Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "moooni" <m...@k...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] Re: Zapiekanka - poradzcie
Date: Thu, 21 Mar 2002 19:24:16 +0100
Organization: Moooni z domq :-)
Lines: 51
Message-ID: <a7d8gb$9tv$1@korweta.task.gda.pl>
References: <3...@c...pl>
NNTP-Posting-Host: pb197.plock.sdi.tpnet.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1016735051 10175 213.77.146.197 (21 Mar 2002 18:24:11
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Mar 2002 18:24:11 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:101219
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Pawel Hadam" <P...@c...pl> napisał w wiadomości:
> Moze ktos ma pod reka (chocby URL) i moze mi polecic jakas fajna
> zapiekanke. Taka co to by byla na obiad jako drugie danie.
> Nie musi byc miesna. Moze byc warzywna, jajeczna, serowa itp.
Filet z indyka zapiekany z brokułami
50 dkg piersi z indyka,
łyżka oleju,
łyżka masła,
30 dkg pieczarek,
25 dkg mrożonych brokułów,
2 łyżki mąki,
pół szklanki bulionu z kostki,
pół szklanki śmietany kremówki,
10 dkg żółtego sera,
pieprz, sól...
Tak podają w książce... Ja biorę trochę więcej indyka, więcej brokułów
(niekoniecznie mrożone), dodaję kukurydzę - potrawa jest kolorowa i nieco
słodka, śmietanę też niekoniecznie kremową, każda jest dobra... Ja do
wszystkiego dodaję cebulę: tutaj też jedną, taką wielkości cytryny, żeby
zaostrzyć smak, ale go nie zepsuć. No i grzyby: próbowałam z kurkami -
wyszło rewelacyjnie! Moim zdaniem nawet lepsze będą kurki niż pieczarki.
Robota jest prosta: mięso kroisz w plasterki wielkości plastrów cytryny. W
garnku rozgrzewasz tłuszcz, wkładasz umyte i pokrojone grzyby, smażysz
jakieś trzy minutki. Wlewasz bulion i zagotowujesz. Potem wkładasz mięso,
nakrywasz pokrywką i dusisz przez kwadrans na małym ogniu. Potem dodajesz
mąkę ze śmietaną, pieprz, sól i zagotowujesz. Piekarnik nagrzewasz do 250
stopni. Ugotowane brokuły układasz na dnie żaroodpornego naczynia,
posypujesz kukurydzą i zalewasz sosem z mięsem. Zapiekasz chwilę, 5-10
minut. Potem wystawiasz, posypujesz tartym serem, wstawiasz znowu. Jak się
ser zarumieni i roztopi - gotowe. Najlepsze z ryżem, z makaronem też może
być, ostatecznie z ziemniakami.
Cebulę którą dodaję wkładam na początku razem z grzybami. Próbowałam już
różnych kombinacji, najlepsza to taka z kurkami, czerwoną cebulą,
niełuskanym ryżem, doprawiona imbirem, bazylią, rozmarynem i odrobiną
czosnku.
To moje ulubione jedzonko. Mam już ślinotok......
--
Pozdrawiam,
Monika
|