Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Robiliśmy z kolegą sushi :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Robiliśmy z kolegą sushi :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-23 06:27:25

Temat: Robiliśmy z kolegą sushi :)
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Smakowało jak w knajpie sushi - problem z dodatkami - nie mogliśmy dostać
nigdzie tuńczyka więdz był łosoś, halibut ( nie polecam ), węgorz - wędzony,
ale polecam, osmiorniczki, szyjki rakowe, ogórek i awokado. Niestety - ryż
troszkę skiepściliśmy i wyszły raczej grubawe. Nastepnym razem bedzie lepiej
:)
Generalni - robota prosta i jesli ktos miał do tej pory obawy, ze sobie nie
poradzi to niech spróbuje. Zainteresowanych robieniem wespre uzytecznymi
informacjami :). Np. glony - tylko Blue Dragon - sa the best.


--
ostry


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-23 10:25:16

Temat: Re: Robiliśmy z kolegą sushi :)
Od: <v...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Smakowało jak w knajpie sushi - problem z dodatkami - nie mogliśmy dostać
> nigdzie tuńczyka więdz był łosoś, halibut ( nie polecam ), węgorz - wędzony,
> ale polecam, osmiorniczki, szyjki rakowe, ogórek i awokado. Niestety - ryż
> troszkę skiepściliśmy i wyszły raczej grubawe. Nastepnym razem bedzie lepiej
> :)
> Generalni - robota prosta i jesli ktos miał do tej pory obawy, ze sobie nie
> poradzi to niech spróbuje. Zainteresowanych robieniem wespre uzytecznymi
> informacjami :). Np. glony - tylko Blue Dragon - sa the best.
>
>
> --
> ostry
>
>
Tak, tak, ja wiem... Po pół litra na łeb a rano susi...
Ale na poważnie, nie wiem, czy pominąłeś w opisie, czy w potrawie, ale zabrakło
mi tu wasabi... Na wszelki wypadek: taki straszliwy japoński chrzan. Po
spożyciu pali rurę na dwa końce, ale jest dość nieodzowny do ożywienia smaku
surowej rybizny. Ja swego czasu miałem gotowy w tubce, ale u nas dostępny jest
w proszku. Dodaje się tylko wodę. I nie ma się co zrażać tym proszkiem, w
japońskich restauracjach też go stosują. Podejrzewam, że żaden nowoczesny
Japończyk nie wie jak wygląda wasabi, zanim stanie się proszkiem.
Aha! I w sprawie ryżu! Polecam archiwalne numery magazynu "Kawaii". Nie
pamiętam w którym, ale kiedyś były podawane różne sposoby przygotowywania ryżu
do sushi. A było ich kilka co najmniej...

Coleman


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-23 11:32:24

Temat: Re: Robiliśmy z kolegą sushi :)
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ale na poważnie, nie wiem, czy pominąłeś w opisie, czy w potrawie, ale
zabrakło
> mi tu wasabi...

O przyprawach nie pisałem :)
Oczywiscie było wasabi, japoński sos sojowy itd.


--
ostry


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-23 13:02:57

Temat: Re: Robiliśmy z kolegą sushi :)
Od: "Maciej Lewczuk/CD-Action" <m...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <v...@w...pl> napisał w wiadomości
news:0164.000008e9.3cecc38b@newsgate.onet.pl...
> Aha! I w sprawie ryżu! Polecam archiwalne numery magazynu "Kawaii". Nie
> pamiętam w którym, ale kiedyś były podawane różne sposoby przygotowywania
ryżu
> do sushi. A było ich kilka co najmniej...


W razie czego moge skombinowac te przepisy, siedze kilka biurek od
naczelnego Kawaii ;-)

--
Pozdrawiam
Maciej Lewczuk

Redakcja CD-Action
51-670 Wrocław, ul. Dembowskiego 57/61
tel. (071) 345-21-38 w. 108, fax (071) 345-21-42


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-26 08:10:18

Temat: Re: Robiliśmy z kolegą sushi :)
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Maciej Lewczuk/CD-Action <m...@c...com.pl> w
wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
> Użytkownik <v...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:0164.000008e9.3cecc38b@newsgate.onet.pl...
> > Aha! I w sprawie ryżu! Polecam archiwalne numery magazynu "Kawaii".
Nie
> > pamiętam w którym, ale kiedyś były podawane różne sposoby
przygotowywania
> ryżu
> > do sushi. A było ich kilka co najmniej...
>
>
> W razie czego moge skombinowac te przepisy, siedze kilka biurek od
> naczelnego Kawaii ;-)
>
> --
> Pozdrawiam
> Maciej Lewczuk

Im więcej tym lepiej, a może dowiedziałbyś się jakiego ryżu najlepiej
użyć bo zapomniałem
pozdr.Alex


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-29 14:40:42

Temat: Re: Robiliśmy z kolegą sushi :)
Od: "Marky" <e...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

2 i pól filizanki ryzu, tyle samo wody, 4 lyzki octu winnego, 3 lyzki cukru,
2 i pól lyzeczki soli, 2 lyzki mirinu.

Ryz umyc, moczyc przez 30 minut, zalac woda, ugotowac. Przyprawy wymieszac w
kubku.

Przeniesc ryz do miski (nie moze to byc metalowe naczynie) i przy pomocy
drewnianej lyzki rozluznic go mieszajac od dna.

Polewajac przyprawami cieply ryz mieszac go nadal, aby calosc przeszla
smakiem, az sie zrobi gabczasty; gdyby przyprawa przestala sie wchlaniac a
ryz przestal lepic, przerwac wlewanie przyprawy. Odstawic do wystygniecia (w
temperaturze pokojowej) pod sciereczka (nie wolno wkladac do lodówki). Tak
przyrzadzony ryz trzeba zuzyc w ciagu 24 godzin.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Opakowana Ciocia wyjechala...
sos 1000wysp-szukam dobrego sposobu na...
Kilka pytan dot.szparagow
P:[Cieciorka z oberzyna i szpinakiem - indyjskie cudownosci]
Wklejam wan pomysl na nowa diete bo dobra (od Stonsika mam !) (OT)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »