Data: 2004-01-22 07:46:20
Temat: Re: zrazy
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Monika Zarczuk <z...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:03a801c3e07f$2f449cc0$7...@a...siedlce.pl
...
> Witajcie.
> Jesli sobie dobrze przypominam nikt nie podawal tu przepisu na zrazy, a
> wlasnie naszla mnie straszna ochota na zrazy z kasza jeczmienna i sosem,
> moze ktos podzielilby sie przepisem i radami jak je zrobic? Nigdy nie
> probowalam...
>
> Pozdrawiam bardzo serdecznie
>
> Monika
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
A jakie zrazy cię interesują ?
1. angielskie z cebulowym sosem
2. a 'la Nelson
3. siekane z chrzanem
4. zawijane z kapustą
5. fricandeau faszerowane
6. zawijane litewskie
7. z pieca ze śmietaną
Tyle podaje "Kucharka litewska" Wincenty Zawackiej
Tobie najpewniej chodzi o zrazy po myśliwsku :
0,75 kg wołowiny zrazowej pokroić w cienkie plastry, mocno rozbić (na
półprzeźroczyście),
posmarować musztardą sarepską, i układać na nich pokrojony w słupki boczek i
ogórki
(kiszone albo konserwowe), ciasno zwinąć, spiąć wykałaczkami obtoczyć w mące
i obsmażyć
na rumiano(najlepiej na smalcu). Poddusić w rondlu 2 - 3 pokrojone w
półplasterki cebule,
wyłożyć na nie zrazy, podlać wodą, dodać kilka zgniecionych ziaren jałowca,
soli i pieprzu,
dusić ze 40 minut, dodać przekrojone na pół malutkie pieczarki 0,3 kg (można
też dać od razu
rozmoczone suszone prawdziwki 4 - 5 sztuk) i dusić jeszcze 30 minut.
podawać na kaszy podlane obficie sosem i do tego buraczki zasmażane.
pozdr.Alex
pozdr.Alex
|