From: "Barbara" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@n...vogel.pl> <3...@w...net>
Subject: Odp: ziemniaki z grilla - gorace pytanie
Date: Wed, 2 May 2001 19:45:17 +0200
Lines: 43
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <3...@n...ircx.pl>
X-Trace: 2 May 2001 19:32:35 +0200, pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!news.trzebnica.net!news.k.pl!news.vogel.pl!news.ircx
.pl!pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50788
Ukryj nagłówki
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
>
>
> rena wrote:
> >
> > ile mniej wiecej pieka sie ziemniaki w grillu? (sa ponacinane i
zawiniete w
> > folie)
> >
> > moze ktos ma doswiadczenie, bo czeste odwijanie z goracej folii jest
dosyc
> > bolesne dla paluszkow:)))
jeśli masz na myśli taki grill węglowy i wkładasz ziemniaki do żaru, to ok.
godziny a nawet mniej - jak przetrzymasz za długo, to się wypieką i będą
puste w środku ( są wtedy bardzo lekkie ).
Sprawdzić można bardzo łatwo - za pomocą drewnianego patyczka do
szaszłyków - tak, jak sprawdza się ciasto - łatwo wchodzi znaczy, że dobre.
>
> Podobno ziemniaki pieka sie szybciej, gdy sie zawija blyszczaca strona
> folii do wewnatrz, ze niby ta matowa strona na zewnatrz absorbuje wiecej
> ciepla, ale to pewnie jedna z tych kuchennych legend.
a wiesz, ze może coś w tym jest, bo tak pieklam ziemniaki w niedzielę i
upiekły sie bardzo szybko.
pozdrawiam i życzę smacznego
Basia
ps. sprobowałam zrobić na grillu grzanki z maslem czosnkowym - kromki chleba
smarowałam maslem wymieszanym z drobno posiekanym czosnkiem,
na grill kładłam stroną bez masła a jak sie spod zrumienił i masło
rozpuściło, to
przekręcałam na drugą strone - bardzo smaczne i łagodne, bo tak w ogole to
nie lubię czosnku.
pa
Basia
|