Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews.nask.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: "Adamo Il." <a...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Parzybroda
Date: Thu, 6 Nov 2003 22:40:14 +0100
Organization: Pro Futuro
Lines: 38
Message-ID: <boef4u$omu$1@opal.futuro.pl>
References: <boeduf$aiq$1@SunSITE.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: szilo.media4.pl
X-Trace: opal.futuro.pl 1068154847 25310 62.233.177.126 (6 Nov 2003 21:40:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 6 Nov 2003 21:40:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:178109
Ukryj nagłówki
> Sluchajcie napiszcie mi co to jest parzybroda (podobno zupa).
> Jestem poznanianka od prawie 30 lat i wlasnie sie dowiedzialam ,ze jest to
> poznanska potrawa.
> Przyjezdzaja do mnie znajomi z Wroclawia i tego sobie zazyczyli
Tak więc pozdrawiam z Wrocławia;)
i podaję przepis:
80 dkg młodej kapusty
60 dkg ziemniaków
30dkg surowego boczku
cebula
łyżka mąki
ćwierć łyżeczki majeranku lub kminku
liść laurowy
cukier
ewentualnie odrobina kwasku cytrynowego
pieprz sól
boczek pokroić w kostkę.
wytopić odstawić,kapuste po usunięciu uszkodzonych i zwiędłych liści
opłukać pokroić w grubą kostkę zalać szklanką wrzątku posolić letko
posłodzić
dodać połowe stopionego boczku i kminek lub majeranek.postawić na ogniu
i gotować
bez przykrycia 5-10 minut następnie włożyć pokroione w kostkę ziemniaki
gotować razem kilka minut,na pozostałym boczku zeszklić cebulę następnie
mieszając wsypać mąkę letko zrumienić wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej
wody i zagotować wlać zasmażkę do garnka z kapustą i ziemniakami dodać
pieprz i ewentualnie odrobine kwasku cytrynowego gorącą parzybrodę
podawać do mięsa gotowanego,grochu,
fasolki,soczewicy,lub jako samodzielne danie
Pozdrawiam,
Adam Il.
|