Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Parzybroda

Grupy

Szukaj w grupach

 

Parzybroda

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-06 21:20:22

Temat: Parzybroda
Od: "Dorcia" <k...@m...nospam.icpnet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam:-))
tak z grubej rury od razu , ale potrzebuje pomocy JUZ !!!!!!

Sluchajcie napiszcie mi co to jest parzybroda (podobno zupa).
Przepis jakis potrzebuje.
Jestem poznanianka od prawie 30 lat i wlasnie sie dowiedzialam ,ze jest to
poznanska potrawa.
Przyjezdzaja do mnie znajomi z Wroclawia i tego sobie zazyczyli
Bede bardzo zobowiazana.
Przepraszam ze tak bez wstepow - ale Oni beda juz jutro i chcialabym to
'cus" zrobic i podac

Pozdrawiam
Dorota Kaliska



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-06 21:35:21

Temat: Re: Parzybroda
Od: "Lady Huncwot" <l...@W...autograf.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Sluchajcie napiszcie mi co to jest parzybroda (podobno zupa).
> Przepis jakis potrzebuje.

Parzybroda (w wykonaniu babci mojej przyjaciółki) to był rodzaj kapuśniaku,
z resztą bardzo smacznego.
Wydaje mi się, że owa babcia pochodziła gdzieś ze wschodnich Kresów, a nie
z Poznania...
Przepisu niestety nie znam.
Lady Huncwot


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-06 21:40:14

Temat: Re: Parzybroda
Od: "Adamo Il." <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Sluchajcie napiszcie mi co to jest parzybroda (podobno zupa).
> Jestem poznanianka od prawie 30 lat i wlasnie sie dowiedzialam ,ze jest to
> poznanska potrawa.
> Przyjezdzaja do mnie znajomi z Wroclawia i tego sobie zazyczyli

Tak więc pozdrawiam z Wrocławia;)
i podaję przepis:

80 dkg młodej kapusty
60 dkg ziemniaków
30dkg surowego boczku
cebula
łyżka mąki
ćwierć łyżeczki majeranku lub kminku
liść laurowy
cukier
ewentualnie odrobina kwasku cytrynowego
pieprz sól

boczek pokroić w kostkę.
wytopić odstawić,kapuste po usunięciu uszkodzonych i zwiędłych liści
opłukać pokroić w grubą kostkę zalać szklanką wrzątku posolić letko
posłodzić
dodać połowe stopionego boczku i kminek lub majeranek.postawić na ogniu
i gotować
bez przykrycia 5-10 minut następnie włożyć pokroione w kostkę ziemniaki
gotować razem kilka minut,na pozostałym boczku zeszklić cebulę następnie
mieszając wsypać mąkę letko zrumienić wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej
wody i zagotować wlać zasmażkę do garnka z kapustą i ziemniakami dodać
pieprz i ewentualnie odrobine kwasku cytrynowego gorącą parzybrodę
podawać do mięsa gotowanego,grochu,
fasolki,soczewicy,lub jako samodzielne danie

Pozdrawiam,
Adam Il.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-07 09:08:32

Temat: Re: Parzybroda
Od: "TMK" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorcia" <k...@m...nospam.icpnet.pl> napisał w wiadomości
news:boeduf$aiq$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Witam:-))
> tak z grubej rury od razu , ale potrzebuje pomocy JUZ !!!!!!
>
> Sluchajcie napiszcie mi co to jest parzybroda (podobno zupa).
> Przepis jakis potrzebuje.
> Jestem poznanianka od prawie 30 lat i wlasnie sie dowiedzialam ,ze jest to
> poznanska potrawa.
> Przyjezdzaja do mnie znajomi z Wroclawia i tego sobie zazyczyli
> Bede bardzo zobowiazana.
> Przepraszam ze tak bez wstepow - ale Oni beda juz jutro i chcialabym to
> 'cus" zrobic i podac
>
> Pozdrawiam
> Dorota Kaliska
>
Parzybroda to zupa jarzynowa. Mozna zrobic jak sie chce.Cecha
charakterystyczna jest stosunkowo duza ilosc kapusty.Ja daje włoska.
Koniedznie w DUZYCH kawalkach aby po nabraniu na lyzke zwisaly z niej i
parzyly brode. TMK


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pyzy ziemniaczane
maszynki do POP-CORNU
Kuchenne eksperymenta...
Re: pytanie do herbaciarzy
blok --- c.d.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »