Data: 2004-01-22 18:19:03
Temat: Re: zrazy inaczej
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Monika Zarczuk wrote:
>
> Witajcie.
> Jesli sobie dobrze przypominam nikt nie podawal tu przepisu na zrazy, a
> wlasnie naszla mnie straszna ochota na zrazy z kasza jeczmienna i sosem,
> moze ktos podzielilby sie przepisem i radami jak je zrobic? Nigdy nie
> probowalam...
>
A gdyby naszla Cie ochota na nieco egzotyczniejsze zrazy, to polecam
ponizszy przepis:
Cienkie kotlety schabowe bez kosci rozbic na pol cm grubosci, az bedzie
duzy, cienki plat miesa. Z obu stron natrzec je sola, pieprzem i
majerankiem. Ulozyc na kazdym cienka warstwe rodzynek. Zwinac jak
rolade, niczym nie spinajac. Panierowac w jajku i bulce rolujac je tak,
zeby "szew" sie nie otworzyl. Smazyc na malym ogniu w mieszance oleju i
masla. Gdy obsmazone naokolo, podlac mala iloscia wody i dusic pod
przykrywka. Dodawac wody , jesli odparuje. Dusic je tak przez pol
godziny. Powstaly sos mozna zaciagnac maka lub zasmazka. Podac z ryzem
lub ziemniakami.
Magdalena Bassett
|