« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-01 17:11:19
Temat: i co z tym zrobic ?no i mam problem, dostalam cala kure (naszczescie nieopierzona i troche
obrobiona, ale jest cala ze szkrzydlami i udami, naszczescie nozki byly
oddzielnie) chcialabym ja upiec, czy ktos moze mi dac jakies wskazowki
jak piec taka kure? ile czasu, i czy musi byc w jakims szczelnym
naczyniu? szczerze powiem ze nie mam tak wielkiej brytfanny. Czym ja
nasmarowac najlepiej?
...
Bede wdzieczna za wszelka pomoc bo musze ja dzis upiec nie mam gdzie
zamrozic tego cuda.
Pozdrawiam
DosiaJM i Newton
gg:13513
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-01 17:14:22
Temat: Re: i co z tym zrobic ?
DosiaJM wrote:
> no i mam problem, dostalam cala kure (naszczescie nieopierzona i troche
> obrobiona, ale jest cala ze szkrzydlami i udami, naszczescie nozki byly
> oddzielnie) chcialabym ja upiec, czy ktos moze mi dac jakies wskazowki
> jak piec taka kure? ile czasu, i czy musi byc w jakims szczelnym
> naczyniu? szczerze powiem ze nie mam tak wielkiej brytfanny. Czym ja
> nasmarowac najlepiej?
> ...
> Bede wdzieczna za wszelka pomoc bo musze ja dzis upiec nie mam gdzie
> zamrozic tego cuda.
Zrob nadzienie (watrobka, zoladki, serduszka, moze byc troche pieczarek
duszonych z cebulka no i obowiazkowo duuuuuuuzo zielonej pietruszki). Po
zmieleniu i wymoeszaniu ww. napchaj kurczaka i zaszyj.
Do piekarnika na co najmniej tyle godzin ile zwierzak wazy. Podlewac
okazjonalnie.
Inny pomysl to rosol.
Wszystko zalezy, czy ten ptak byl mlody, czy leciwy. Jesli leciwy, to
lepiej rosol, bo mieso bedzie twarde jak podeszwa a tak ma przynajmniej
szanse troche zmieknac.
Pozdr.,
Shrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-01 17:29:45
Temat: Re: i co z tym zrobic ?Dans la news:11855-1067706694@xanadu.info-serwis.net,
DosiaJM <j...@g...pl> a écrit:
> no i mam problem, dostalam cala kure (naszczescie nieopierzona i
> troche obrobiona, ale jest cala ze szkrzydlami i udami, naszczescie
> nozki byly oddzielnie)
To raczej nieszczescie, bo to nozki osobno bedziesz piec ? :-)
> chcialabym ja upiec, czy ktos moze mi dac
> jakies wskazowki jak piec taka kure? ile czasu, i czy musi byc w
> jakims szczelnym naczyniu? szczerze powiem ze nie mam tak wielkiej
> brytfanny. Czym ja nasmarowac najlepiej?
Smarujesz maslem albo olejem, troche solisz i do pieca na tyle czasu ile
kura wazy (60 min / 1 kg).
Zadnej filozofii w tym nie ma :-)
Sprawdzasz czy jest upieczona wbijajac w kure widelec, sok nie ma byc
rozowy tylko przezroczysty
.
> Bede wdzieczna za wszelka pomoc bo musze ja dzis upiec nie mam gdzie
> zamrozic tego cuda.
>
>
> Pozdrawiam
>
> DosiaJM i Newton
Rowniez pozdrawiam, Newtona tysz :-)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-01 17:30:35
Temat: Re: i co z tym zrobic ?
Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Dans la news:11855-1067706694@xanadu.info-serwis.net,
> DosiaJM <j...@g...pl> a écrit:
>
>>no i mam problem, dostalam cala kure (naszczescie nieopierzona i
>>troche obrobiona, ale jest cala ze szkrzydlami i udami, naszczescie
>>nozki byly oddzielnie)
>
>
> To raczej nieszczescie, bo to nozki osobno bedziesz piec ? :-)
Mialam na mysli kurze lapki :o)) psy juz zjadly na deser :o)
>
>>chcialabym ja upiec, czy ktos moze mi dac
>>jakies wskazowki jak piec taka kure? ile czasu, i czy musi byc w
>>jakims szczelnym naczyniu? szczerze powiem ze nie mam tak wielkiej
>>brytfanny. Czym ja nasmarowac najlepiej?
>
>
> Smarujesz maslem albo olejem, troche solisz i do pieca na tyle czasu ile
> kura wazy (60 min / 1 kg).
> Zadnej filozofii w tym nie ma :-)
a jakies przyprawy?
i czy musi byc zamknieta ? czy moge ja na wielkiej blaszcze od ciata piec?
> Sprawdzasz czy jest upieczona wbijajac w kure widelec, sok nie ma byc
> rozowy tylko przezroczysty
dostalam ja zamrozona ale nie mam zamrazarki, czy moge ja tak do jutra w
lodowce zostawic?
Ewentualnie poczekac jeszcze az sie rozmrozic natrzec i jutro piec?
Bedzie sie nadawac? Bo dzis juz nie mam sily czekac az to sie upiecze, a
to wielkie jak diabli :o))
>>Bede wdzieczna za wszelka pomoc bo musze ja dzis upiec nie mam gdzie
>>zamrozic tego cuda.
>>
>>
>>Pozdrawiam
>>
>>DosiaJM i Newton
>
>
> Rowniez pozdrawiam, Newtona tysz :-)
>
> Ewcia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-01 17:47:28
Temat: Re: i co z tym zrobic ?Dans la news:15249-1067707850@xanadu.info-serwis.net,
DosiaJM <j...@g...pl> a écrit:
>> Smarujesz maslem albo olejem, troche solisz i do pieca na tyle czasu
>> ile kura wazy (60 min / 1 kg).
>> Zadnej filozofii w tym nie ma :-)
>
> a jakies przyprawy?
Jakie chcesz, popatrz na post Shrek (nadzenie), przyprawy nie sa
obowiazkowe, ale mozesz kurze do srodka wlozyc galazke tymianku albo
pietruszki albo inne ziola jakie masz pod reka.
> i czy musi byc zamknieta ? czy moge ja na wielkiej blaszcze od ciata
> piec?
Nie musi byc zamknieta i mozesz ja piec na czym ci sie zywnie podoba.
Jezeli zacznie sie przypalac od gory no nakryj kawalkiem folii
aluminiowej i piecz dalej :-)
> dostalam ja zamrozona ale nie mam zamrazarki, czy moge ja tak do
> jutra w lodowce zostawic?
Tak (ale nie dluzej niz do jutra)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-01 17:55:06
Temat: Re: i co z tym zrobic ?
Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Dans la news:15249-1067707850@xanadu.info-serwis.net,
> DosiaJM <j...@g...pl> a écrit:
>
>
>>>Smarujesz maslem albo olejem, troche solisz i do pieca na tyle czasu
>>>ile kura wazy (60 min / 1 kg).
>>>Zadnej filozofii w tym nie ma :-)
>>
>>a jakies przyprawy?
>
>
> Jakie chcesz, popatrz na post Shrek (nadzenie), przyprawy nie sa
> obowiazkowe, ale mozesz kurze do srodka wlozyc galazke tymianku albo
> pietruszki albo inne ziola jakie masz pod reka.
>
>
>>i czy musi byc zamknieta ? czy moge ja na wielkiej blaszcze od ciata
>>piec?
>
>
> Nie musi byc zamknieta i mozesz ja piec na czym ci sie zywnie podoba.
> Jezeli zacznie sie przypalac od gory no nakryj kawalkiem folii
> aluminiowej i piecz dalej :-)
>
>
>>dostalam ja zamrozona ale nie mam zamrazarki, czy moge ja tak do
>>jutra w lodowce zostawic?
>
>
> Tak (ale nie dluzej niz do jutra)
OK juz wszystko wiem :o)
natre ja dzis porzadnie czym tam mi sie spodoba, a jutro ja upieke w
rekawie :o)
Dziekuje i Pozdrawiam
DosiaJM i Newton
gg: 13513
> Ewcia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-01 18:26:56
Temat: Re: i co z tym zrobic ?
DosiaJM wrote:
> no i mam problem, dostalam cala kure (naszczescie nieopierzona i troche
> obrobiona, ale jest cala ze szkrzydlami i udami,
To znaczy normalna kura. czy przedtem mialas jakies inne?
naszczescie nozki byly
> oddzielnie) chcialabym ja upiec,
A czy ta jura nadaje sie do pieczenia? Nie jest to np. stara nioska?
czy ktos moze mi dac jakies wskazowki
> jak piec taka kure? ile czasu, i czy musi byc w jakims szczelnym
> naczyniu?
Mozesz wprost w piekarniku.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-01 18:47:16
Temat: Re: i co z tym zrobic ?On Sat, 01 Nov 2003 18:30:35 +0100 I had a dream that DosiaJM <j...@g...pl>
wrote:
>> Smarujesz maslem albo olejem, troche solisz i do pieca na tyle czasu ile
>> kura wazy (60 min / 1 kg).
>> Zadnej filozofii w tym nie ma :-)
>a jakies przyprawy?
Kiedyś na prk był taki przepis, żeby wypełnić całą kurę czosnkiem i tak
piec :)
--
Grzegorz Janoszka odpowiadając POPRAW adres
UWAGA, mam specyficzne poczucie humoru! Na newsach wyrażam swoje prywatne
specyficzne poglądy, a nie moich byłych, obecnych i przyszłych pracodawców.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-01 19:59:53
Temat: Re: i co z tym zrobic ?>
> OK juz wszystko wiem :o)
> natre ja dzis porzadnie czym tam mi sie spodoba, a jutro ja upieke w
> rekawie :o)
>
Ale koniecznie z nadzieniem ;)
Mowie Ci, dopiero nadzienie jest mniam!
U mnie w domu jak kiedys matka zrobila kurczaka bez nadzienia, to doszlo
do buntu calej meskiej spolecznosci i w ramach rekompensaty musiala
podjac zobowiazanie upieczenia 3 tortow :D
Od tego czasu juz nigdy nie popelnila tego bledu ;)
Poza tym kurczak pieczony z nadzieniem jest bardziej soczysty.
Pozdr.,
Shrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-01 21:01:17
Temat: Re: i co z tym zrobic ?
Shrek wrote:
>>
>> OK juz wszystko wiem :o)
>> natre ja dzis porzadnie czym tam mi sie spodoba, a jutro ja upieke w
>> rekawie :o)
>>
>
> Ale koniecznie z nadzieniem ;)
> Mowie Ci, dopiero nadzienie jest mniam!
> U mnie w domu jak kiedys matka zrobila kurczaka bez nadzienia, to doszlo
> do buntu calej meskiej spolecznosci i w ramach rekompensaty musiala
> podjac zobowiazanie upieczenia 3 tortow :D
> Od tego czasu juz nigdy nie popelnila tego bledu ;)
> Poza tym kurczak pieczony z nadzieniem jest bardziej soczysty.
Nie nabede do jutra skladnikow na nadzienie :o(
ale naszczescie moj chlop nie przepada za slodkosciami wiec pieczenie
tortow mi nie grozi :o))
Pozdrawiam i dziekuje za rady
DosiaJM i Newton
gg:13513
> Pozdr.,
> Shrek
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |