| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-14 16:42:59
Temat: Re: wafle
Aga <a...@a...com.pl> wrote in message
news:91ahlb$cpa$1@news.tpi.pl...
> Chyba nie wiedzialam przepisow na masy waflowemoze ktos ma cos ciekawego?
> Czekam Aga
>
No to prosze :-)
Paczka wafli
Masa:
2 cale jajka
30dkg cukru pudru
5dkg kakao
maslo (250 g)
Bialko z cukrem ubic na parze, (Czasem ubijam to na lekko rozgrzanej plycie
kuchennej)
dodac zoltko, gdy ubite dodac kakao i pozostawic do wystygniecia.
Rozetrzec kostke masla i dodawac stopniowo ostudzona mase.
(Mozna dodac drobno posiekane bakalie)
Przelozyc wafle, przycisnac czyms ciezkim i zostawic w chlodnym miejscu na
pare godzin.
Potem mozna jeszcze polac polewa czekoladowa i posypac, orzechami lub
wiorkami
kokosowymi czy tez siekanymi migdalami. Co tam kto woli.
Bardzo dobre. Smacznego !!!!
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-15 06:53:27
Temat: Re: wafle
> Masa:
> 2 cale jajka
> 30dkg cukru pudru
> 5dkg kakao
> maslo (250 g)
>
Zamiast całych jajek można dać same żółtka, zamiast kakao wanilię i co
bardzo ważne rozkruszone kawałki zwykłych(takich jakie były dawniej)
herbatników. Wafle maja tendencje do nasiąkania i stają się gumowe, tak jak
większość zwykłych, impulsowych lodów w rożku. Herbatniki ciagną wilgoć i
dodatkowo dodają smaku.
Jak ktoś lubi i potrafi mozna robić przekładańce, tzn kilka warstw z suchą
masą, natomiast dwa ostatnie wafle smarujemy cienką warstwą rozpuszczonej
czekolady, a między nie możemy wstawić dowolną, wilgotną masę, np. żółtko,
cukier, masło i poziomki.
Smacznego, Krzysiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |