« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-14 07:49:13
Temat: zrobilam tort Seklicza - totalna klapaBozenko powiedz, w czym zawinilam:-)
Od poczatku. Ciasto - mnie wyszlo nie 11 ale 8 plackow. Strasznie twarde.
Pieklam je w 'normalnej', standardowej tortownicy, probowalam rozlepiac
cienko, w niektorych miejscach porobily sie dziury, wszystko to nic, tylko
czemu takie twarde.
Masa - mnie wyszla rzadka, choc ubijalam wpierw mikserem elektr. a potem
jeszcze recznym. Ciasto stalo cala noc w lodowce niestety nic nie zmieklo
(masy nie zalowalam).
Dla mnie tort jednak jest za tlusty. Dalam 4 i pol kostki masla a 200 gr, po
zjedzeniu na jezyku zostal mi 'poslizg'. Smakiem przypomina ciasteczka
arabskie albo te slynne szkockie/angielskie ciasteczka, nazwa wyleciala mi z
glowy.
Ogolnie, zeby nie te twarde jak podeszwa placki, byloby OK.
Mam teraz zagwostke, co zrobic z ciastem. W obecnej formie nie nadaje sie do
zjedzenia, chyba ze ktos woli protezy od swoich zebow:-). Zastanawialam sie,
moze zmielic to wszystko, cos jeszcze dolozyc i zrobic bajaderki, jak
myslicie?
Asia z pozdrowieniami
P.S. A moze ktos tez robil Seklicza i mu wyszlo?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-14 08:10:57
Temat: Re: zrobilam tort Seklicza - totalna klapaUżytkownik Asiunia <j...@p...gda.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> Dalam 4 i pol kostki masla a 200 gr, po
> zjedzeniu na jezyku zostal mi 'poslizg'.
Ile dalas tego masla??? :-O
W przepisie bylo 400 g masla, czyli 2 kostki na 1 puszke mleka
zgeszczonego i z tych proporcji powinno wyjsc dobrze.
Gdy ja robie tego typu krem, daje 8 lyzek mleka na 200 g masla.
> Ogolnie, zeby nie te twarde jak podeszwa placki, byloby OK.
Co do ciasta to nie bede komentowac, bo nigdy takiego nie robilam
bez jajek i jakos nie bardzo mi to sie podoba.
> Mam teraz zagwostke, co zrobic z ciastem. W obecnej formie nie nadaje sie do
> zjedzenia, chyba ze ktos woli protezy od swoich zebow:-). Zastanawialam sie,
> moze zmielic to wszystko, cos jeszcze dolozyc i zrobic bajaderki, jak
> myslicie?
A moze zrob z tego lekko zmodyfikowany blok czekoladowy?
Pozdrawiam
Lilla
Psc.:
Jezeli chcesz podam Ci przepis na tort "Damki kaprys", ktory tez
wyglada podobnie, bo trzeba upiec kilka cienkich plackow i przelozyc
kremem z mleka zgeszczonego, ale na 100% wychodzi smaczny.
Ciasto jest inne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-14 09:01:53
Temat: Odp: zrobilam tort Seklicza - totalna klapa
Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1u3rb$j2a$...@n...lublin.pl...
> Ile dalas tego masla??? :-O
> W przepisie bylo 400 g masla, czyli 2 kostki na 1 puszke mleka
> zgeszczonego i z tych proporcji powinno wyjsc dobrze.
Zgodnie z przepisem, na calosc poszlo mi tyle ile napisalam. Na ciasto 500
gr i mase 400, czyli w sumie prawie kilo. Troche duzo, tez sie dziwilam:-)
Ale masa wyszla rzadka.
>
> A moze zrob z tego lekko zmodyfikowany blok czekoladowy?
A podasz przepis?
> Psc.:
> Jezeli chcesz podam Ci przepis na tort "Damki kaprys", ktory tez
> wyglada podobnie, bo trzeba upiec kilka cienkich plackow i przelozyc
> kremem z mleka zgeszczonego, ale na 100% wychodzi smaczny.
> Ciasto jest inne.
>
Podaj prosze, ale z gwarancja ze czlowieka, zwierza czy inne cos nimi nie
zabije:-)) . Juz wprawilam sie w pieczeniu plackow, tamte w sumie pieklam
ponad 2 godz.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-14 09:52:51
Temat: Re: zrobilam tort Seklicza - totalna klapa
Użytkownik "Asiunia" <j...@p...gda.pl> napisał w wiadomości
news:a1u2di$iu$1@korweta.task.gda.pl...
> Bozenko powiedz, w czym zawinilam:-)
> P.S. A moze ktos tez robil Seklicza i mu wyszlo?
>
>
Ja robilam !!
I wyszlo !!!
Kazdy placek walkowalam na papierze do pieczenia do wielkosci dna
tortownicy, placki pieklam na dwoch papierach na zmiane - jeden sie piekl,
drugi walkowalam.
Na plackach porobily sie duze bable (bomble) - zostawilam je takie i tort
wyszedl baaardzo wysoki, na drugi raz bable pokrusze, a okruchow uzyje do
pospania wierzchu.
Krem wyszedldosc rzadki - smarowalam pedzlem kazdy placek - tort w calosci
zostal pochloniety na imprezie - nie bylo zadnych resztek !!!
--
Joanna
J...@e...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-14 10:02:36
Temat: Re: zrobilam tort Seklicza - totalna klapaAsiunia wrotki :
> Bozenko powiedz, w czym zawinilam:-)
> Od poczatku. Ciasto - mnie wyszlo nie 11 ale 8 plackow.
Tez zrobilam - i oprocz tego , ze tak jak Asiuni wyszlo mi 8 zamiast 11
plackow-efekt koncowy okazal sie ok. Tak jak pisala Bozenka -tort nie byl
ani za bardzo maslany , ani za bardzo slodki:-)))
Tylko z jednym mi nie wyszlo - nie umialam tego pokroic , zeby sie nie
rozwalalo :-)))
Moze mi ktos podpowie jak to robic, zeby na talerzu efektownie wygladalo
Pozdrowionka
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-14 10:05:23
Temat: Odp: zrobilam tort Seklicza - totalna klapa
Użytkownik Joanna <j...@e...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1u9n3$9tj$...@n...tpi.pl...
> Ja robilam !!
> I wyszlo !!!
No nieeee, czemu mi w takim razie nie wyszlo.
> Kazdy placek walkowalam na papierze do pieczenia do wielkosci dna
> tortownicy, placki pieklam na dwoch papierach na zmiane - jeden sie piekl,
> drugi walkowalam.
Ja wklejalam paluchami ciasto do formy.
> Na plackach porobily sie duze bable (bomble)
U mnie tez porobily sie bable, ja je zgniatalam. Powiedz mi tylko jakiej
grubosci byly Twoje placki. Cos czuje pismo nosem, ze moje byly za grube i
dlatego nie rozmiekly. Ile Tobie wyszlo plackow?
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-14 10:19:27
Temat: Re: zrobilam tort Seklicza - proponuje "Damski kaprys"Użytkownik Asiunia <j...@p...gda.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> > A moze zrob z tego lekko zmodyfikowany blok czekoladowy?
>
> A podasz przepis?
Zaraz cos bede szukac w archiwum...
> Podaj prosze, ale z gwarancja ze czlowieka, zwierza czy inne cos nimi nie
> zabije:-)) . Juz wprawilam sie w pieczeniu plackow, tamte w sumie pieklam
> ponad 2 godz.
Masz moje 100% gwarancje. Jakby wyszły twarde, to mozesz nimi
rzucac we mnie ;-)
Tort "Damski kaprys":
Skladniki:
3,5-4 szkl. maki,
1 szkl. cukru,
2 jajka,
2 lyzki miodu,
2 lyzki masla,
2 plaskie lyzeczki sody.
Krem:
200 g masla,
8 lyzek mleka skondensowanego slodzonego.
Utrzec jajka z cukrem i maslem, dodac miod, sode, dalej ucierac
wszystko na parze, dopoki skladniki sie nie polacza w jednorodna mase.
Nastepnie malymi porcjami dodawac make - 2 szkl. i nadal ucierac na
parze. Po ok. 10 min. odstawic ciasto, aby wystyglo. Nasypac reszte
przesianej maki na stolnice, wylozyc ciasto i polaczyc w jednolita calosc.
Podzielic ciasto na 7-8 czesci, rozwalkowac okragle placki i piec ich
w natluszczonej okraglej formie ok. 5 min. kazdy do uzyskania zlocistego
koloru. Z resztek ciasta mozna upiec dodatkowy nieksztaltny placek,
ktory potem mozna pokruszyc i wykorzystac do posypania po wierzchu.
Goracych plackow nie nalezy skladac jeden na drugim, aby sie nie pogiely,
musza wystygnac oddzielnie na rownej powierzchni.
Przygotowac krem: ubic mikserem maslo na piane, stopniowo dodajac
po 1 lyzce skondensowanego mleka.
Gotowym kremem przelozyc wszystkie warstwy ciasta, oprocz ostatniej,
pozostawic na pewien czas, aby zmiekly, wyrownac tort nozem,
posmarowac boki i wierzch tortu pozostalym kremem, obsypac z wierzchu
pokruszonym ciastem.
Odstawic jeszcze na ok. 12 godz., przechowywac w lodowce.
Kremu mozna przygotowac nieco wiecej - ok. 1,5 porcji, aby
wystarczylo na wszystkie placki i boki tortu.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-14 10:44:44
Temat: Re: zrobilam tort - proponuje blok czekoladowyUżytkownik Asiunia <j...@p...gda.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> > A moze zrob z tego lekko zmodyfikowany blok czekoladowy?
>
> A podasz przepis?
Czekoladowy blok z resztek ciasta :)
1 kostka margaryny lub masla
1/2 szklanki wody lub mleka
1 szklanka cukru
3 lyzki kakao
2 szklanki mleka w proszku,
2,5 szkl. okruchow ciast, czyli Twoj tort Sieklicza ;-)
aromat rumowy lub arakowy
bakalie (orzechy, rodzynki, migdaly)
Tluszcz, cukier, wode (lub mleko) podgrzewac, aby sie stopily,
dodac kakao, wymieszac, zostawic, aby masa lekko przestygla.
Dodac mleko w proszku i olejek, wymieszac, rozcierajac, aby nie
bylo grudek. Wsypac grube okruchy ciast i bakalie, wymieszac.
Wlozyc do waskiej dlugiej formy wysmarowanej maslem, wstawic
do lodowki. Po zakrzepnieciu wyjac z formy (okrajac nozem od
bokow formy, a spod mozna podgrzac nad ogniem), kroic w plastry.
Przechowywac zawiniety w pergamin, papier lub folie aluminiowa.
Poniewaz ten tort jest chyba i tak dosc slodki, to pewnie powinnas
jeszcze zmiejszyc ilosc cukru, moze nawet wystarczy pol szkl. cukru.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-14 11:43:06
Temat: Re: zrobilam tort Seklicza - totalna klapa
Użytkownik "Asiunia" <j...@p...gda.pl> napisał w wiadomości
news:a1uacu$sap$1@korweta.task.gda.pl...
> Ja wklejalam paluchami ciasto do formy.
- no qlasnie - pewnie byly za grube...
>
> > Na plackach porobily sie duze bable (bomble)
>
> U mnie tez porobily sie bable, ja je zgniatalam. Powiedz mi tylko jakiej
> grubosci byly Twoje placki. Cos czuje pismo nosem, ze moje byly za grube i
> dlatego nie rozmiekly. Ile Tobie wyszlo plackow?
Ja ciasto przed walkowaniem podzielilam na 11 kulek i kazda walkowalam do
rozmiarow tortownicy - po upieczeniu byly cieniutkie, chrupiace i kruche.
--
Joanna
J...@e...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-14 12:10:37
Temat: Odp: zrobilam tort - proponuje blok czekoladowy
Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1ucrp$9kg$1@news.
>
> Czekoladowy blok z resztek ciasta :)
>
Wielkie dzieki Lilla. Najprawdopodobniej wyjdzie mi nie tylko blok, ale
drapacz chmur:-)) tych resztek ciasta jest od groma. A tak a propos, kto
jest chetny na blok vel drapacz chmur z tortu Seklicza? Zapraszam za pare
dni:-))
Asia
PS Chyba bede sprzedawac go na ulicy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |