| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-06 21:20:22
Temat: ParzybrodaWitam:-))
tak z grubej rury od razu , ale potrzebuje pomocy JUZ !!!!!!
Sluchajcie napiszcie mi co to jest parzybroda (podobno zupa).
Przepis jakis potrzebuje.
Jestem poznanianka od prawie 30 lat i wlasnie sie dowiedzialam ,ze jest to
poznanska potrawa.
Przyjezdzaja do mnie znajomi z Wroclawia i tego sobie zazyczyli
Bede bardzo zobowiazana.
Przepraszam ze tak bez wstepow - ale Oni beda juz jutro i chcialabym to
'cus" zrobic i podac
Pozdrawiam
Dorota Kaliska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-06 21:35:21
Temat: Re: Parzybroda> Sluchajcie napiszcie mi co to jest parzybroda (podobno zupa).
> Przepis jakis potrzebuje.
Parzybroda (w wykonaniu babci mojej przyjaciółki) to był rodzaj kapuśniaku,
z resztą bardzo smacznego.
Wydaje mi się, że owa babcia pochodziła gdzieś ze wschodnich Kresów, a nie
z Poznania...
Przepisu niestety nie znam.
Lady Huncwot
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-06 21:40:14
Temat: Re: Parzybroda> Sluchajcie napiszcie mi co to jest parzybroda (podobno zupa).
> Jestem poznanianka od prawie 30 lat i wlasnie sie dowiedzialam ,ze jest to
> poznanska potrawa.
> Przyjezdzaja do mnie znajomi z Wroclawia i tego sobie zazyczyli
Tak więc pozdrawiam z Wrocławia;)
i podaję przepis:
80 dkg młodej kapusty
60 dkg ziemniaków
30dkg surowego boczku
cebula
łyżka mąki
ćwierć łyżeczki majeranku lub kminku
liść laurowy
cukier
ewentualnie odrobina kwasku cytrynowego
pieprz sól
boczek pokroić w kostkę.
wytopić odstawić,kapuste po usunięciu uszkodzonych i zwiędłych liści
opłukać pokroić w grubą kostkę zalać szklanką wrzątku posolić letko
posłodzić
dodać połowe stopionego boczku i kminek lub majeranek.postawić na ogniu
i gotować
bez przykrycia 5-10 minut następnie włożyć pokroione w kostkę ziemniaki
gotować razem kilka minut,na pozostałym boczku zeszklić cebulę następnie
mieszając wsypać mąkę letko zrumienić wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej
wody i zagotować wlać zasmażkę do garnka z kapustą i ziemniakami dodać
pieprz i ewentualnie odrobine kwasku cytrynowego gorącą parzybrodę
podawać do mięsa gotowanego,grochu,
fasolki,soczewicy,lub jako samodzielne danie
Pozdrawiam,
Adam Il.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-07 09:08:32
Temat: Re: Parzybroda
Użytkownik "Dorcia" <k...@m...nospam.icpnet.pl> napisał w wiadomości
news:boeduf$aiq$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Witam:-))
> tak z grubej rury od razu , ale potrzebuje pomocy JUZ !!!!!!
>
> Sluchajcie napiszcie mi co to jest parzybroda (podobno zupa).
> Przepis jakis potrzebuje.
> Jestem poznanianka od prawie 30 lat i wlasnie sie dowiedzialam ,ze jest to
> poznanska potrawa.
> Przyjezdzaja do mnie znajomi z Wroclawia i tego sobie zazyczyli
> Bede bardzo zobowiazana.
> Przepraszam ze tak bez wstepow - ale Oni beda juz jutro i chcialabym to
> 'cus" zrobic i podac
>
> Pozdrawiam
> Dorota Kaliska
>
Parzybroda to zupa jarzynowa. Mozna zrobic jak sie chce.Cecha
charakterystyczna jest stosunkowo duza ilosc kapusty.Ja daje włoska.
Koniedznie w DUZYCH kawalkach aby po nabraniu na lyzke zwisaly z niej i
parzyly brode. TMK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |