« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-01 20:26:46
Temat: ziemniaki z Noirmoutierwitam,
pytaniemam troche z pogranicza kuchni.
Co to sa ziemniaczki pt: "ziemniaki z Noirmoutier"
Czy to jest po prostu odmiana, potrawa czy ki diabel.
i dlaczego sa takie slawne???
Dzieki z gory
Furek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-01 21:43:18
Temat: Re: ziemniaki z NoirmoutierDans la news:ol58qvkb92k8sj4so9foh2vk9p819o67dc@4ax.com,
Furek <furek@WYTNIJ_TO_PROSZE_chemia.pk.edu.pl> a écrit:
> witam,
> pytaniemam troche z pogranicza kuchni.
> Co to sa ziemniaczki pt: "ziemniaki z Noirmoutier"
> Czy to jest po prostu odmiana, potrawa czy ki diabel.
Odmiana bardzo drobnych mlodych ziemniakow, hodowanych na wyspie
bretonskiej Noirmoutier
> i dlaczego sa takie slawne???
Wyspa jest malutka, wykopki tysz, ziemniaki bardzo smaczne...
Jak mowil G. Bressens : cena slawy :-)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-02 15:23:35
Temat: Re: ziemniaki z Noirmoutier
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> a écrit dans le message news:
3fa427d9$0$27579$6...@n...free.fr...
>
> Odmiana bardzo drobnych mlodych ziemniakow, hodowanych na wyspie
> bretonskiej Noirmoutier
>
> > i dlaczego sa takie slawne???
>
> Wyspa jest malutka, wykopki tysz, ziemniaki bardzo smaczne...
> Jak mowil G. Bressens : cena slawy :-)
>
z tego co pamietam, a kiedys jako hostessa promowalam te ziemniaczki w
burzujskim supermarkecie w Paryzu, to jeszcze wyjatkowosc ich polega na tym
ze rosna w ziemi podmywanej przez morska wode, w tej ziemii jest pelno alg i
to one plus morska woda daja im ten smak. zdecydowanie najlepsze sa gotowane
na parze, bez dodatku soli, za to posypane gruboziarnista sola na talerzu.
Przynajmniej tak kazano mi mowic klientom:-)
Sa rzeczywiscie pyszne.
pzdr.
fela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |