Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news2.icm.edu.pl!news.nas
k.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zrazy
Date: Thu, 22 Jan 2004 08:46:20 +0100
Organization: Speluna
Lines: 45
Message-ID: <1...@a...starogard.dialup.inetia.pl>
References: <03a801c3e07f$2f449cc0$7000a8c0@ap.siedlce.pl>
Reply-To: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: as2-178.starogard.dialup.inetia.pl
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1074757603 17048 62.148.65.178 (22 Jan 2004 07:46:43
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Jan 2004 07:46:43 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Subject: Odp: zrazy
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.internetia.pl server.
X-Priority: 3
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187950
Ukryj nagłówki
Użytkownik Monika Zarczuk <z...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:03a801c3e07f$2f449cc0$7...@a...siedlce.pl
...
> Witajcie.
> Jesli sobie dobrze przypominam nikt nie podawal tu przepisu na zrazy, a
> wlasnie naszla mnie straszna ochota na zrazy z kasza jeczmienna i sosem,
> moze ktos podzielilby sie przepisem i radami jak je zrobic? Nigdy nie
> probowalam...
>
> Pozdrawiam bardzo serdecznie
>
> Monika
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
A jakie zrazy cię interesują ?
1. angielskie z cebulowym sosem
2. a 'la Nelson
3. siekane z chrzanem
4. zawijane z kapustą
5. fricandeau faszerowane
6. zawijane litewskie
7. z pieca ze śmietaną
Tyle podaje "Kucharka litewska" Wincenty Zawackiej
Tobie najpewniej chodzi o zrazy po myśliwsku :
0,75 kg wołowiny zrazowej pokroić w cienkie plastry, mocno rozbić (na
półprzeźroczyście),
posmarować musztardą sarepską, i układać na nich pokrojony w słupki boczek i
ogórki
(kiszone albo konserwowe), ciasno zwinąć, spiąć wykałaczkami obtoczyć w mące
i obsmażyć
na rumiano(najlepiej na smalcu). Poddusić w rondlu 2 - 3 pokrojone w
półplasterki cebule,
wyłożyć na nie zrazy, podlać wodą, dodać kilka zgniecionych ziaren jałowca,
soli i pieprzu,
dusić ze 40 minut, dodać przekrojone na pół malutkie pieczarki 0,3 kg (można
też dać od razu
rozmoczone suszone prawdziwki 4 - 5 sztuk) i dusić jeszcze 30 minut.
podawać na kaszy podlane obficie sosem i do tego buraczki zasmażane.
pozdr.Alex
pozdr.Alex
|