Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!enews.sgi.co
m!newsfeed.berkeley.edu!ucberkeley!sn-xit-02!sn-xit-04!sn-xit-01!sn-post-01!sup
ernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zrazy inaczej
Date: Thu, 22 Jan 2004 10:19:03 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <03a801c3e07f$2f449cc0$7000a8c0@ap.siedlce.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 24
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:188062
Ukryj nagłówki
Monika Zarczuk wrote:
>
> Witajcie.
> Jesli sobie dobrze przypominam nikt nie podawal tu przepisu na zrazy, a
> wlasnie naszla mnie straszna ochota na zrazy z kasza jeczmienna i sosem,
> moze ktos podzielilby sie przepisem i radami jak je zrobic? Nigdy nie
> probowalam...
>
A gdyby naszla Cie ochota na nieco egzotyczniejsze zrazy, to polecam
ponizszy przepis:
Cienkie kotlety schabowe bez kosci rozbic na pol cm grubosci, az bedzie
duzy, cienki plat miesa. Z obu stron natrzec je sola, pieprzem i
majerankiem. Ulozyc na kazdym cienka warstwe rodzynek. Zwinac jak
rolade, niczym nie spinajac. Panierowac w jajku i bulce rolujac je tak,
zeby "szew" sie nie otworzyl. Smazyc na malym ogniu w mieszance oleju i
masla. Gdy obsmazone naokolo, podlac mala iloscia wody i dusic pod
przykrywka. Dodawac wody , jesli odparuje. Dusic je tak przez pol
godziny. Powstaly sos mozna zaciagnac maka lub zasmazka. Podac z ryzem
lub ziemniakami.
Magdalena Bassett
|