| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-03 10:34:20
Temat: tort bezowy daimjedyny mankament tego tortu, to ze trzeba miec dostep do szwedzkich
batonikow daim (karmel w mlecznej czekoladzie, w polsce mozna dostac w
ikei). robi sie bardzo latwo i jest pyszny.
z.
TORT BEZOWY DAIM
3 jajka
20 dkg cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 litra śmietany kremówki
2 podwójne batoniki Daim (razem 112 g)
Beza
Białka ubić z 15 dkg cukru, dodając proszek do pieczenia. Na dwóch kawałkach
pergaminu narysować kółko (np. odrysować od dużego talerza), rozdzielić
pianę na dwa kółka (dwie blachy), piec 45 minut w temp. 100 st., zamienić
miejscami blachy i piec kolejne 45 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić.
Masa
Żółtka ubić z 5 dkg cukru. Śmietanę ubić na sztywno. Utłuc batoniki
(najlepiej tłuczkiem do mięsa albo wałkiem, w opakowaniu, przez ściereczkę),
składniki masy wymieszać. Połowę masy wyłożyć na jeden krążek bezowy, na to
położyć drugi krążek i wyłożyć na niego resztę masy. Wstawić do zamrażalnika
na kilka godzin.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-03 17:40:18
Temat: Re: tort bezowy daim
zosia wrote:
>
> Beza
>
> Bia¸ka ubi z 15 dkg cukru, dodajc proszek do pieczenia.
A czemu sluzy proszek do pieczenia? Do bezy sie nie dodaje normalnie
proszku, dlatego mnie to zdziwilo...
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 13:59:16
Temat: Re: tort bezowy daim> A czemu sluzy proszek do pieczenia? Do bezy sie nie dodaje normalnie
> proszku, dlatego mnie to zdziwilo...
no nie wiem, ale robilam to juz pare razy i zawsze sie udawalo (z
proszkiem).
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |