Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.media.kyoto-u.ac.jp!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpin
ternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smalec
Date: Fri, 07 Nov 2003 00:46:50 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 28
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <1...@x...info-serwis.net>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pl237.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1068166272 29903 213.76.107.237 (7 Nov 2003 00:51:12
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Nov 2003 00:51:12 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:178144
Ukryj nagłówki
On Wed, 5 Nov 2003 20:12:03 +0100, "DosiaJM" <j...@g...pl> wrote:
>niebawem mnie pogonicie z grupy za te ciagle pytania,
>ale tym razem :
>Smalczyk!
>jak to sie robi ?
Powoli, nie za goraco zeby skwarki nie stwardnialy. Jak ze sloniny to
nic strzelac ani pryskac nie ma prawa. Dalej - slonina na smalec musi
najpierw skruszec (czyli polezec niesolona w zimnie ladnych pare dni)
- jak zrobisz z nieskruszalej to najprawdopodobniej ze swarkami sie
pozegnaj - beda mialy konsystencje kamieni.
Jak smalec ma byc na krotki termim przydatnosci do spozycia - mozna
dodac cebulki (nie rumienic - albo osobno zrumienic mala czesc a
reszte potrzymac do zmiekniecia), mozna dodac troche jablek (twardych
i malo slodkich) pokrojonych w drobna kostke, mozna dolac na etapie
studzenia troche mleka... Zbyt intensywny zapach swininy (coz, czasem
trafia sie slonina ze starej swini) moze zaradzic lekki dodatek (znow
- na koncu, jak juz studzimy) majeranku. Smalec do dlugiego
przechowywania wytapia sie bez zadnych wilgotnych dodatkow - co
najwyzej troche majeranku dac mozna.
A w ogole najlepszy smalec (i najpyszniejsze skwarki) to wychodza nie
ze sloniny a z sadla - tyle ze w stosunku do ilosci smalcu skwarek z
sadla wychodzi garsteczka... Ale za to jakich!
--
Darek
|