Data: 2008-08-16 11:59:06
Temat: Re: udziec barani
Od: Panslavista <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 8 Sie, 14:32, "fuksa" <f...@w...pl> wrote:
> znalazłam w googlach różne rodzaje bejc...albo zsiadłe mleko po prostu :)
> ktoś ma doświadczenie? to zsiadłe mleko mnie intruguje i trochę kusi :)
>
> udziec ma ponad 2 kilo z kością- kość do pieczenia należy wyciąć, czy
> niekoniecznie?
>
> Ola
Wszystko zależy od tego, czy to jest mięso z barana (tryka) czy
owcy. Tłuszcz powinien być biały lub różowy, nigdy żółty, podobnie jak
przy wołowinie, gdyż żółty oznacza starą szukę i mięso może być mniej
smaczne i łykowate.
W zasadzie młodych nigdy nie bejcowałem, na jesieni gdy górale biją
przed zimą sztuki wybrakowane mozna było kupić młode mięso. Nawet
młode obiera się z tłuszczu i błon, szpikuje słoniną. Takie nacierałem
solą i pieprzem, szpikowałem papryką słodką i czosnkiem i po postaniu
w chłodzie do następnego dnia wkładałem w brytwannie do piekarnika
podlewając wodą. Pod koniec polewałem śmietaną i do sosu dodawałem
posiekaną cebulę, a później sos doprawiałem pieprzem i innymi
przyprawami. Można było jeść na gorąco i zimno...
|