Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kluski śląskie z mięsem

Grupy

Szukaj w grupach

 

kluski śląskie z mięsem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-03-03 11:23:42

Temat: kluski śląskie z mięsem
Od: "Dorcia" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam !

mam pytanie ,czy do klusek śląskich faszerowanych mięsem dodaje się do
ciasta jajko ?
(żeby się lepiej skejały), ktoś mi coś takiego zasugerował ale nie jestem
przekonana


pozdr,dorcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-03-03 11:46:38

Temat: Re: kluski śląskie z mięsem
Od: Izza <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dorcia wrote:

> Witam !
>
> mam pytanie ,czy do klusek śląskich faszerowanych mięsem dodaje się do
> ciasta jajko ?
> (żeby się lepiej skejały), ktoś mi coś takiego zasugerował ale nie jestem
> przekonana
>
jak dla mnie to przesada -- bez wiekszych problemow powinny sie posklejac
jesli nie dodasz jajka.

Izza
--
Izza
i...@p...pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-03 12:05:18

Temat: Re: kluski śląskie z mięsem
Od: "Dorcia" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Izza" <
> napisał w wiadomości
> >
> jak dla mnie to przesada -- bez wiekszych problemow powinny sie posklejac
> jesli nie dodasz jajka.
>

też mi się tak wydaje , ok dzięki

pozdr,dorcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-03 14:13:11

Temat: Re: kluski śląskie z mięsem
Od: "Iwona" <i...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dorcia ( d...@p...onet.pl ) napisał:
> Witam !
>
> mam pytanie ,czy do klusek śląskich faszerowanych mięsem dodaje się do
> ciasta jajko ?
> (żeby się lepiej skejały), ktoś mi coś takiego zasugerował ale nie jestem
> przekonana
>
>
> pozdr,dorcia

Nie faszerowałam jeszcze kluchów śląskich... ale do samych klusek dajemy
jajko, więc czemu tu nie dać.

pzdr.
Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-03 14:27:32

Temat: Re: kluski śląskie z mięsem
Od: Izza <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Iwona wrote:

> Dorcia ( d...@p...onet.pl ) napisał:
>> Witam !
>>
>> mam pytanie ,czy do klusek śląskich faszerowanych mięsem dodaje się do
>> ciasta jajko ?
>> (żeby się lepiej skejały), ktoś mi coś takiego zasugerował ale nie jestem
>> przekonana
>>
>>
>> pozdr,dorcia
>
> Nie faszerowałam jeszcze kluchów śląskich... ale do samych klusek dajemy
> jajko, więc czemu tu nie dać.
>
do tradycyjnie robionych kluch slaskich nie dodaje sie jajka:P
--
Izza
i...@p...onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-03 14:57:43

Temat: Re: kluski śląskie z mięsem
Od: "Iwona" <i...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

Izza ( i...@p...onet.pl ) napisał:
> Iwona wrote:
> >
> > Nie faszerowałam jeszcze kluchów śląskich... ale do samych klusek dajemy
> > jajko, więc czemu tu nie dać.
> >
> do tradycyjnie robionych kluch slaskich nie dodaje sie jajka:P

Może to wynika ze zwykłej oszczędności...ja zawsze dodawałam jajko.
Wychodziło O.k.
Nie mieszkam już na śląsku, ale myślę, że wiele się nie zmieniło od tamtego
czasu, ale chyba nie...
Cytat opinii ze stronki http://www.mniammniam.pl/p.php?p=370
"Poniewaz mieszkam na Slasku pozwolę sobie na dodanie swojej opinii. Kluski
tradycyjnie robi się w ten sposób że ugotowane ziemniaki (nieważna jaka
ilość bo to zależy od ilości gości na naszym obiedzie) przeciska sie przez
taka specjalna praskę do ziemniaków (tudzież do białego sera) - i raczej
odradzam zwyczajne ubijanie (wtedy moga powstac grudki ze źle ugniecionych
ziemniaczków i kluchy będa do kitu). Jak już mamy przeciśnięte te ziemniaki
to w naczyniu, w którym je mamy, robimy krzyżyk i wybieramy 1/4 masy
ziemniaczanej, dokładnie w miejsce tej 1/4 ziemniakow dodajemy mąkę
ziemniaczana i 1 jajko (chyba ze gotujemy dla calej armii wtedy dodajemy 2
jajka). Calość mieszamy i robimy kulki z dziurkami. Gotujemy we wrzącej
osolonej wodzie bardzo powoli. Ważne jest aby do garnka wkladać niewielkie
ilości kluseczek.
Maduniaa [6.05.2002 11:48]"

Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-04 07:27:09

Temat: Re: kluski śląskie z mięsem
Od: "Dorcia" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Iwona" <
> napisał w wiadomości
> >
>
> Nie faszerowałam jeszcze kluchów śląskich... ale do samych klusek dajemy
> jajko, więc czemu tu nie dać.
>

od zawsze wiedziałam że do klusek śląskich nie dodaje się jajka ,i napewno
nie wynika to z oszczędności , ale oczywiście mogę się mylić .

pozdr.dorcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-04 07:54:23

Temat: Re: kluski śląskie z mięsem
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


>
> od zawsze wiedziałam że do klusek śląskich nie dodaje się jajka ,i napewno
> nie wynika to z oszczędności , ale oczywiście mogę się mylić .
>
> pozdr.dorcia

Tez nie daje jajka, tez nie z oszczednosci, taki przepis dostalam prosto ze
Slaska :-))
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-04 08:10:11

Temat: Re: kluski śląskie z mięsem
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"I.P." <i...@g...de> schrieb im Newsbeitrag
news:c26nbk$7fs$01$1@news.t-online.com...
>
> >
> > od zawsze wiedziałam że do klusek śląskich nie dodaje się jajka ,i
napewno
> > nie wynika to z oszczędności , ale oczywiście mogę się mylić .
> >
> > pozdr.dorcia
>
> Tez nie daje jajka, tez nie z oszczednosci, taki przepis dostalam prosto
ze
> Slaska :-))
> Ilona

Poprawka, piszac o kluskach slaskich mialam na mysli te "czarne"(one wcale
nie sa czarne), z ziemniakow pol/pol.Do tych z maka ziemniaczana, lub ze
zwykla maka tez daje jajko/a.
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-04 09:27:35

Temat: Re: kluski śląskie z mięsem
Od: "Dorcia" <d...@b...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "I.P." > napisal w wiadomosci
>
> Poprawka, piszac o kluskach slaskich mialam na mysli te "czarne"(one wcale
> nie sa czarne), z ziemniakow pol/pol.Do tych z maka ziemniaczana, lub ze
> zwykla maka tez daje jajko/a.
>
te czarne jesli dobrze rozumiem , a raczej sine , to sa kluski zelazne - z
tartych ziemniaków

pozdr,dorcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kilka sposobów na zagęszczanie sosów...
Tasiemiec - ciacho...
Zsiadłe mleko a kefir
Kwaśne mleko
Co do pracy? Pomóżcie!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »