Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia watrobka raz jeszcze

Grupy

Szukaj w grupach

 

watrobka raz jeszcze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-08-07 21:16:10

Temat: watrobka raz jeszcze
Od: "Izis_" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Serio nikt nie posiada przepisu jak zrobic watrobke zeby byla pyszniutka a
nie np twarda czy tez niedosmazona i na sos mietowy? Prosze o pomoc :(


Izis_


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-08-07 21:26:29

Temat: Re: watrobka raz jeszcze
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Izis_ napisał:
> Serio nikt nie posiada przepisu jak zrobic watrobke zeby byla pyszniutka a
> nie np twarda czy tez niedosmazona i na sos mietowy? Prosze o pomoc :(
>
>
> Izis_
>
>
Watrobke to Ci moge napisac. Sos mietowy nie bardzo - miety nie lubie.

Watrobke musisz umyc, wywalic te biale blonki.
Na patelni (ja na teflonie) rozgrzewam troche oleju. Na ostrym ogniu
podsmazam watrobke na rumiano. Gdy z kazdej strony jest rumiana podlewam
ja woda badz bulionem i dusze pod przykryciem juz na malym ogniu.

Ja czesto robie tak ze rowno z watrobka wrzucam pokrojona w polplasterki
cebulke i jedno jablko pokrojone w male kawalki. To obsmazam wszystko
razem - potem dodaje troche slodkiego wina domowej roboty i wode. To
wszystko razem dusze. Sole i pieprze do smaku.
Podaje z ziemniakami puree i kapusta kiszona. :-)

Wazne - watrobke soli sie na koncu bo tak to moze nie zmieknac.

Niestety sosu mietowego nigdy w zyciu nie robilam i jak na razie nie
zanosi sie zebym zaczela bo jak na razie za mieta nie przepadam :-)


--

o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-07 21:49:32

Temat: Re: watrobka raz jeszcze
Od: "ownica\(dżudżu\)" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
> Watrobke to Ci moge napisac. Sos mietowy nie bardzo - miety nie lubie.
Przecież to trolling kreciu!
d,

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-08 06:05:00

Temat: Re: watrobka raz jeszcze
Od: "Izis_" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora



>
> Wazne - watrobke soli sie na koncu bo tak to moze nie zmieknac.
>
> Niestety sosu mietowego nigdy w zyciu nie robilam i jak na razie nie
> zanosi sie zebym zaczela bo jak na razie za mieta nie przepadam :-)
>
>
> --
>
> o

Dzieki walkie! Przynajmniej już wiem jak zrobić wątrobke żeby jej nie zepsuć
:)) Wpadło mi to do glowy po wizycie w Zanku w Niepolomicach i mam straszna
ochote zrobić ją sama. Ale ten sos miętowy to faktycznie czarna magia - nie
mam pojęcia jak go zrobić. Szkoda, że nie lubisz mięty. Moja mama ostatnio
wychodowala sobie w ogrodku i zrobil ami mrozona herbate z prawdziwych lisci
mięty. Czegos podobnego nigdy nie pilam! I w najwiekszy upal ugasila
pragnienie :)
Dzieki za przepis.

Pozdrawiam
Izis_


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-08 06:08:58

Temat: Re: watrobka raz jeszcze
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Izis_ napisał:
>>Wazne - watrobke soli sie na koncu bo tak to moze nie zmieknac.
>>
>>Niestety sosu mietowego nigdy w zyciu nie robilam i jak na razie nie
>>zanosi sie zebym zaczela bo jak na razie za mieta nie przepadam :-)
>>
>>
>>--
>>
>> o
>
>
> Dzieki walkie! Przynajmniej już wiem jak zrobić wątrobke żeby jej nie zepsuć
> :)) Wpadło mi to do glowy po wizycie w Zanku w Niepolomicach i mam straszna
> ochote zrobić ją sama. Ale ten sos miętowy to faktycznie czarna magia - nie
> mam pojęcia jak go zrobić. Szkoda, że nie lubisz mięty. Moja mama ostatnio
> wychodowala sobie w ogrodku i zrobil ami mrozona herbate z prawdziwych lisci
> mięty. Czegos podobnego nigdy nie pilam! I w najwiekszy upal ugasila
> pragnienie :)
> Dzieki za przepis.
>
Miete toleruje tylko wwlasnie w herbatce ktora jest dodatkiem jakiejs
tam herbatki i schlodzona mocno. Ewentualnie w tymbarku :-)
A z prawdziwych lisci miety jeszcze herbatki nie pilam, niestety :)
Ale w tym zamku ta watrobke jadlas z tym sosem? Bo mnie za cholerke
jedno do drugiego nie pasuje :]
Pozdrawiam porannie :-)


--

o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-08 06:38:04

Temat: Re: watrobka raz jeszcze
Od: Izabela Kopij <i...@l...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Izis_ napisał:

> Serio nikt nie posiada przepisu jak zrobic watrobke zeby byla pyszniutka a
> nie np twarda czy tez niedosmazona i na sos mietowy? Prosze o pomoc :(
>
>
> Izis_

a ja robie inaczej. Watróbkę myję, pozbawiam białych błonek, tłuszczu,
wkładam przynajmniej na 30 min do mleka. w międzyczasie w garnku dusi mi
sie cebulka pokrojona w półplasterki, pod koniec duszenia dodaje sól i
pieprz do smaku.
Gdy wątróbka się wymoczy, od razu z mleka, po jedej obtaczam w mące i na
rozgrzany tłuszcz -- ma się przyrumienić. i tak z każdą. kiedy już
wszystkie są przyrumienione wrzucam do nich uduszoną cebulkę i jeszcze
chwilkę podduszam.
podaję z ziemniaczkami polanymi cebulką. Pychota.

Izza

--
*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*
redaktor Izabela Kopij
e-mail i...@l...com.pl
Magazyn Linux+, ul. Konstruktorska 6, Warszawa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-08 06:44:13

Temat: Re: watrobka raz jeszcze
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Izis_" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bgveit$88g$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dzieki walkie! Przynajmniej już wiem jak zrobić wątrobke żeby jej nie
zepsuć
> :)) Wpadło mi to do glowy po wizycie w Zanku w Niepolomicach i mam
straszna
> ochote zrobić ją sama. Ale ten sos miętowy to faktycznie czarna magia -
nie
> mam pojęcia jak go zrobić.

Jedyna specjalistka od sosu mietowego jest Krysia T. Co prawda nie w
zestawieniu z watrobka, ale moze rodzaj miesa nie ma zbyt wielkiej roznicy.
Proponuje poszukac w googlach - albo poczekac az K.T. sie pojawi :).
--
Pozdrawiam,
Ania

Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-08 07:38:59

Temat: Re: watrobka raz jeszcze
Od: "Izis_" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tak! W tym zamku jadłam. było naprawde pyszne.
Poszukam w googlach.
Dzieki!!

Izis_


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-08 10:16:01

Temat: Re: watrobka raz jeszcze
Od: "Krecia" <k...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "ownica(dżudżu)" <o...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bguhiq$76k$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
> > Watrobke to Ci moge napisac. Sos mietowy nie bardzo - miety nie lubie.
> Przecież to trolling kreciu!
> d,
>
Przepraszam bardzo! Czy mógłbyś się robaczku odczepić od mojej ksywki???
K.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-08 10:24:01

Temat: Re: watrobka raz jeszcze
Od: "ownica\(dżudżu\)" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krecia" <k...@p...fm> napisał w wiadomości
news:BLKYa.153654$2j1.2045789@news.chello.at...
>
> Użytkownik "ownica(dżudżu)" <o...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bguhiq$76k$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
> > > Watrobke to Ci moge napisac. Sos mietowy nie bardzo - miety nie lubie.
> > Przecież to trolling kreciu!
> > d,
> >
> Przepraszam bardzo! Czy mógłbyś się robaczku odczepić od mojej ksywki???
Krecia to pieszczotliwe zdrobnienie od kretynka. Jeżeli to uwazasz za swoją
ksyfkę, to przepraszam
d.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Surówki
BABKA PIASKOWA Z MIGDALAMI wg przepisu Kasi Mikołajczyk - relacja na żywo
W sprawie trola
DOBRZE, ŻE WRESZCIE ZNORMALNIAŁO
Pomidory - Zaprawy ??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »