Data: 2003-11-06 21:40:14
Temat: Re: Parzybroda
Od: "Adamo Il." <a...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Sluchajcie napiszcie mi co to jest parzybroda (podobno zupa).
> Jestem poznanianka od prawie 30 lat i wlasnie sie dowiedzialam ,ze jest to
> poznanska potrawa.
> Przyjezdzaja do mnie znajomi z Wroclawia i tego sobie zazyczyli
Tak więc pozdrawiam z Wrocławia;)
i podaję przepis:
80 dkg młodej kapusty
60 dkg ziemniaków
30dkg surowego boczku
cebula
łyżka mąki
ćwierć łyżeczki majeranku lub kminku
liść laurowy
cukier
ewentualnie odrobina kwasku cytrynowego
pieprz sól
boczek pokroić w kostkę.
wytopić odstawić,kapuste po usunięciu uszkodzonych i zwiędłych liści
opłukać pokroić w grubą kostkę zalać szklanką wrzątku posolić letko
posłodzić
dodać połowe stopionego boczku i kminek lub majeranek.postawić na ogniu
i gotować
bez przykrycia 5-10 minut następnie włożyć pokroione w kostkę ziemniaki
gotować razem kilka minut,na pozostałym boczku zeszklić cebulę następnie
mieszając wsypać mąkę letko zrumienić wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej
wody i zagotować wlać zasmażkę do garnka z kapustą i ziemniakami dodać
pieprz i ewentualnie odrobine kwasku cytrynowego gorącą parzybrodę
podawać do mięsa gotowanego,grochu,
fasolki,soczewicy,lub jako samodzielne danie
Pozdrawiam,
Adam Il.
|