Data: 2004-06-01 05:50:39
Temat: Re: zle wiesci dla DO
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Adamo 2." <a...@c...com> napisał w wiadomości
news:c99haf$h6c$1@opal.futuro.pl...
>
> Oczywiście wypowiedź leszka nie zmienia faktu, że żółtko nie jest
najlepszym
> źródłem białka, nie ma najlepszego składu aminokwasowego...
Cóż, widzę, że dla niektórych odejście od prymitywizmu myślenia
wegetariańskiego jest niemożliwe, mimo, że nie są wegetarianami. Tak jak u
wegetarian, błędne poglądy żywieniowe powodują, że nie dostarczają
organizmowi odpowiednich składników umożliwiających poprawną pracę mózgu. Na
nic więc tłumaczenia, kiedy nie ma właściwego instrumentu odbiorczego.
Spróbuję jeszcze raz, mając nadzieję, że może jakiś przypadek, jakaś wizyta
u babci na wsi i zjedzenie porannej jajecznicy na boczku umożliwi chwilową
poprawę pracy mózgownicy.
A więc do brzegu...
Jajko składa się z Żółtka i Białka.
Żółtko stanowi magazyn substancji potrzebnych do rozwoju zarodka, a Białko
to warstwa ochronna, magazyn wody i trochę białka dającego sprężystość, a w
dalszej kolejności materiał do budowy piórek kurczaka.
Jedząc Żółtko dostarczamy do naszego organizmu komplet aminokwasów, a także
najlepsze tłuszcze jako energię. Dostarczamy także komplet substancji
potrzebnych do funkcjonowania i budowy wszystkich tkanek naszego ciała,
także mózgu.
Jedząc Białko dostarczamy do organizmu prawie samo białko. Jedzenie zbyt
dużych ilości białka jest niekorzystne dla organizmu, więc mamy w tym
zakresie limit. Ważne jest więc, czy jemy białko z potrzebnymi dla organizmu
substancjami, czy jemy czyste białko. Jedząc czyste białko pozbawiamy się
tych wszystkich potrzebnych substancji. To jest podobnie jak z
węglowodanami. Jedząc np. owoce, zjadamy je z witaminami, minerałami i
innymi pożytecznymi substancjami. Jedząc cukier z cukierniczki pozbawiamy
się wielu pożytecznych substancji.
Reasumując: nie ma na świecie lepszego żródła białka, niż Żóltko jajka.
Pozdrawiam
Leszek
|