Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zapiekanka - poradzcie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zapiekanka - poradzcie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-20 07:27:50

Temat: Re: Zapiekanka - poradzcie
Od: "AniaS" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Pawel Hadam" <P...@c...pl> napisał w wiadomości

> Moze ktos ma pod reka (chocby URL) i moze mi polecic jakas fajna
> zapiekanke. Taka co to by byla na obiad jako drugie danie.
> Nie musi byc miesna. Moze byc warzywna, jajeczna, serowa itp.

A moze byc nalesnikowy przekladaniec? Pyszny, leciutki, warzywno -
rybny.....

Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-21 06:44:00

Temat: Zapiekanka - poradzcie
Od: Pawel Hadam <P...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Moze ktos ma pod reka (chocby URL) i moze mi polecic jakas fajna
zapiekanke. Taka co to by byla na obiad jako drugie danie.
Nie musi byc miesna. Moze byc warzywna, jajeczna, serowa itp.

Pozdrowka
Pawel

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 07:22:19

Temat: Re: Zapiekanka - poradzcie
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 21 Mar 2002 07:44:00 +0100, Pawel Hadam
<P...@c...pl> wrote:

>Witam
>
>Moze ktos ma pod reka (chocby URL) i moze mi polecic jakas fajna
>zapiekanke. Taka co to by byla na obiad jako drugie danie.
>Nie musi byc miesna. Moze byc warzywna, jajeczna, serowa itp.

niemiesna? alez prosze:

maly peczek brokulow (jakies 500 g)
makaron (najlepiej jakis wstazkopodony)
tarty ser zolty ( z 15-20 dag) - najlepiej parmezan
creme fraiche albo kwasna smietana (100 g)
1 jajko
przyprawy (pieprz, sol, galka muszkatalowa)
1 lyzka soku z cytryny
pare lyzek (2-3) siekanych migdalow

makaron ugotowac i odcedzic. brokuly oczyscic, podzielic na rozyczki i
tez ugotowac (nie rozgotowac!), ostudzic. sporzadzic sos ze smietany,
3-4 lyzek startego sera, przypraw, jajka i soku z cytryny, wymieszac z
makaronem i brokulami, przelozyc do wysmarowanej tluszczem fromy do
zapiekanek, posypac reszta sera i migdalami, zapiekac w goracym
piekarniku, az ser sie zrumieni, jesc.

bardzo latwe, pozywne i smaczne jedzonko.

pozdrowienia,
kamila
--
everything tastes better with cat's hair in it.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 08:07:32

Temat: Re: Zapiekanka - poradzcie
Od: Pawel Hadam <P...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Moze ktos ma pod reka (chocby URL) i moze mi polecic jakas fajna
> > zapiekanke. Taka co to by byla na obiad jako drugie danie.
> > Nie musi byc miesna. Moze byc warzywna, jajeczna, serowa itp.
>
> A moze byc nalesnikowy przekladaniec? Pyszny, leciutki, warzywno -
> rybny.....

Ta moze byc, ale wyjasniam czemu chcialem zapiekanke. Chcialem cos
takiego, zebym wsadzil skladniki do naczynia (najlepiej skladniki prosto
ze sklepu, bez zadnej obróbki), potem naczynie do pieca, i za 20-30
minut wyjal gotowe danie :) Proste, nie? :)
No, ser zolty na wierzch to sie podejme zetrzec :)

Pawel

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 08:51:46

Temat: Re: Zapiekanka - poradzcie
Od: Pawel Hadam <P...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

kamila slawinska wrote:
>
> bardzo latwe, pozywne i smaczne jedzonko.

Fajne, biore, ale dzis nie zrobie, bo za duzo "czynnosci wstepnych" :)
Raczej zrobie cos, co wyjdzie prosto z produktow przyniesionych ze
sklepu. Nie mam dzis za wiele czasu, wiec takie specjaly zostawie sobie
na inny czas.

Pozdrowka i dzieki
Pawel

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 11:34:11

Temat: Re: Zapiekanka - poradzcie
Od: "AniaS" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Pawel Hadam" <P...@c...pl> napisał w wiadomości
news:3C9994C4.B15BCC5@comarch.pl...

>Chcialem cos
> takiego, zebym wsadzil skladniki do naczynia (najlepiej skladniki prosto
> ze sklepu, bez zadnej obróbki), potem naczynie do pieca, i za 20-30
> minut wyjal gotowe danie :) Proste, nie? :)
> No, ser zolty na wierzch to sie podejme zetrzec :)

To zapiekanka nalesnikowa zdecydowanie odpada.
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 15:06:20

Temat: Re: Zapiekanka - poradzcie
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> A moze byc nalesnikowy przekladaniec? Pyszny, leciutki, warzywno -
> rybny.....
>
> Ania

Aniu, jak robisz tego przekladanca? Jutro piatek, wiec "ryba inaczej" bedzie
jak najbardziej na miejscu.

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
FAQ : http://bozena.samorzad.pw.edu.pl/faq/index.html
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 15:47:07

Temat: Re: Zapiekanka - poradzcie
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>

Sprobuj Bozenko tak:

Ryba Barbary
nie wiem na ile osob, zatem proporcje dowolne, ale dla 2 osob, to ja biore
1/2 kg cebuli, ktora tne w grube piorka, a te z kolei dusze na oleju w dosc
glebokiem garnku [ze wzgledu na to, by ta cebula miala gruba warstwe],
dodaje przecier pomidorowy, sol, pieprz i ostra papryke.
Na to klade rybe [kazda chuda ryba sie do tego nadaje, obojetne czy to sa
filety, kotlety mrozone itp.].
Przykrywam i czekam, az to sie udusi [ryba dochodzi szybko].
Nakladam na talerze podbierajac z gara tak, by wziac od spodu wlasnie te
gruba warstwe cebuli.

smacznego :-)
barbara





--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 17:16:25

Temat: Re: Zapiekanka - poradzcie
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

....
> glebokiem garnku [ze wzgledu na to, by ta cebula miala gruba warstwe],
> dodaje przecier pomidorowy, sol, pieprz i ostra papryke.
> Na to klade rybe [kazda chuda ryba sie do tego nadaje, obojetne czy to sa
> filety, kotlety mrozone itp.].
> Przykrywam i czekam, az to sie udusi [ryba dochodzi szybko].
......

Basiu,
A jakis plyn do duszenia dodajesz?

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
FAQ : http://bozena.samorzad.pw.edu.pl/faq/index.html
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 18:24:16

Temat: [P] Re: Zapiekanka - poradzcie
Od: "moooni" <m...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Pawel Hadam" <P...@c...pl> napisał w wiadomości:

> Moze ktos ma pod reka (chocby URL) i moze mi polecic jakas fajna
> zapiekanke. Taka co to by byla na obiad jako drugie danie.
> Nie musi byc miesna. Moze byc warzywna, jajeczna, serowa itp.

Filet z indyka zapiekany z brokułami

50 dkg piersi z indyka,
łyżka oleju,
łyżka masła,
30 dkg pieczarek,
25 dkg mrożonych brokułów,
2 łyżki mąki,
pół szklanki bulionu z kostki,
pół szklanki śmietany kremówki,
10 dkg żółtego sera,
pieprz, sól...

Tak podają w książce... Ja biorę trochę więcej indyka, więcej brokułów
(niekoniecznie mrożone), dodaję kukurydzę - potrawa jest kolorowa i nieco
słodka, śmietanę też niekoniecznie kremową, każda jest dobra... Ja do
wszystkiego dodaję cebulę: tutaj też jedną, taką wielkości cytryny, żeby
zaostrzyć smak, ale go nie zepsuć. No i grzyby: próbowałam z kurkami -
wyszło rewelacyjnie! Moim zdaniem nawet lepsze będą kurki niż pieczarki.
Robota jest prosta: mięso kroisz w plasterki wielkości plastrów cytryny. W
garnku rozgrzewasz tłuszcz, wkładasz umyte i pokrojone grzyby, smażysz
jakieś trzy minutki. Wlewasz bulion i zagotowujesz. Potem wkładasz mięso,
nakrywasz pokrywką i dusisz przez kwadrans na małym ogniu. Potem dodajesz
mąkę ze śmietaną, pieprz, sól i zagotowujesz. Piekarnik nagrzewasz do 250
stopni. Ugotowane brokuły układasz na dnie żaroodpornego naczynia,
posypujesz kukurydzą i zalewasz sosem z mięsem. Zapiekasz chwilę, 5-10
minut. Potem wystawiasz, posypujesz tartym serem, wstawiasz znowu. Jak się
ser zarumieni i roztopi - gotowe. Najlepsze z ryżem, z makaronem też może
być, ostatecznie z ziemniakami.
Cebulę którą dodaję wkładam na początku razem z grzybami. Próbowałam już
różnych kombinacji, najlepsza to taka z kurkami, czerwoną cebulą,
niełuskanym ryżem, doprawiona imbirem, bazylią, rozmarynem i odrobiną
czosnku.

To moje ulubione jedzonko. Mam już ślinotok......

--
Pozdrawiam,
Monika





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

na studenckie sniadanie i urodzinowe przyjecie
Re: witanko:))
ser na wyprazanie, Warszawa
Rzepa i ogorki z miodem
test

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »