Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ziemniaki z grilla - gorace pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

ziemniaki z grilla - gorace pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-05-02 14:07:14

Temat: ziemniaki z grilla - gorace pytanie
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

ile mniej wiecej pieka sie ziemniaki w grillu? (sa ponacinane i zawiniete w
folie)

moze ktos ma doswiadczenie, bo czeste odwijanie z goracej folii jest dosyc
bolesne dla paluszkow:)))

--
Rena

PuszKKKa http://puszkkka.vege.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-05-02 17:04:53

Temat: Re: ziemniaki z grilla - gorace pytanie
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



rena wrote:
>
> ile mniej wiecej pieka sie ziemniaki w grillu? (sa ponacinane i zawiniete w
> folie)
>
> moze ktos ma doswiadczenie, bo czeste odwijanie z goracej folii jest dosyc
> bolesne dla paluszkow:)))

Nie odwijaj folii, tylko przez kilka razy zlozona scierke scisnij
ziemniak "w pasie". Jesli sie ugina i jest miekki pod palcami, jest
gotowy. Ile to tra na grillu nie wiem, ale w picu 180C/350F trwa to
ponad godzine, jesli ziemniaki sa duze.

Podobno ziemniaki pieka sie szybciej, gdy sie zawija blyszczaca strona
folii do wewnatrz, ze niby ta matowa strona na zewnatrz absorbuje wiecej
ciepla, ale to pewnie jedna z tych kuchennych legend.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-02 17:45:17

Temat: Odp: ziemniaki z grilla - gorace pytanie
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
>
>
> rena wrote:
> >
> > ile mniej wiecej pieka sie ziemniaki w grillu? (sa ponacinane i
zawiniete w
> > folie)
> >
> > moze ktos ma doswiadczenie, bo czeste odwijanie z goracej folii jest
dosyc
> > bolesne dla paluszkow:)))

jeśli masz na myśli taki grill węglowy i wkładasz ziemniaki do żaru, to ok.
godziny a nawet mniej - jak przetrzymasz za długo, to się wypieką i będą
puste w środku ( są wtedy bardzo lekkie ).
Sprawdzić można bardzo łatwo - za pomocą drewnianego patyczka do
szaszłyków - tak, jak sprawdza się ciasto - łatwo wchodzi znaczy, że dobre.
>
> Podobno ziemniaki pieka sie szybciej, gdy sie zawija blyszczaca strona
> folii do wewnatrz, ze niby ta matowa strona na zewnatrz absorbuje wiecej
> ciepla, ale to pewnie jedna z tych kuchennych legend.

a wiesz, ze może coś w tym jest, bo tak pieklam ziemniaki w niedzielę i
upiekły sie bardzo szybko.

pozdrawiam i życzę smacznego
Basia

ps. sprobowałam zrobić na grillu grzanki z maslem czosnkowym - kromki chleba
smarowałam maslem wymieszanym z drobno posiekanym czosnkiem,
na grill kładłam stroną bez masła a jak sie spod zrumienił i masło
rozpuściło, to
przekręcałam na drugą strone - bardzo smaczne i łagodne, bo tak w ogole to
nie lubię czosnku.

pa
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-03 22:55:19

Temat: Re: ziemniaki z grilla - gorace pytanie
Od: l...@i...uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon) szukaj wiadomości tego autora

"rena" <r...@a...net.pl> wrote:

>ile mniej wiecej pieka sie ziemniaki w grillu? (sa ponacinane i zawiniete w
>folie)
>

Ale jak je pieczesz? Bo jesli w zarze to powinny dojsc tak jak na ognisku
(jesli oczywiscie zar nie wygasa) czyli okolo godzinki (niecalej)


Pozdrawiam,


Lechu

--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | http://www.ii.uj.edu.pl/~lechu
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| ICQ UIN: 59825820

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-04 21:28:03

Temat: Re: ziemniaki z grilla - gorace pytanie
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3af01ed5@news.vogel.pl...
> ile mniej wiecej pieka sie ziemniaki w grillu? (sa ponacinane i zawiniete
w
> folie)
>
> moze ktos ma doswiadczenie, bo czeste odwijanie z goracej folii jest dosyc
> bolesne dla paluszkow:)))
>

Wczoraj piekłam - takie kształt owalny 3-4 cm średnicy - zgodne z polską
normą hehe - młode... specjalnie takie małe wybierałam... Piekłam 30 minut i
były gotowe...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przypalony olej
kawa z kardamonem
Creutzfeldt Jakob Disease (CJD)
Czy jest i gdzie ...
Wszystko juz bylo

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »