Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.nask.pl!ne
ws.nask.org.pl!news.germany.com!postnews.google.com!25g2000hsx.googlegroups.com
!not-for-mail
From: i...@g...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: udziec barani
Date: Fri, 8 Aug 2008 06:16:51 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 37
Message-ID: <d...@2...googlegroups.com>
References: <g7hacp$7oc$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.28.204.241
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1218201411 32722 127.0.0.1 (8 Aug 2008 13:16:51 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Fri, 8 Aug 2008 13:16:51 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: 25g2000hsx.googlegroups.com; posting-host=83.28.204.241;
posting-account=N1s5fQoAAADh79ikLaZl6sk75TRnxCdW
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT
5.1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314622
Ukryj nagłówki
On 8 Sie, 14:32, "fuksa" <f...@w...pl> wrote:
> znalazłam w googlach różne rodzaje bejc...albo zsiadłe mleko po prostu :)
> ktoś ma doświadczenie? to zsiadłe mleko mnie intruguje i trochę kusi :)
Zsiadłe mleko? - ono tylko nieco zneutralizuje specyficzny zapach.
A gdzie przyprawy?
Najlepsza bejca: zrób typowy winegret, ale z octu balsamicznego,
oliwy, nieco cukru, sporo soli - sól posłuży już w trakcie pieczenia.
Do tego wsyp sporo ppogniecionego rozmarynu i zielonego pieprzu grubo
mielonego, posiekany drobno czosnek. Wyszejkuj w słoiku twist. Mięso
włóż do mocnej torebki na mrożonki, wlej bejcę, wyduś powietrze,
szczelnie zawiąż - zawijając kilkakrotnie brzeg torebki. Pognieć lekko
mięso palcami i pomasuj przez torebkę, aby bejca weszła w zakamarki,
włóż do głębokiej miski (takiej, aby mięso nie leżało płasko, lecz
było lekko ściśnięte ze wszystkich stron, bo zalewa opadnie). Włoż do
lodówki przynajmniej na 24 h (do 48), w tym czasie obracaj co kilka
godzin.
> udziec ma ponad 2 kilo z kością- kość do pieczenia należy wyciąć, czy
> niekoniecznie?
Można wyciąć, wtedy mięso przejdzie lepiej przyprawami i będzie
smaczniejsze. Ale można tylko naciąć - w miejscu, gdzie kość jest
najbliżej powierzchni, lekko oddzielić ostrym nożem mięso wzdłuż
kości, m.w. do połowy jej grubości.
|