« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-21 08:03:52
Temat: Re: witanko:))Znalazlam ten przepis, podawal go Konrad Brywczynski i jest on taki sam jak
ten dolaczony do mojego zajaca.
40g masła lub margaryny
40g cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego (a propos, wreszcie pojawił
się prawdziwy w sklepach)
szczypta soli
1 jajko
dokładnie 1 łyżka rumu
40g zmielonych orezchów laskowych
40g mąki kukurydzianej
40g mąki (pszennej)
1/2 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
Dodając składniki pojedynczo, wyrobić lekką masę. Wysmarować
formę tłuszczem, opruszyć mąką (ja raczej używam bułki tartej),
wypełnić masą. Piec na dole nagrzanego piekarnika (180 st. C,
ok. 35 min - przypominam, że na 0,5 l). Wyjąć z formy i opruszyć
cukrem pudrem lub polukrować.
Co do czasu pieczenia - to ja pieklam go znacznie dluzej, 45 minut a nawet
godzine. Dopiero po tym czasie patyczek wychodzil czysty. Byl to jednak piec
mojej mamy w ktorym zawsze trzeba piec dluzej niz podane. Mysle ze po 40
minutach mozesz zaczac sprawdzac. Powodzenia
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-21 12:25:41
Temat: Re: witanko:))Bardzo dziekuje, za pomoc, jednak mam jeszcze pytanko. nie bardzo rozumiem o
co chodzi w tym zadniu:
> Piec na dole nagrzanego piekarnika (180 st. C, ok. 35 min - przypominam,
że na 0,5 l).
tzn dokladnie chodzi mi o to 0,5 l -czy to pojemnosc foremki, nie wiem jaka
pojemnosc ma moja foremka:((( Czy wystarczy wlac wode i sprawdzic a potem
przepis zastosowac proporcjonalnie? I jeszcze jedno gdzie mam kupic rum w
sklepie z alkoholem? i jaki to ma byc rum?
Wiem moje pytania sa zapewne na poziomie 10 latki, ale coz zrobic taka sie
uchowalam:)))
Jeszcze raz bardzo dziekuje i licze na Was:)))
Pozdrawiam
Mazan-ka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-21 12:39:40
Temat: Re: witanko:))
Użytkownik "mazanka" <m...@p...e.pl> napisał w wiadomości
news:a7cj7m$gro$1@news.tpi.pl...
> Bardzo dziekuje, za pomoc, jednak mam jeszcze pytanko. nie bardzo rozumiem
o
> co chodzi w tym zadniu:
>
> > Piec na dole nagrzanego piekarnika (180 st. C, ok. 35 min - przypominam,
> że na 0,5 l).
> tzn dokladnie chodzi mi o to 0,5 l -czy to pojemnosc foremki, nie wiem
jaka
> pojemnosc ma moja foremka:((( Czy wystarczy wlac wode i sprawdzic a potem
> przepis zastosowac proporcjonalnie?
Mysle ze o to chodzi, bo w sumie twoja foremka moze byc duzo wieksza (lub
mniejsza) i baranek wyjdzie ci niepelny ... wlanie wody powinno wystarczyc o
ile foremka jest szczelna.
I jeszcze jedno gdzie mam kupic rum w
> sklepie z alkoholem? i jaki to ma byc rum?
Ja rumu nie dawalam, bo nie mialam, mozna dodac olejku rumowego, ale
naprawde troszeczke, ze 2-3 krople. Z tymi olejkami latwo przedobrzyc i ja
ich raczej nie uzywam.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-21 13:18:04
Temat: Re: witanko:))dziekuje teraz mi sie rozjasnilo w sobote zabieram sie do dziela:)))
pozdrawiam
Mazna-ka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-21 13:22:31
Temat: Re: witanko:))mysle o probie przedswiatecznej, oczywiscie ze dam znac:))) jak mi sie uda
to chce nawet koleznaki obdarowac barankami:)))
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a7cmbo$err$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "mazanka" <m...@p...e.pl> napisał w wiadomości
> news:a7cm6u$dgr$1@news.tpi.pl...
> > dziekuje teraz mi sie rozjasnilo w sobote zabieram sie do dziela:)))
> > pozdrawiam
>
> Dasz potem znać jak wyszło? to będzie próba przdswiąteczna czy juz dzieło
> ostateczne?
>
>
> pozdrawiam
> Basia
>
> ps.jednak dałaś się namówić by zajrzeć na kuchnię;-)
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-21 13:23:28
Temat: Re: witanko:))
Użytkownik "mazanka" <m...@p...e.pl> napisał w wiadomości
news:a7cm6u$dgr$1@news.tpi.pl...
> dziekuje teraz mi sie rozjasnilo w sobote zabieram sie do dziela:)))
> pozdrawiam
Dasz potem znać jak wyszło? to będzie próba przdswiąteczna czy juz dzieło
ostateczne?
pozdrawiam
Basia
ps.jednak dałaś się namówić by zajrzeć na kuchnię;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 01:17:35
Temat: Re: byla proba:))> Dasz potem znać jak wyszło? to będzie próba przdswiąteczna czy juz dzieło
> ostateczne?
>
> pozdrawiam
> Basia
>
> ps.jednak dałaś się namówić by zajrzeć na kuchnię;-)
>
Witam:))
Nooooo sobota minela i pierwsza proba pieczenia baranka za mna:)))
zmierzylam pojemnosc mojej foremki, moj baranek zmiesci w sobie 3/4 litra
wody, ale pomyslalm sobie przeciez to niewielka roznica i nie zmieniajac
proporcji przepisu zabralam sie do dziela:)))
moje dzielo wyglada jak odlew stopki dzieciecej hiihihih, niestety ciasta
bylo za malo:((( orzeszkow nie dalam z powodu ich braku:(( rumu tez nie
mialam, ciasto urabialam metoda tradycyjna (zadnych mikserow) poniewz mikser
zajela moja 14 letnia corka (jej ciasto bylo wysmienite) moje w smaku dobre,
tylko ten ksztalt hihihi, ale sie nie poddaje jutro zabieram sie znowu do
pracy:))) Mam nadzieje ze do swiat mi sie uda:)))
Pozdrawaim wszytkich i baaaardzo podziwiam:)))
Mazan-ka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |