| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-04 10:32:00
Temat: Re: Rolada z mięsa> Tez tak pomyslalam tylko, ze musialaby to byc dluga i bardzo waska
torebka
> ...... hmm ..... temat do przemyslenia (jak zrobic, zeby bylo dobrze?
;o)
Albo duża i długa a jak nie masz zgrzewarki to delikatnie żelazkiem. I
nożyczkami.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-04 10:36:05
Temat: Re: Rolada z mięsaHej Jurku!
Jako, ze ze mnie slazaczka :) robie (rzadko bo pracochlonne) tradycyjne
rolady ...hmm... czerwona kapustka do tego mus! Rolada slaska to rozbity
kawalek dobrej wolowiny, posmarowany ostra musztarda, na to pokrojony
chudy boczek, cebula i ogorek kiszony, sol+ pieprz. A sos to wychodzi
boski z takich rolad :))) hmmmm ... a jesli lubisz miesko na zimno np. z
sosem chrzanowym to naprawde polecam rolade slaska :)
Roladki z drobiu czy z poledwiczek robie czesciej (bo robi sie je duzo
szybciej) nadzienie takich roladek to wg fantazji np. pieczarki, zolty
ser, ananas ...
Panieruje jak schabowego i smaze na oliwie ...
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-04 10:36:08
Temat: Re: Rolada z mięsa
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9phdib$js$1@sunsite.icm.edu.pl...
: > Tez tak pomyslalam tylko, ze musialaby to byc dluga i bardzo waska
: torebka
: > ...... hmm ..... temat do przemyslenia (jak zrobic, zeby bylo dobrze?
: ;o)
: Albo duża i długa a jak nie masz zgrzewarki to delikatnie żelazkiem. I
: nożyczkami.
: pozdr. Jerzy
:
To jest mysl! ;o))
Dzieki! ;o)
I takim to sposobem wymyslilam co zrobic z przeslonawa poledwica, ktora przez te
wlasnie sol zalegala mi w zamrazalniku ;o))
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-04 10:44:35
Temat: Re: Rolada z mięsaO trzeci post !
A ja polecam rolade z kurczaka -
potrzebny kurczak (1,6- 2,0kg.), mieso mielone wieprzowe- ja miele sama
nie mam zaufania do kupowanego,
cebulka, czosnek, natka pietruszki, 2 jajka, bułka wcześniej namoczona,
przyprawy
Kurczaka obiera się z kości tzn. tak żeby nie naruszyć skóry i mięska.
Zaczynamy więc cierpliwie od tyłu - od grzbietu. Ostrym wąskim nożem
delikatnie musimy odkroić przesuwając nóz płasko po kościach, nstępnie
powoli odkrojowujemy miesko od kosci nózek (wywracają je na lewa stronę )
i mostka kurczaka, następnie idą skrzydełka i pożniej szyjka - a to juz
drobiazg. Gdy mi to tłumaczono myslałam że się nie uda. Ale o dziwo udalo
mi się i w efekcie dostałam szkielet kurczaka prawie obrany z mięsa
(doskonały na chudy wywar) i jego powłokę czyli kurczaka "odkostnionego"
tak ktos to nazwał. Wylot przy szyjcę spięlam wykałaczką a przez dziure
w podbrzuszu włożyłam farsz z wymieszanego mięsa wiprzowego z
przyprawami , pietruszką, jajkiem, czosnkiem, solą i pieprzem oraz bułką
( tak 1 kg). Acha kurczaka należy również przed nadzieniem posmarować od
wewnątrz masłem z roztartym czosnkiem i przyprawami wg. uznania. Farsz
nalęzy upchać dokładnie we wszystkie wolne po kościach miejsca tak, żeby
powstał w efekcie prawie podobny do siebie z koścmi kurczak, tylko może
troche większy (skóra się rozciąga i mnie wyszedł troche większy)
Tak nadzianego kurczaka zaszyć lub spiąc wykałaczkami , potraktować na
zewnątrz przyprawami, obłożyć plsterkami słoniki lub boczku - albo polać
olejem i do piekarnika na 1,5 do 2 godzin. Można podawać pokrojonego w
grube plastry na ciepło do sosu lub w cieńsze na zimno.
Polecam Smacznego.
A wydrylowanie kurczaka naprawde nie jest takie trudne - wystarczy zacząć
a potem juz łatwo pójdzie a w razie czego (niepowodzenia) można jeszcze z
tak napoczętego kurczaka jeszcze cos zrobić
Powodzenia Aniab
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-04 11:16:14
Temat: Re: Rolada z mięsa
Użytkownik "Magda Rzepka-Kosinska" <m...@i...zabrze.pl> napisał w wiadomości
news:3BBC3B95.4347A3F8@itam.zabrze.pl...
: Hej Jurku!
: Jako, ze ze mnie slazaczka :) robie (rzadko bo pracochlonne) tradycyjne
: rolady ...hmm... czerwona kapustka do tego mus! Rolada slaska to rozbity
: kawalek dobrej wolowiny, posmarowany ostra musztarda, na to pokrojony
: chudy boczek, cebula i ogorek kiszony, sol+ pieprz. A sos to wychodzi
: boski z takich rolad :))) hmmmm ... a jesli lubisz miesko na zimno np. z
: sosem chrzanowym to naprawde polecam rolade slaska :)
Hihihi ..... Magda! Szybko chowaj sie za Krysiny Slup, bo ja juz to napisalam,
ale Jerzy stwierdzil, ze to nie ten kaliber ;o))))
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-04 11:24:13
Temat: Re: Rolada z mięsa
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9pf342$kde$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Tak chodzi za mną od dłuższego czasu, ale się nie objawia, brakuje mi
> pomysłu.
> Jakie robicie rolady z mięsa, drobiu, dziczyzny lub ryb?
> pozdr. Jerzy
>
>
Duży, płaski kawał boczku rozklepać tluczkiem, nałożyć farsz, zawinąć w
folię i upiec.
Przykładowy farsz: mielona wołowina, żółtka, natka pietruszki, tarty ser,
przyprawy.
Gdybyś dysponował pięknym, tlustym prosiakiem, to mogę napisać jak zrobić z
niego roladę :-))
--
pozdrawiam :-))
Sławomir Jan Marusiński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-04 11:54:25
Temat: HOP ZA SLUP :) bylo Rolada z mięsaHop-siup! Ruda za slup!!! :)))
A lazanii czy innego "chinskiego makaronu" dostane ... bardzo jestem
glodna ... wpadlam o 9 w wir pracy ... i naradzie to zjadlam 2 slownie:
dwie ;) sliwki ...
Pozdry,
M.
{Wilma} wrote:
>
> Użytkownik "Magda Rzepka-Kosinska" <m...@i...zabrze.pl> napisał w wiadomości
> news:3BBC3B95.4347A3F8@itam.zabrze.pl...
> : Hej Jurku!
> : Jako, ze ze mnie slazaczka :) robie (rzadko bo pracochlonne) tradycyjne
> : rolady ...hmm... czerwona kapustka do tego mus! Rolada slaska to rozbity
> : kawalek dobrej wolowiny, posmarowany ostra musztarda, na to pokrojony
> : chudy boczek, cebula i ogorek kiszony, sol+ pieprz. A sos to wychodzi
> : boski z takich rolad :))) hmmmm ... a jesli lubisz miesko na zimno np. z
> : sosem chrzanowym to naprawde polecam rolade slaska :)
>
> Hihihi ..... Magda! Szybko chowaj sie za Krysiny Slup, bo ja juz to napisalam,
> ale Jerzy stwierdzil, ze to nie ten kaliber ;o))))
> pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-04 12:16:54
Temat: Re: HOP ZA SLUP :) bylo Rolada z mięsa
Użytkownik "Magda Rzepka-Kosinska" <m...@i...zabrze.pl> napisał w wiadomości
news:3BBC4DF1.3698035A@itam.zabrze.pl...
: Hop-siup! Ruda za slup!!! :)))
: A lazanii czy innego "chinskiego makaronu" dostane ... bardzo jestem
: glodna ... wpadlam o 9 w wir pracy ... i naradzie to zjadlam 2 slownie:
: dwie ;) sliwki ...
:
: Pozdry,
: M.
Skoro juz jestesmy za slupem to moge Cie poczestowac zupa cyganska (albo zupa po
cygansku). Autorki/grupowiczki nie pamietam, ale pamietam skladniki. Dzisiaj
bede to miec na obiad.
Robi sie ja bardzo szybko i juz wczoraj przy probowaniu baaaaardzo mi smakowala.
W wersji skroconej (i mojej):
2 papryki zielone
2 cebule
4 ziemniaki
2 kostki bulionu
3 lyzki koncentratu pomidorowego
maka, smietana - do zabielenia
20 dkg poledwicy (w wersji oryginalnej byl chyba boczek)
majeranek, pieprz
Ugotowac bulion (ok. 1,5 l) z pokrojonymi w kostke ziemniakami. Poledwice
pokrojona w paski podsmazyc. Wrzucic do gara. 2 papryki i cebule pokrojone w
kostke podsmazyc i wrzucic do gara. Doprawic koncentratem, zagescic maka ze
smietana. Smacznego!
pozdr. Wilma
PS. Jutro napisze czyj byl oryginal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-04 13:25:40
Temat: Re: Rolada z mięsa
aniab wrote:
> Kurczaka obiera się z kości tzn. tak żeby nie naruszyć skóry i mięska.
> Zaczynamy więc cierpliwie od tyłu - od grzbietu. Ostrym wąskim nożem
> delikatnie musimy odkroić przesuwając nóz płasko po kościach, nstępnie
<ciach>
>
> Powodzenia Aniab
a ja nie rozumiem a zawsze marzylam o kurczaku faszerowanym. mozna troche
wiecej szczegolow? prosze....
bo nadal nie wiem jak zaczac - cala skore na kregoslupie rozcinam czy jak?
dzieki
Pozytywka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 09:28:10
Temat: Drobiowe roladki> Hihihi ..... Magda! Szybko chowaj sie za Krysiny Slup, bo ja juz to
napisalam,
> ale Jerzy stwierdzil, ze to nie ten kaliber ;o))))
Takie coś małe ale inne znalazłem w sieci, myslę, że godne polecenia, sam
przepis już ładnie pachnie:
http://www.drabek.obywatel.pl/przepisy/kurczak4.htm
Drobiowe roladki
pęczek majeranku lub bazylii, 60 dkg mrożonych brokułów, 10 dkg kurek ze
słoika, 1,2 kg filetów z piersi kurczaka lub indyka, zmielony biały
pieprz, 18 cienkich plasterków przerośniętego boczku, 18 wykałaczek, 40 g
tłuszczu do smażenia, 1/2 l rosołu mięsnego, 200 g śmietany, sól, gałka
muszkatałowa.
Umyć majeranek lub bazylię i osuszyć. Zagotować mrożone brokuły w 200 ml
wody, następnie gotować na średnim ogniu 12-14 minut. W tym samym czasie
osączyć kurki. Umyć i osuszyć mięso, pokroić wzdłuż włókien na 18 cienkich
plastrów, każdy po ok. 60-70g. Plastry mięsa natrzeć pieprzem. Na każdym
plastrze mięsa położyć po 2-3 kurki i po 2 listki majeranku lub bazylii.
Zwinąć mięso w roladki, każdą roladkę zawinąć w plasterek boczku i spiąć
wykałaczką. Tłuszcz rozgrzać na bardzo dużej patelni lub w brytfannie.
Roladki smażyć 6-8 minut, często obracając. Mięso powinno usmażyć się na
złotobrązowy kolor. Przygotować sos: osączone brokuły zmiksować z rosołem
i śmietaną. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos
wlać na patelnię lub do brytfanny, zmieszać z tłuszczem pozostałym ze
smażenia, podgrzać i podać do mięsa.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |