Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia watrobka

Grupy

Szukaj w grupach

 

watrobka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-01-03 13:50:10

Temat: watrobka
Od: "walkie!" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

kto poratuje?
wieki nie robilam, a wlasnie wrocilam ze sklepu z watrobka
drobiowa.
jak to sie robi zeby dobrze bylo. wiem ze robilam z cebulka
i jablkiem, i taki sos sie fajny robil.
i nie wiem czy z rosolku czy z wina. heeeeelp.
--
Justyna/walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
mail: w...@m...wroclaw.net.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-01-03 14:12:02

Temat: Re: watrobka
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "walkie!" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:engceg$2vsv$1@wroclaw.net.pl...
> kto poratuje?
> wieki nie robilam, a wlasnie wrocilam ze sklepu z watrobka drobiowa.
> jak to sie robi zeby dobrze bylo. wiem ze robilam z cebulka i jablkiem, i
> taki sos sie fajny robil.
> i nie wiem czy z rosolku czy z wina. heeeeelp.

O sosie nic nie wiem.

Cebulka z jabłkiem

Szatkujesz cebulkę (niektórzy w tym momencie ją parzą), smażysz na
rozgrzanej oliwie na szklisto, dodajesz pokrojone jabłka, solisz, pieprzysz,
przykrywasz pokrywką i dusisz do miękkości. Generalnie mozesz podlać białym
winem, sos powstanie.

Wątróbka.

Krajesz wątróbke na kawałki, na rozgrzanej oliwie smażysz krótko - BEZ SOLI.

Gotową wątóbkę osalasz, podajesz od razu z cebulką i jabłkami.

Niekórzy oproszają watróbkę mąką przed samżeniem, ja tego nie robię.

Smacznego.

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-01-03 14:31:33

Temat: Re: watrobka
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Dominik Jan Domin napisał(a):
> Krajesz wątróbke na kawałki, na rozgrzanej oliwie smażysz krótko - BEZ SOLI.
W mojej wersji jest to raczej duszenie. Na zeszloną na tłuszczu
(smalec lub planta) cebulę kładę wątróbkę, pieprzę, daję 1-2
liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Przykrywam, duszę
ok. 5 minut, mieszam i znowu przykrywam - duszenie ok. 4 minut - lekko
posolić - poddusić ok. 1/2 minuty - gotowe. Watróbka jest mięciutka
(rozpływa się w ustach), dostatecznie słona i przyprawiona.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-01-03 14:41:19

Temat: Re: watrobka
Od: "walkie!" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

ikselka napisał(a):
> Dominik Jan Domin napisał(a):
>> Krajesz wątróbke na kawałki, na rozgrzanej oliwie smażysz krótko - BEZ SOLI.
> W mojej wersji jest to raczej duszenie. Na zeszloną na tłuszczu
> (smalec lub planta) cebulę kładę wątróbkę, pieprzę, daję 1-2
> liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Przykrywam, duszę
> ok. 5 minut, mieszam i znowu przykrywam - duszenie ok. 4 minut - lekko
> posolić - poddusić ok. 1/2 minuty - gotowe. Watróbka jest mięciutka
> (rozpływa się w ustach), dostatecznie słona i przyprawiona.
>
>
o to,wlasnie to :)
wielkie dzieki

--
Justyna/walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
mail: w...@m...wroclaw.net.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ROZNOSCI...
Kafeterka - pytanie
Zwyczajne talerzyki deserowe-pytanie
Przepis z Primo Gusto ze szpinakiem poproszę
sushi przepis

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »