Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "zosia" <z...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: tort bezowy daim
Date: Mon, 3 Dec 2001 11:34:20 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <9ufkf5$4e8$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: mail.atomic.com.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1007375654 4552 212.244.51.178 (3 Dec 2001 10:34:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Dec 2001 10:34:14 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:85411
Ukryj nagłówki
jedyny mankament tego tortu, to ze trzeba miec dostep do szwedzkich
batonikow daim (karmel w mlecznej czekoladzie, w polsce mozna dostac w
ikei). robi sie bardzo latwo i jest pyszny.
z.
TORT BEZOWY DAIM
3 jajka
20 dkg cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 litra śmietany kremówki
2 podwójne batoniki Daim (razem 112 g)
Beza
Białka ubić z 15 dkg cukru, dodając proszek do pieczenia. Na dwóch kawałkach
pergaminu narysować kółko (np. odrysować od dużego talerza), rozdzielić
pianę na dwa kółka (dwie blachy), piec 45 minut w temp. 100 st., zamienić
miejscami blachy i piec kolejne 45 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić.
Masa
Żółtka ubić z 5 dkg cukru. Śmietanę ubić na sztywno. Utłuc batoniki
(najlepiej tłuczkiem do mięsa albo wałkiem, w opakowaniu, przez ściereczkę),
składniki masy wymieszać. Połowę masy wyłożyć na jeden krążek bezowy, na to
położyć drugi krążek i wyłożyć na niego resztę masy. Wstawić do zamrażalnika
na kilka godzin.
|