Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zrazy

Grupy

Szukaj w grupach

 

zrazy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-22 18:19:03

Temat: Re: zrazy inaczej
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Monika Zarczuk wrote:
>
> Witajcie.
> Jesli sobie dobrze przypominam nikt nie podawal tu przepisu na zrazy, a
> wlasnie naszla mnie straszna ochota na zrazy z kasza jeczmienna i sosem,
> moze ktos podzielilby sie przepisem i radami jak je zrobic? Nigdy nie
> probowalam...
>

A gdyby naszla Cie ochota na nieco egzotyczniejsze zrazy, to polecam
ponizszy przepis:

Cienkie kotlety schabowe bez kosci rozbic na pol cm grubosci, az bedzie
duzy, cienki plat miesa. Z obu stron natrzec je sola, pieprzem i
majerankiem. Ulozyc na kazdym cienka warstwe rodzynek. Zwinac jak
rolade, niczym nie spinajac. Panierowac w jajku i bulce rolujac je tak,
zeby "szew" sie nie otworzyl. Smazyc na malym ogniu w mieszance oleju i
masla. Gdy obsmazone naokolo, podlac mala iloscia wody i dusic pod
przykrywka. Dodawac wody , jesli odparuje. Dusic je tak przez pol
godziny. Powstaly sos mozna zaciagnac maka lub zasmazka. Podac z ryzem
lub ziemniakami.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-22 18:23:57

Temat: Re: zrazy inaczej
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Magdalena Bassett wrote:

> Zwinac jak
> rolade, niczym nie spinajac.

i to sie nie rozpada ???

wiku
--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-22 18:47:38

Temat: Re: zrazy inaczej
Od: "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik wiku napisał:
>
>
> Magdalena Bassett wrote:
>
>> Zwinac jak
>> rolade, niczym nie spinajac.
>
>
> i to sie nie rozpada ???
>
> wiku
Nie, schab sie przeciez szybko zasklepia :)

--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
* Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-22 19:24:53

Temat: Re: zrazy inaczej
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



walkie! wrote:


> Nie, schab sie przeciez szybko zasklepia :)
>
ja to sprawdze :)))
wiku
--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-22 20:06:54

Temat: Re: zrazy inaczej
Od: "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik wiku napisał:
>
>
> walkie! wrote:
>
>
>> Nie, schab sie przeciez szybko zasklepia :)
>>
> ja to sprawdze :)))
> wiku
no sprawdz sprawdz
przeciez jak smazysz kotleta to szybko laduje na talerzu, nie? ;)
a ja mam to potwierdzone - wiele raz robilam roladki ze schabu tylko nie
lubie akurat roladek z tego rodzaju miesa bo zazwyczaj suche wychodza.

--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
* Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-23 00:06:58

Temat: Re: zrazy inaczej
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



"walkie!" wrote:
>
> Użytkownik wiku napisał:
> >
> >
> > walkie! wrote:
> >
> >
> >> Nie, schab sie przeciez szybko zasklepia :)
> >>
> > ja to sprawdze :)))
> > wiku
> no sprawdz sprawdz
> przeciez jak smazysz kotleta to szybko laduje na talerzu, nie? ;)
> a ja mam to potwierdzone - wiele raz robilam roladki ze schabu tylko nie
> lubie akurat roladek z tego rodzaju miesa bo zazwyczaj suche wychodza.
>


Zupelnie sie nie rozpada, nie wiem dlaczego, ale trzymaja sie w
roladowej formie bez problemu. Pewnie panierka, plus uwazanie, zeby
najpierw polozyc na patelni tym brzegiem na dol, powoduje, ze sie
sklejaja. Ja osobiscie mam nieprzyjemne wspomnienia z dziecinstwa z
rozkrecaniem nitek ze zrazow, lub wydlubywaniem wykalaczek, wiec zawsze
probuje to ominac. No i te rolady robilam wielokrotnie, sa pyszne, nie
suche, mieso jest kruche po 20-30 minutach duszenia.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-23 11:01:47

Temat: Re: zrazy
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora


> A jakie zrazy cię interesują ?
> 1. angielskie z cebulowym sosem
> 2. a 'la Nelson
> 3. siekane z chrzanem
> 4. zawijane z kapustą
> 5. fricandeau faszerowane
> 6. zawijane litewskie
> 7. z pieca ze śmietaną
> Tyle podaje "Kucharka litewska" Wincenty Zawackiej
> Tobie najpewniej chodzi o zrazy po myśliwsku :
> 0,75 kg wołowiny zrazowej pokroić w cienkie plastry, mocno rozbić (na
> półprzeźroczyście),
> posmarować musztardą sarepską, i układać na nich pokrojony w słupki boczek
i
> ogórki
> (kiszone albo konserwowe), ciasno zwinąć, spiąć wykałaczkami obtoczyć w
mące
> i obsmażyć
> na rumiano(najlepiej na smalcu). Poddusić w rondlu 2 - 3 pokrojone w
> półplasterki cebule,
> wyłożyć na nie zrazy, podlać wodą, dodać kilka zgniecionych ziaren
jałowca,
> soli i pieprzu,
> dusić ze 40 minut, dodać przekrojone na pół malutkie pieczarki 0,3 kg
(można
> też dać od razu
> rozmoczone suszone prawdziwki 4 - 5 sztuk) i dusić jeszcze 30 minut.
> podawać na kaszy podlane obficie sosem i do tego buraczki zasmażane.
>
A czy ja mogłabym prosić cię baaaaaardzo gorąco o te inne przepisy? Może na
prv, jeśli one gdzieś już tu były.
Baaaaardzo ładnie proszęęęę!
Monika

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-23 11:04:16

Temat: Re: zrazy
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora


> > Mieso wolowe kroje w plastry,zbijam je tluczkiem tak by byly
> > cienkie(plastry powiedzmy 0.5cm).
>
> Ja zbijam tak, zeby byly jeszcze ciensze plastry, wtedy latwiej je
zawinac.
>
> >Nastepnie przyprawiam miesko(np.vegeta)
>
> Na pewno nie vegeta (przynajmniej w mojej wersji), sól i pieprz do srodka!
>
> > Do srodka wkladam boczek(nie wedzony)
>
> Dlaczego nie wedzony?! Tylko wedzony boczek! I do srodka daje jeszcze,
> oprócz kawalka ogóreczka kiszonego, kawaleczek zabka czosnku i pól talarka
> cebulki. Aha, a wczesniej wsypuje do srodka odrobine bulki tartej, zeby
> farsz sie lepiej scalil. Zawijam, obsmazam i podlewam woda lub wywarem,
> dusze do miekkosci (ok.1 godz.), caly czas uzupelniajac plyn (woda lub
> wywar). Powstaly sosik zagescic mozna odrobina maki, troszke smietany i
> gotowe. Mniam!
>
> Ewa
>
>
>
>
Wiem, ze jadłam zrazy i bardzo mi smakowały, ale nie wiem co było w środku.
Najlepsze jest to, że wszyscy podajecie boczek, a ja boczku nie lubię, bo
jest tłusty. Ale całkiem możliwe, że boczek tam był, napiszcie czy ten
tłuszcz z niego wytapia się całkowicie?
Jak jadłam te zrazy, to myślałam, że nadzienie jest mielone, bo nie czuło
się tam żadnych kawałków, ale może ono się tak jakoś stapia... Sama nie
wiem.... pomocy!

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-23 11:24:39

Temat: Re: zrazy
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wiem, ze jadłam zrazy i bardzo mi smakowały, ale nie wiem co było w
środku.
> Najlepsze jest to, że wszyscy podajecie boczek, a ja boczku nie lubię...
====
Przecież właśnie napisałaś, że lubisz boczek.
Może jesteś tylko niepotrzebnie uprzedzona?

waldek
====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-24 00:27:17

Temat: Re: zrazy inaczej
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora

>
> Monika Zarczuk wrote:
> >
> > Witajcie.
> > Jesli sobie dobrze przypominam nikt nie podawal tu przepisu na zrazy, a
> > wlasnie naszla mnie straszna ochota na zrazy z kasza jeczmienna i sosem,
> > moze ktos podzielilby sie przepisem i radami jak je zrobic? Nigdy nie
> > probowalam...
> >
>
> A gdyby naszla Cie ochota na nieco egzotyczniejsze zrazy, to polecam
> ponizszy przepis:
>
> Cienkie kotlety schabowe bez kosci rozbic na pol cm grubosci, az bedzie
> duzy, cienki plat miesa. Z obu stron natrzec je sola, pieprzem i
> majerankiem. Ulozyc na kazdym cienka warstwe rodzynek. Zwinac jak
> rolade, niczym nie spinajac. Panierowac w jajku i bulce rolujac je tak,
> zeby "szew" sie nie otworzyl. Smazyc na malym ogniu w mieszance oleju i
> masla. Gdy obsmazone naokolo, podlac mala iloscia wody i dusic pod
> przykrywka. Dodawac wody , jesli odparuje. Dusic je tak przez pol
> godziny. Powstaly sos mozna zaciagnac maka lub zasmazka. Podac z ryzem
> lub ziemniakami.
> Magdalena Bassett
>
Bardzo dziękuję, jak wszystkie Twoje przepisy, brzmi wyśmienicie, smakuje
pewnie jeszcze lepiej!

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak flaki z olejem...
Re: Sushi w Poznaniu
slonina - salo
kurkuma
Poszukuje...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »