Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia tort bezowy daim

Grupy

Szukaj w grupach

 

tort bezowy daim

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-03 10:34:20

Temat: tort bezowy daim
Od: "zosia" <z...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

jedyny mankament tego tortu, to ze trzeba miec dostep do szwedzkich
batonikow daim (karmel w mlecznej czekoladzie, w polsce mozna dostac w
ikei). robi sie bardzo latwo i jest pyszny.
z.

TORT BEZOWY DAIM

3 jajka
20 dkg cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 litra śmietany kremówki
2 podwójne batoniki Daim (razem 112 g)

Beza

Białka ubić z 15 dkg cukru, dodając proszek do pieczenia. Na dwóch kawałkach
pergaminu narysować kółko (np. odrysować od dużego talerza), rozdzielić
pianę na dwa kółka (dwie blachy), piec 45 minut w temp. 100 st., zamienić
miejscami blachy i piec kolejne 45 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić.

Masa

Żółtka ubić z 5 dkg cukru. Śmietanę ubić na sztywno. Utłuc batoniki
(najlepiej tłuczkiem do mięsa albo wałkiem, w opakowaniu, przez ściereczkę),
składniki masy wymieszać. Połowę masy wyłożyć na jeden krążek bezowy, na to
położyć drugi krążek i wyłożyć na niego resztę masy. Wstawić do zamrażalnika
na kilka godzin.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-03 17:40:18

Temat: Re: tort bezowy daim
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



zosia wrote:
>
> Beza
>
> Bia¸ka ubi z 15 dkg cukru, dodajˆc proszek do pieczenia.


A czemu sluzy proszek do pieczenia? Do bezy sie nie dodaje normalnie
proszku, dlatego mnie to zdziwilo...
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 13:59:16

Temat: Re: tort bezowy daim
Od: "zosia" <z...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> A czemu sluzy proszek do pieczenia? Do bezy sie nie dodaje normalnie
> proszku, dlatego mnie to zdziwilo...

no nie wiem, ale robilam to juz pare razy i zawsze sie udawalo (z
proszkiem).
z


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

tort bezowy daim
Od dzisiaj trenuję chińszczyznę... ;-)))
Odp. moze jakis smakowite danie na zime
Wigilia bedzie przepyszna!
Mam problem z barszczykiem?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »