« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-01 20:01:29
Temat: wisnioweczkaJak zrobić dobrą naleweczkę z wiśni?
pzdr.
maggie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-01 21:14:24
Temat: Re: wisnioweczka
> Jak zrobić dobrą naleweczkę z wiśni?
Mam coś takiego:
http://www.restaurants.pl/przepisy/napoje/nalewka_wi
sniowa.htm
Pozdrawiam. B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-01 23:49:46
Temat: Re: wisnioweczka
Ja myślę, że maggie pytała o praktykę.
Np.:
Do słoja 5l wrzucam
2 kg wydrylowanych wiśni
1,5-2 kg cukru
0,5 l wódeczki
0,5 l spirytusu
garstkę pestek
mieszam co jakiś czas aby się cukier rozpuścił
Stoi aż owoce spadną na dół (ok 3-4 miesiące)
Smakujemy.
--
PZDR, miszka_
_________________________________
Na to nam dwoje uszu i jedne usta dano
Aby mniej mówiono a więcej słuchano.
______________________Mikołaj Rej__
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-02 07:36:30
Temat: Re: wisnioweczkaUżytkownik "maggie" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:dmnkc5$kil$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jak zrobić dobrą naleweczkę z wiśni?
>
> pzdr.
> maggie
>
Mój sprawdzony przepis:
Nalewka z wiśni wytrawna.
1,5 kg ( 3 kg ) wiśni
200 g ( 400 g ) cukru
500 ml ( 1000 ml ) spirytusu
500 ml ( 1000 ml ) wódki 40%
Wiśnie opłukać, osączyć, wydrylować, wsypać do słoja, dodać 1/5 pestek,
cukier, zalać spirytusem i odstawić na 6 tygodni.
Nalewkę zlać, a owoce zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie.
Nalewkę zlać, owoce odcisnąć.
Połączyć nalewki, przefiltrować przez gazę i watę, zlać do butelek i
odstawić na 6 miesięcy.
Pozdrawiam.
Kri$P
--
----------------------------------------------------
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
*** Usuń z adresu co nie potrzebne ***
----------------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-03 10:54:09
Temat: Re: wisnioweczka
Kris wrote:
> Mój sprawdzony przepis:
>
> Nalewka z wiśni wytrawna.
> Wiśnie opłukać, osączyć, wydrylować, wsypać do słoja, dodać 1/5 pestek,
> cukier, zalać spirytusem i odstawić na 6 tygodni.
Dobrze jest przemrozić owoce przed zalaniem wyrobem spirytusowym.
Henry
co czyta i cicho siedzi..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-03 14:50:57
Temat: Re: wisnioweczkaMokador napisał(a):
> Kris wrote:
>
>>Mój sprawdzony przepis:
>>
>>Nalewka z wiśni wytrawna.
>>Wiśnie opłukać, osączyć, wydrylować, wsypać do słoja, dodać 1/5 pestek,
>>cukier, zalać spirytusem i odstawić na 6 tygodni.
>
>
> Dobrze jest przemrozić owoce przed zalaniem wyrobem spirytusowym.
>
> Henry
> co czyta i cicho siedzi..
Kupić mrożone i zalac, znajdziesz w archiwum jak robie ale to nie to
samo co ze świeżych.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-05 08:15:45
Temat: Re: wisnioweczkaJerzyN wrote:
>>
>> Dobrze jest przemrozić owoce przed zalaniem wyrobem spirytusowym.
>>
>> Henry
>> co czyta i cicho siedzi..
> Kupić mrożone i zalac, znajdziesz w archiwum jak robie ale to nie to
> samo co ze świeżych.
Po co mrozić wiśnie? Owocom pigwowca czy tarniny mrożenie
odbiera trochę cierpkości, a wiśniom co?
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |