Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zrazy

Grupy

Szukaj w grupach

 

zrazy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-22 00:31:39

Temat: zrazy
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora

Witajcie.
Jesli sobie dobrze przypominam nikt nie podawal tu przepisu na zrazy, a
wlasnie naszla mnie straszna ochota na zrazy z kasza jeczmienna i sosem,
moze ktos podzielilby sie przepisem i radami jak je zrobic? Nigdy nie
probowalam...

Pozdrawiam bardzo serdecznie

Monika

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-22 05:35:56

Temat: Re: zrazy
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Monika Zarczuk" <z...@o...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:03a801c3e07f$2f449cc0$7000a8c0@ap.siedlce.pl...
> Witajcie.
> Jesli sobie dobrze przypominam nikt nie podawal tu przepisu na zrazy, a
> Monika

Tutaj znajdziesz
> http://www.tvp.pl/kuchnia/
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-22 05:40:45

Temat: Re: zrazy
Od: Radek W <r...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Monika Zarczuk wrote:
> Witajcie.
> Jesli sobie dobrze przypominam nikt nie podawal tu przepisu na zrazy, a
> wlasnie naszla mnie straszna ochota na zrazy z kasza jeczmienna i sosem,
Nie wiem czy bedzie to fachowy przepis ,ale podziele sie moja
koncepcja na zrazy..
Mieso wolowe kroje w plastry,zbijam je tluczkiem tak by byly
cienkie(plastry powiedzmy 0.5cm).Nastepnie przyprawiam miesko(np.vegeta)
Do srodka wkladam boczek(nie wedzony) i ogoreczka.Wszystko zawijam
,obtaczam w mace.Nastepnie rozgrzewam tluszcz na patelni(zaznaczam ,ze
musi byc b.goracy).Ukladam zrazy na patelnie,wazne by klasc je od strony
"laczenia" (laczenie rozumiem jako koniec zawinietego miesa),obsmazam.
Jak juz jest po smazeniu,wrzucam je do garnka z gotujaca sie woda,tu
moga byc zdania podzielone,bo mozna wrzucic zrazy rowniez do wywaru
wolowego(czasem tez tak robie).Po wrzuceniu do gotujacej wody dusze
miesko okolo godzinki.Sos w tym czasie sam sie zrobi.
Jesli chodzi o kasze jeczmienna to nigdy nie robilem ale podejrzewam ,ze
zamiast ogorka do srodka wkladasz ugotowana kasze...
A jesli sos bedzie zbyt rzadki mozesz zrobic zasmazke z maki i na koncu
dodac do wszystkiego..
pozdrawiam
Radek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-22 07:19:36

Temat: Re: zrazy
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jesli chodzi o kasze jeczmienna to nigdy nie robilem ale podejrzewam ,ze
> zamiast ogorka do srodka wkladasz ugotowana kasze...


;-)) Kasze do sie podaje do zrazów a nie w zrazach;-))

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-22 07:33:29

Temat: Re: zrazy
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ...Jak juz jest po smazeniu,wrzucam je do garnka z gotujaca sie woda...
====
Raczej polecalbym podlanie woda i duszenie. Wczesniej mozna odlac nadmiar
tluszczu z patelni.

waldek
====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-22 07:46:20

Temat: Re: zrazy
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Monika Zarczuk <z...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:03a801c3e07f$2f449cc0$7...@a...siedlce.pl
...
> Witajcie.
> Jesli sobie dobrze przypominam nikt nie podawal tu przepisu na zrazy, a
> wlasnie naszla mnie straszna ochota na zrazy z kasza jeczmienna i sosem,
> moze ktos podzielilby sie przepisem i radami jak je zrobic? Nigdy nie
> probowalam...
>
> Pozdrawiam bardzo serdecznie
>
> Monika
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
A jakie zrazy cię interesują ?
1. angielskie z cebulowym sosem
2. a 'la Nelson
3. siekane z chrzanem
4. zawijane z kapustą
5. fricandeau faszerowane
6. zawijane litewskie
7. z pieca ze śmietaną
Tyle podaje "Kucharka litewska" Wincenty Zawackiej
Tobie najpewniej chodzi o zrazy po myśliwsku :
0,75 kg wołowiny zrazowej pokroić w cienkie plastry, mocno rozbić (na
półprzeźroczyście),
posmarować musztardą sarepską, i układać na nich pokrojony w słupki boczek i
ogórki
(kiszone albo konserwowe), ciasno zwinąć, spiąć wykałaczkami obtoczyć w mące
i obsmażyć
na rumiano(najlepiej na smalcu). Poddusić w rondlu 2 - 3 pokrojone w
półplasterki cebule,
wyłożyć na nie zrazy, podlać wodą, dodać kilka zgniecionych ziaren jałowca,
soli i pieprzu,
dusić ze 40 minut, dodać przekrojone na pół malutkie pieczarki 0,3 kg (można
też dać od razu
rozmoczone suszone prawdziwki 4 - 5 sztuk) i dusić jeszcze 30 minut.
podawać na kaszy podlane obficie sosem i do tego buraczki zasmażane.

pozdr.Alex
pozdr.Alex


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-22 09:55:56

Temat: Re: zrazy
Od: "Medea" <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Radek W" <r...@c...pl> napisal w wiadomosci
news:bunnor$d7l$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Monika Zarczuk wrote:
> Mieso wolowe kroje w plastry,zbijam je tluczkiem tak by byly
> cienkie(plastry powiedzmy 0.5cm).

Ja zbijam tak, zeby byly jeszcze ciensze plastry, wtedy latwiej je zawinac.

>Nastepnie przyprawiam miesko(np.vegeta)

Na pewno nie vegeta (przynajmniej w mojej wersji), sól i pieprz do srodka!

> Do srodka wkladam boczek(nie wedzony)

Dlaczego nie wedzony?! Tylko wedzony boczek! I do srodka daje jeszcze,
oprócz kawalka ogóreczka kiszonego, kawaleczek zabka czosnku i pól talarka
cebulki. Aha, a wczesniej wsypuje do srodka odrobine bulki tartej, zeby
farsz sie lepiej scalil. Zawijam, obsmazam i podlewam woda lub wywarem,
dusze do miekkosci (ok.1 godz.), caly czas uzupelniajac plyn (woda lub
wywar). Powstaly sosik zagescic mozna odrobina maki, troszke smietany i
gotowe. Mniam!

Ewa




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-22 12:48:10

Temat: Re: zrazy
Od: Radek W <r...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Medea wrote:

> Uzytkownik "Radek W" <r...@c...pl> napisal w wiadomosci
> news:bunnor$d7l$1@SunSITE.icm.edu.pl...
>
>>Monika Zarczuk wrote:

>
>
> Ja zbijam tak, zeby byly jeszcze ciensze plastry, wtedy latwiej je zawinac.
Chodzilo mi o to ,ze plastry kroje na 0.5cm i dopiero zbijam
>
>
>>Nastepnie przyprawiam miesko(np.vegeta)
>
>
>
> Dlaczego nie wedzony?! Tylko wedzony boczek! I do srodka daje jeszcze,
Dlatego ,ze osobiscie wole boczek nie wedzony i takiego
uzywam..(zaznaczylem ,ze to moja koncepcja na zrazy.)
Mniam
Pozdrawiam
Radek W

>
>
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-22 16:07:02

Temat: Re: zrazy
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora


> Jesli chodzi o kasze jeczmienna to nigdy nie robilem ale podejrzewam ,ze
> zamiast ogorka do srodka wkladasz ugotowana kasze...
> A jesli sos bedzie zbyt rzadki mozesz zrobic zasmazke z maki i na koncu
> dodac do wszystkiego..
> pozdrawiam
> Radek
>

Bardzo dziekuje za przepis. Jesli chodzi o kasze, to po prostu jadlam zrazy
podane z kasza i sosem, a nie wiem co bylo w srodku, ale nie wydaje mi sie,
zeby to byl boczek. W kazdym razie dzieki

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-22 17:54:58

Temat: Re: zrazy
Od: "Adamo 2." <a...@c...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:buo6qv$atu$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Na pewno nie vegeta (przynajmniej w mojej wersji), sól i pieprz do srodka!

Od środka jeszcze smaruję delikatnie musztardą. po obsmażeniu podlać wodą i
dusić 1,5h.

Pozdrawiam,
Adam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak flaki z olejem...
Re: Sushi w Poznaniu
slonina - salo
kurkuma
Poszukuje...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »