Data: 2004-01-23 11:01:47
Temat: Re: zrazy
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk)
Pokaż wszystkie nagłówki
> A jakie zrazy cię interesują ?
> 1. angielskie z cebulowym sosem
> 2. a 'la Nelson
> 3. siekane z chrzanem
> 4. zawijane z kapustą
> 5. fricandeau faszerowane
> 6. zawijane litewskie
> 7. z pieca ze śmietaną
> Tyle podaje "Kucharka litewska" Wincenty Zawackiej
> Tobie najpewniej chodzi o zrazy po myśliwsku :
> 0,75 kg wołowiny zrazowej pokroić w cienkie plastry, mocno rozbić (na
> półprzeźroczyście),
> posmarować musztardą sarepską, i układać na nich pokrojony w słupki boczek
i
> ogórki
> (kiszone albo konserwowe), ciasno zwinąć, spiąć wykałaczkami obtoczyć w
mące
> i obsmażyć
> na rumiano(najlepiej na smalcu). Poddusić w rondlu 2 - 3 pokrojone w
> półplasterki cebule,
> wyłożyć na nie zrazy, podlać wodą, dodać kilka zgniecionych ziaren
jałowca,
> soli i pieprzu,
> dusić ze 40 minut, dodać przekrojone na pół malutkie pieczarki 0,3 kg
(można
> też dać od razu
> rozmoczone suszone prawdziwki 4 - 5 sztuk) i dusić jeszcze 30 minut.
> podawać na kaszy podlane obficie sosem i do tego buraczki zasmażane.
>
A czy ja mogłabym prosić cię baaaaaardzo gorąco o te inne przepisy? Może na
prv, jeśli one gdzieś już tu były.
Baaaaardzo ładnie proszęęęę!
Monika
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|