« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-03-13 16:41:46
Temat: Re: zupelnie inna grochówka...W dniu 2007-03-13 14:29, Marek W. napisał/a:
> a przy okazji tak..czy ziemniaczki do żurku podać osobno czy zalać je
> zurkiem ;)))
U mnie zależy jaki żurek robię. Jak czysty to ziemniaki gotuję osobno i
zalewam żurkiem.
Ale zdarza mi się w żurku ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę, boczek
(też w kostkę) i jajka na twardo. Wtedy jest żurek z wszystkim od razu. :-)
Pozdrawiam
--
Anka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-03-13 16:52:16
Temat: Re: zupelnie inna grochówka...
Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
wiadomości news:et6k9i$5s9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> W dniu 2007-03-13 14:29, Marek W. napisał/a:
>
> > a przy okazji tak..czy ziemniaczki do żurku podać osobno czy zalać je
> > zurkiem ;)))
>
> U mnie zależy jaki żurek robię. Jak czysty to ziemniaki gotuję osobno i
> zalewam żurkiem.
> Ale zdarza mi się w żurku ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę, boczek
> (też w kostkę) i jajka na twardo. Wtedy jest żurek z wszystkim od razu.
:-)
Ale żur chyba dolewasz dopiero jak warzywa są już miękkie?
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-03-13 17:07:20
Temat: Re: zupelnie inna grochówka...
Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
wiadomości news:et6k9i$5s9$1@atlantis.news.tpi.pl...
>W dniu 2007-03-13 14:29, Marek W. napisał/a:
>
>> a przy okazji tak..czy ziemniaczki do żurku podać osobno czy zalać je
>> zurkiem ;)))
>
> U mnie zależy jaki żurek robię. Jak czysty to ziemniaki gotuję osobno i
> zalewam żurkiem.
> Ale zdarza mi się w żurku ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę, boczek
> (też w kostkę) i jajka na twardo. Wtedy jest żurek z wszystkim od razu.
> :-)
Ja robię dokładnie taki sam żurek. Tylko że ziemniaki gotuję osobno a potem
je wrzucam do gara z żurkiem. Kiedyś jak wrzuciłam surowe do żurku to mi się
nie ugotowały tylko były takie jakieś odębiałe.
Ale mi smaka narobiłaś ;-)
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-03-13 17:22:57
Temat: Re: zupelnie inna grochówka...
"Szpilka" <s...@s...pl> wrote in message
news:et6lp2$b9i$1@node4.news.atman.pl...
>
> Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
> wiadomości news:et6k9i$5s9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >W dniu 2007-03-13 14:29, Marek W. napisał/a:
> >
> >> a przy okazji tak..czy ziemniaczki do żurku podać osobno czy zalać je
> >> zurkiem ;)))
> >
> > U mnie zależy jaki żurek robię. Jak czysty to ziemniaki gotuję osobno i
> > zalewam żurkiem.
> > Ale zdarza mi się w żurku ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę, boczek
> > (też w kostkę) i jajka na twardo. Wtedy jest żurek z wszystkim od razu.
> > :-)
>
> Ja robię dokładnie taki sam żurek. Tylko że ziemniaki gotuję osobno a
potem
> je wrzucam do gara z żurkiem. Kiedyś jak wrzuciłam surowe do żurku to mi
się
> nie ugotowały tylko były takie jakieś odębiałe.
>
> Ale mi smaka narobiłaś ;-)
>
> Sylwia
Stawiasz warzywa jak na ziemniaczankę, przyprawy też, gdy miękkie
zalewasz żurem i zagotowujesz. Na talerz dajesz jajko na twardo. Możesz też
ugotować tę zupę na białej kiełbasie, kiełbasę wyjmujesz i kroisz na
kawałki, plasterki czy jak tam wolisz. Do garnka wlewasz żurek i
zagotowujesz, wrzucasz kiełbasę, dodajesz majeranek - może być dość dużo.
Inna opcja to samo gotujesz na lekkich czyli płuckach. Płucka kroisz w
kostkę i wrzucasz ponownie do zupy.
Inna opcja - gdy jest w domu świniobicie - zupę gotuje się na wywarze w
którym gotowało się pasztetówki czy kaszanki.
Te wszystkie zupy nazywają się ZALEWAJKI...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-03-13 17:27:36
Temat: Re: zupelnie inna grochówka..."Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:et6msg$mqs$1@nemesis.news.tpi.pl...
A czysty żurek można podać z szynką, boczkiem wędzonym pokrojonymi w
kostkę, kiełbasą w talarkach, jajkiem na twardo pokrojonym na połówki,
ćwiartki lub plasterki (na chopa trzy jajka!!!), twarogiem pokrojonym w
kostkę i tartym chrzanem na dno talerza. Nie zapomnieć o majeranku i łyżce
masła lub gęstej śmietany na środek talerza...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-03-13 18:48:41
Temat: Re: zupelnie inna grochówka...
> Albo zupa z soczewicy :o)
No to może być niezłe :)
> Niniejszym mówię dzień dobry Grupowiczom.
Witaj :)
Pozdrówka
Rablinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-03-13 19:08:36
Temat: Re: zupelnie inna grochówka...W dniu 2007-03-13 17:52, MONI|<A <moni| napisał/a:
> Ale żur chyba dolewasz dopiero jak warzywa są już miękkie?
Tak.
Zazwyczaj najpierw podsmażam jeszcze boczek na patelni, żeby wytopić
trochę tłuszczu, bo nie przepadam za nim. Poźniej wszystko razem gotuję
i dolewam na końcu żurek.
Pozdrawiam
--
Anka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-03-13 19:10:33
Temat: Re: zupelnie inna grochówka...W dniu 2007-03-13 18:07, Szpilka napisał/a:
> Ale mi smaka narobiłaś ;-)
Sama sobie smaka narobiłam.
Jutro chyba ugotuję, a na konieć dodam dużo kwaśnej śmietany :-).
Aha i dodaję zawsze bardzo dużo majeranku. Bez niego żurek nie jest
żurkiem :-).
Pozdrawiam
--
Anka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-03-13 19:19:14
Temat: Re: zupelnie inna grochówka...
Użytkownik "Szpilka" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
news:et6lp2$b9i$1@node4.news.atman.pl...
>
> Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
> wiadomości news:et6k9i$5s9$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>W dniu 2007-03-13 14:29, Marek W. napisał/a:
>>
>>> a przy okazji tak..czy ziemniaczki do żurku podać osobno czy zalać je
>>> zurkiem ;)))
A ja zurek robie na wlasnym zakwasie zytnim, z którego robie rozniez chleb.
Pycha!
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-03-14 03:09:38
Temat: Re: zupelnie inna grochówka...
"MP" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:et6tgk$fid$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Szpilka" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
> news:et6lp2$b9i$1@node4.news.atman.pl...
> >
> > Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
> > wiadomości news:et6k9i$5s9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >>W dniu 2007-03-13 14:29, Marek W. napisał/a:
> >>
> >>> a przy okazji tak..czy ziemniaczki do żurku podać osobno czy zalać je
> >>> zurkiem ;)))
>
> A ja zurek robie na wlasnym zakwasie zytnim, z którego robie rozniez
chleb.
> Pycha!
>
> MP
Spróbuj na płatkach owsianych górskich i łyźce mąki przennej aby nie był
wodnisty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |