znalazłam w googlach różne rodzaje bejc...albo zsiadłe mleko po prostu :)
> ktoś ma doświadczenie? to zsiadłe mleko mnie intruguje i trochę kusi :)
>
> udziec ma ponad 2 kilo z kością- kość do pieczenia należy wyciąć, czy
> niekoniecznie?
>
> Ola
Wszystko zależy od tego, czy to jest mięso z barana (tryka) czy
owcy. Tłuszcz powinien być biały lub różowy, nigdy żółty, podobnie jak
przy wołowinie, gdyż żółty oznacza starą szukę i mięso może być mniej
smaczne i łykowate.
W zasadzie młodych nigdy nie bejcowałem, na jesieni gdy górale biją
przed zimą sztuki wybrakowane mozna było kupić młode mięso. Nawet
młode obiera się z tłuszczu i błon, szpikuje słoniną. Takie nacierałem
solą i pieprzem, szpikowałem papryką słodką i czosnkiem i po postaniu
w chłodzie do następnego dnia wkładałem w brytwannie do piekarnika
podlewając wodą. Pod koniec polewałem śmietaną i do sosu dodawałem
posiekaną cebulę, a później sos doprawiałem pieprzem i innymi
przyprawami. Można było jeść na gorąco i zimno...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-08-16 12:01:42
Temat: Re: udziec baraniOn 15 Sie, 23:06, Gosia Plitmik <p...@o...pl> wrote:
> fuksa pisze:
>
> > nie znałam tego posmaku, tylko czytałam/słyszałam
>
> AAAA;-)A, posmak warto poznać, naprawdę
> --
>
> Gosia
Pewnie - wspaniały rosół z baraniny z ziemniakami lub kapuśniak z
kiszonej kapusty - cudowna rzecz w zimie, najzwyczajniej grzeje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-08-30 11:28:15
Temat: Re: udziec baraniPanslavista pisze:
> ... wkładałem w *brytwannie* do piekarnika podlewając wodą.
Chyba razem z teściową.
;-)
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |