« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-03 16:56:09
Temat: zupa pieczarkowa - jak zrobic, by była gesta?Witam wszystkich,
Bardzo się cieszę, że taka grupa istnieje :) Jestem tu nowa. Niestety nie
mam czasu na przejrzenie archiwum grupy do głębi, więc wybaczcie, jeśli coś
powtarzam...
Moje zapytanie brzmi: co zrobić z zupą pieczarkową, by miała konsystencję
gęstej śmietany? Ściągnęłam ze strony www.kuchniaonline.pl przepis zupa -
krem z pieczarek, ale jest to przepis do przygotowania w szybkowarze....Jak
zwiększyc gęstość? Czy to kwestia rodzaju śmietany, czy faktycznie
temperatury (szybkowar)? Czy byłby ktoś tak uprzejmy i mógł podać dość
szczegółowy przepis na taką zupę? Uwielbiam ją, ale mam już dosyć tych z
proszku :(
Bede bardzo wdzięczna
meg suspensik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-03 17:18:30
Temat: Re: zupa pieczarkowa - jak zrobic, by była gesta?meg wrote:
> Moje zapytanie brzmi: co zrobić z zupš pieczarkowš, by miała konsystencję
> gęstej ?mietany?
Można 'oszukać' i przed wlaniem do zupy śmietanę rozmieszać z mąką, po
czym po wlaniu do zupy jeszcze przez chwilkę pogotować (tak żeby
zabulgotało). Tak robię, gdy nie chce mi się obierać ziemniaków i robię
pieczarkową z makaronem.
Natomiast jeżeli robię z ziemniakami, to gęstość pochodzi właśnie z
rozgotowanych ziemniaków. MNIAM. ;)
Robiąc zupę-krem trzeba chyba część warzyw wyjąć z zupy i zmiksować na
masę w malakserze czy innym blenderze. Ja tego sposobu nie stosuję, bo
lubię pieczarki w kawałkach.
No i oczywiście w zupie musi być zdecydowana przewaga pieczarek nad
płynem :)
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-03 17:19:45
Temat: Re: zupa pieczarkowa - jak zrobic, by była gesta?Użytkownik meg napisał:
> Witam wszystkich,
> Bardzo się cieszę, że taka grupa istnieje :) Jestem tu nowa. Niestety nie
> mam czasu na przejrzenie archiwum grupy do głębi, więc wybaczcie, je?li co?
> powtarzam...
> Moje zapytanie brzmi: co zrobić z zupš pieczarkowš, by miała konsystencję
> gęstej ?mietany? ?cišgnęłam ze strony www.kuchniaonline.pl przepis zupa -
> krem z pieczarek, ale jest to przepis do przygotowania w szybkowarze....Jak
> zwiększyc gęsto?ć? Czy to kwestia rodzaju ?mietany, czy faktycznie
> temperatury (szybkowar)? Czy byłby kto? tak uprzejmy i mógł podać do?ć
> szczegółowy przepis na takš zupę? Uwielbiam jš, ale mam już dosyć tych z
> proszku :(
> Bede bardzo wdzięczna
>
> meg suspensik
>
>
podaj przepis na te zupe to postaramy sie pomoc.
ja mam gesta zupe gdy posiekam drobno czesc pieczarek a czec dam w
plasterki zeby bylo co pogryzc.
no i wiadomo - jak masz 0.5 kg pieczarek to nie zrobisz 5 litrow zupy.
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-03 17:22:45
Temat: Re: zupa pieczarkowa - jak zrobic, by była gesta?
Użytkownik "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> napisał w
wiadomości
> podaj przepis na te zupe to postaramy sie pomoc.
> ja mam gesta zupe gdy posiekam drobno czesc pieczarek a czec dam w
> plasterki zeby bylo co pogryzc.
> no i wiadomo - jak masz 0.5 kg pieczarek to nie zrobisz 5 litrow zupy.
Przepis ma taka tresc:
skladniki
25 dag pieczarek,
2 plaskie łyzeczki maki,
0,5 litra mleka (lub 7-8 łyzek mleka w proszku, rozpuszczonego w 0,5 l
wody),
0,5 litra wody,
2 łyzki gestej smietany,
6 dag masla,
sol,
pieprz,
kwasek cytrynowy.
Pieczarki oczyscic, umyc i starannie osuszyc w sciereczce, a nastepnie jak
najbardziej posiekac. W miare siekania przekladać do salaterki i polewać
rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, by nie sciemnialy.
Do szybkowaru włozyć maslo, rozgrzac, na rozgrzane maslo wrzucic pieczarki i
dusic 4-5 minut, uwazając, by sie nie zrumienily. Posypac maka, wymieszac,
zalac woda, ciagle mieszajac. Posolic i popieprzyc. Zamknąc szybkowar i
ogrzewac 5 minut od moment, gdy zacznie syczec. Po tym czasie szybkowar
otworzyc, wlewac powoli mleko az do uzyskania pozadanej konsystencji.
Zaprawic smietana, dodac kwasku cytrynowego do smaku. Kto lubi, moze
zmiksowac zupe.
Chcialabym zrobic taka zupe bez szybkowara, bo takowego po prostu nie
mam....
meg suspensik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-03 17:34:52
Temat: Re: zupa pieczarkowa - jak zrobic, by była gesta?> Moje zapytanie brzmi: co zrobić z zupš pieczarkowš, by miała
konsystencję
> gęstej mietany?
A musi być szczegółowy? Bo bardzo nie chce mi się szukać przepisu...
Trzeba pieczarki (dużo) podsmażyć z cebulą, dodać startą gałkę
muszkatołową, zalać bulionem i - tu ten trick zagęszczający - dodać
pokruszoną/pokrojoną świeżą bułkę (lub bułki, w zależności od ilości
zupy)*. Gotować 15-20 minut, zmiksować. Naprawdę bardzo dobra wychodzi!
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-03 17:39:30
Temat: Re: zupa pieczarkowa - jak zrobic, by była gesta?Użytkownik meg suspensik napisał:
> Użytkownik "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> napisał w
> wiadomości
>
>
>>podaj przepis na te zupe to postaramy sie pomoc.
>>ja mam gesta zupe gdy posiekam drobno czesc pieczarek a czec dam w
>>plasterki zeby bylo co pogryzc.
>>no i wiadomo - jak masz 0.5 kg pieczarek to nie zrobisz 5 litrow zupy.
>
>
> Przepis ma taka tresc:
> skladniki
> 25 dag pieczarek,
> 2 plaskie łyzeczki maki,
> 0,5 litra mleka (lub 7-8 łyzek mleka w proszku, rozpuszczonego w 0,5 l
> wody),
> 0,5 litra wody,
> 2 łyzki gestej smietany,
> 6 dag masla,
> sol,
> pieprz,
> kwasek cytrynowy.
> Pieczarki oczyscic, umyc i starannie osuszyc w sciereczce, a nastepnie jak
> najbardziej posiekac. W miare siekania przekladać do salaterki i polewać
> rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, by nie sciemnialy.
> Do szybkowaru włozyć maslo, rozgrzac, na rozgrzane maslo wrzucic pieczarki i
> dusic 4-5 minut, uwazając, by sie nie zrumienily. Posypac maka, wymieszac,
> zalac woda, ciagle mieszajac. Posolic i popieprzyc. Zamknąc szybkowar i
> ogrzewac 5 minut od moment, gdy zacznie syczec. Po tym czasie szybkowar
> otworzyc, wlewac powoli mleko az do uzyskania pozadanej konsystencji.
> Zaprawic smietana, dodac kwasku cytrynowego do smaku. Kto lubi, moze
> zmiksowac zupe.
>
> Chcialabym zrobic taka zupe bez szybkowara, bo takowego po prostu nie
> mam....
>
> meg suspensik
>
>
no wiec ja Ci powiem jak ja robie gesta zupe.
przepis raczej na ok ale postaram sie podac jakies konkretne ilosc ;)
1 kg pieczarek
pol kubka smietany
1 litr wody
lyzka masla
sol, pieprz
lyzeczka maki jak trzeba
ok 70 dkg pieczarek posiekac drobno, ja mam taki papas hand co zakrece
trzy razy korbka i jest drobniutenko.
w garnku rozpuscic lyzke masla - wrzucic pieczarki i poddusic ale nie
dam sie im skurczyc mocno. podlac woda i podgotowac do miekkosci.
reszte pieczarek pociac w plasterki, na patelni teflonowej zezlocic je
bez dodatku tluszczu. wrzucic do garnka.
konsystencja w garnku ma byc dosc gesta, duzo pieczarek - malo wody.
smietane posolic, zahartowac i wlac do garnka. doprawic do smaku sola i
pieprzem.
jesli uznasz ze zupa jest malo gesta mimo wszystko to mieszasz pol
lyzeczki maki z zimna woda i wlewasz do zupy i czekasz az zgestnieje.
to tyle
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-03 18:00:42
Temat: Re: zupa pieczarkowa - jak zrobic, by była gesta?
Użytkownik "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> napisał w
wiadomości
> podaj przepis na te zupe to postaramy sie pomoc.
MYto znaczy KTO - istnieje tu jakaś Kuchenna Inkwizycja?
ziuta
--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-03 18:04:54
Temat: Re: zupa pieczarkowa - jak zrobic, by była gesta?On Wed, 2004-03-03 at 18:18, Nessie wrote:
> meg wrote:
> > Moje zapytanie brzmi: co zrobić z zupš pieczarkowš, by miała konsystencję
> > gęstej ?mietany?
>
> Można 'oszukać' i przed wlaniem do zupy śmietanę rozmieszać z mąką, po
> czym po wlaniu do zupy jeszcze przez chwilkę pogotować (tak żeby
> zabulgotało). Tak robię, gdy nie chce mi się obierać ziemniaków i robię
> pieczarkową z makaronem.
>
> Natomiast jeżeli robię z ziemniakami, to gęstość pochodzi właśnie z
> rozgotowanych ziemniaków. MNIAM. ;)
Ostatnio zaeksperymentowala i zrobilam to soamo z biala fasola -
oczywiscie, gotowac trzeba bylo znacznie dluzej, ale efekt odpowiedni.
Smak nieco inny, nie da sie nie zauwazyc, ale i tak bylo dobre.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-03 18:11:54
Temat: Re: zupa pieczarkowa - jak zrobic, by była gesta?Użytkownik ścierwo napisał:
> Użytkownik "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> napisał w
> wiadomości
>
>>podaj przepis na te zupe to postaramy sie pomoc.
>
> MYto znaczy KTO - istnieje tu jakaś Kuchenna Inkwizycja?
> ziuta
>
moze, ale ty do niej na pewno nie nalezysz.
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-03 18:22:47
Temat: Re: zupa pieczarkowa - jak zrobic, by była gesta?
Użytkownik "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> napisał w
wiadomości
> >>podaj przepis na te zupe to postaramy sie pomoc.
> >
> > MYto znaczy KTO - istnieje tu jakaś Kuchenna Inkwizycja?
> > ziuta
> >
> moze, ale ty do niej na pewno nie nalezysz.
Ja olej mam w głowie, a nie patelni.
ziuta
--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |