Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Smalec

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Smalec

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-07 00:46:50

Temat: Re: Smalec
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 5 Nov 2003 20:12:03 +0100, "DosiaJM" <j...@g...pl> wrote:

>niebawem mnie pogonicie z grupy za te ciagle pytania,
>ale tym razem :
>Smalczyk!
>jak to sie robi ?

Powoli, nie za goraco zeby skwarki nie stwardnialy. Jak ze sloniny to
nic strzelac ani pryskac nie ma prawa. Dalej - slonina na smalec musi
najpierw skruszec (czyli polezec niesolona w zimnie ladnych pare dni)
- jak zrobisz z nieskruszalej to najprawdopodobniej ze swarkami sie
pozegnaj - beda mialy konsystencje kamieni.
Jak smalec ma byc na krotki termim przydatnosci do spozycia - mozna
dodac cebulki (nie rumienic - albo osobno zrumienic mala czesc a
reszte potrzymac do zmiekniecia), mozna dodac troche jablek (twardych
i malo slodkich) pokrojonych w drobna kostke, mozna dolac na etapie
studzenia troche mleka... Zbyt intensywny zapach swininy (coz, czasem
trafia sie slonina ze starej swini) moze zaradzic lekki dodatek (znow
- na koncu, jak juz studzimy) majeranku. Smalec do dlugiego
przechowywania wytapia sie bez zadnych wilgotnych dodatkow - co
najwyzej troche majeranku dac mozna.

A w ogole najlepszy smalec (i najpyszniejsze skwarki) to wychodza nie
ze sloniny a z sadla - tyle ze w stosunku do ilosci smalcu skwarek z
sadla wychodzi garsteczka... Ale za to jakich!

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zrobilam czekoladki z wisniami
Re: Cos wyszukanego?/Przepis
Kotlety mielone-twarde
i co z tym zrobic ?
twarda galareta

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »