Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zrobilem tortille pseudohiszpańską

Grupy

Szukaj w grupach

 

zrobilem tortille pseudohiszpańską

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-03 12:31:51

Temat: zrobilem tortille pseudohiszpańską
Od: "Tomasz Zarzycki" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

no zrobiłem i się bardzo cieszę .. bo zjadłem ją właśnie na śniadanie z Małą
Mi taką moją koleżaneczką i była smaczna ..
dlatego była pseudohiszpańska, bo nie miałem jakiejś paprykowej kiełbasy
hiszpańskiej, tylko zwyczajną zwyczajną :)))
i tak było dobre
oto przepisik:))):

- na oliwie z oliwek smażymy pocięte w cienkie talarki ziemniaki (w
zależności na ile osób ma być tortilla i jaką ma się dużą patelnie)
- po zdjęciu ziemniaków z patelni, smażymy na niej ( z tą samą oliwką
oczywiście) pociętą w poprzeczne paski kiełbasę ( najlepiej jakąś paprykową)
- w tak zwanym międzyczasie, roztrzepujemy jajka w miseczce (zależy ile
chcemy, to tyle bierzemy). Do jajek dodajemy sól i pieprz do smaku. po
dokladnym roztrzepaniu jaj z przyprawami, dodajemy do nich usmażone talarki
i kiełbasę... mieszamy ..
- wylewamy wszystko na patelnię (najlepiej dobrą teflonówkę) i smazymy ..
nie mieszając.. leciutko podważamy drewnianą łopatką brzegi naszej tortilli.
Powinno się wszystko podpiec od spodu i jak będzie już w miarę stała
konsystencja, to zsuwamy tortillę z patelni na pokrywkę i odwracamy..
smażymy na drugiej stronie do momentu uzyskania brązowawego kolorku całej
tortilli.
- tortilla jest gotowa do spożycia. aha . kroimy ją jak pizze lub jak kto
woli jak tort :)))

S M A C Z N E G O ! ! ! ! ! ! !

pozdrawiam wszystkich Tomasz J. Zarzycki


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-03 12:48:40

Temat: Re: zrobilem tortille pseudohiszpańską
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Tomasz Zarzycki <t...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9ufrj4$1as$...@k...task.gda.pl...
> no zrobiłem i się bardzo cieszę .. bo zjadłem ją właśnie na śniadanie z
Małą
> Mi taką moją koleżaneczką i była smaczna ..
> dlatego była pseudohiszpańska, bo nie miałem jakiejś paprykowej kiełbasy
> hiszpańskiej, tylko zwyczajną zwyczajną :)))
> i tak było dobre
> oto przepisik:))):
>
Makłowiczem mi to pachnie :-)

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-03 18:46:45

Temat: Re: zrobilem tortille pseudohiszpańską
Od: "Marek Rz." <m...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

> - na oliwie z oliwek smażymy pocięte w cienkie talarki ziemniaki (w
> zależności na ile osób ma być tortilla i jaką ma się dużą patelnie)
> - po zdjęciu ziemniaków z patelni, smażymy na niej ( z tą samą oliwką
> oczywiście) pociętą w poprzeczne paski kiełbasę ( najlepiej jakąś
paprykową)
> - w tak zwanym międzyczasie, roztrzepujemy jajka w miseczce (zależy ile
> chcemy, to tyle bierzemy). Do jajek dodajemy sól i pieprz do smaku. po
> dokladnym roztrzepaniu jaj z przyprawami, dodajemy do nich usmażone
talarki
> i kiełbasę... mieszamy ..
> - wylewamy wszystko na patelnię (najlepiej dobrą teflonówkę) i smazymy ..
> nie mieszając.. leciutko podważamy drewnianą łopatką brzegi naszej
tortilli.
> Powinno się wszystko podpiec od spodu i jak będzie już w miarę stała
> konsystencja, to zsuwamy tortillę z patelni na pokrywkę i odwracamy..
> smażymy na drugiej stronie do momentu uzyskania brązowawego kolorku całej
> tortilli.
> - tortilla jest gotowa do spożycia. aha . kroimy ją jak pizze lub jak kto
> woli jak tort :)))

jak ja to lubię....

ta kiełbaska to Chorrizo, podobne w smaku jest "salami hiszpańskie" rodzimej
produkcji, kupujemy zawsze w Realu czy Tesco, ale tortilla de patatas równie
dobra jest bez kiełbaski i wtedy można zajadać np. z tuńczykiem (i wcale nie
jest przez to mniej hiszpańska :-). Jak się zrobi grubszą to mozna przekroić
w poprzek i przełożyć czymś. A ja najbardziej lubie bez dodatków i na
zimno...

Marek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 15:34:28

Temat: Re: zrobilem tortille pseudohiszpańską
Od: "Deuter" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> ta kiełbaska to Chorrizo, podobne w smaku jest "salami hiszpańskie"
rodzimej
> produkcji, kupujemy zawsze w Realu czy Tesco, ale tortilla de patatas
równie
> dobra jest bez kiełbaski i wtedy można zajadać np. z tuńczykiem (i wcale
nie
> jest przez to mniej hiszpańska :-). Jak się zrobi grubszą to mozna
przekroić
> w poprzek i przełożyć czymś. A ja najbardziej lubie bez dodatków i na
> zimno...

A ja zajadam tortillę bez kiełbaski i innych ex-żyjątek, za to z podsmażoną
cebulą (w dzikich ilościach)
Co do jajek to wylewam na końcu (zawsze jedno więcej, niż jest osób
konsumujących posiłek) i już nie mieszam, tylko przykrywam i czekam aż się
jajca zetną.
Taka bezmięsna bomba kaloryczna
Pozdrawiam
--
Deuter
d...@p...onet.pl
#GG: 366894


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-05 06:09:56

Temat: Re: zrobilem tortille pseudohiszpańską
Od: "Smorfia" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

A gdy całość jest gotowa przy pomocy tależa wykonuję hokus-pokus i wyjmuję
tortillę. Przy odrobinie szczęścia potrawa jest w jednym zwartym kawałku i
można ją pokroić w ćwiartki, tak jak pizzę. Proponuję posypać na wierzchu
koperkiem. Niektórzy dodają także pieczarki, ale ja osobiście wolę wersję
cebulowo-ziemniaczaną z przyprawami oczywiście.

--
Pozdrowiam,
Smorfia

> A ja zajadam tortillę bez kiełbaski i innych ex-żyjątek, za to z
podsmażoną
> cebulą (w dzikich ilościach)
> Co do jajek to wylewam na końcu (zawsze jedno więcej, niż jest osób
> konsumujących posiłek) i już nie mieszam, tylko przykrywam i czekam aż się
> jajca zetną.
> Taka bezmięsna bomba kaloryczna
> Pozdrawiam
> --
> Deuter
> d...@p...onet.pl
> #GG: 366894
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

tumerik
I ja wrocilem
jak wykorzystać świeży imbir?
zrobilam zebre
tort bezowy daim

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »