Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.t
pi.pl!not-for-mail
From: aniab <a...@p...pulawy.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rolada z mięsa
Date: Thu, 04 Oct 2001 12:44:35 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <3...@p...pulawy.pl>
References: <9pf342$kde$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: is-1.man.pulawy.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1002192349 21184 195.117.173.50 (4 Oct 2001 10:45:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Oct 2001 10:45:49 GMT
X-Accept-Language: en,pl
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:72996
Ukryj nagłówki
O trzeci post !
A ja polecam rolade z kurczaka -
potrzebny kurczak (1,6- 2,0kg.), mieso mielone wieprzowe- ja miele sama
nie mam zaufania do kupowanego,
cebulka, czosnek, natka pietruszki, 2 jajka, bułka wcześniej namoczona,
przyprawy
Kurczaka obiera się z kości tzn. tak żeby nie naruszyć skóry i mięska.
Zaczynamy więc cierpliwie od tyłu - od grzbietu. Ostrym wąskim nożem
delikatnie musimy odkroić przesuwając nóz płasko po kościach, nstępnie
powoli odkrojowujemy miesko od kosci nózek (wywracają je na lewa stronę )
i mostka kurczaka, następnie idą skrzydełka i pożniej szyjka - a to juz
drobiazg. Gdy mi to tłumaczono myslałam że się nie uda. Ale o dziwo udalo
mi się i w efekcie dostałam szkielet kurczaka prawie obrany z mięsa
(doskonały na chudy wywar) i jego powłokę czyli kurczaka "odkostnionego"
tak ktos to nazwał. Wylot przy szyjcę spięlam wykałaczką a przez dziure
w podbrzuszu włożyłam farsz z wymieszanego mięsa wiprzowego z
przyprawami , pietruszką, jajkiem, czosnkiem, solą i pieprzem oraz bułką
( tak 1 kg). Acha kurczaka należy również przed nadzieniem posmarować od
wewnątrz masłem z roztartym czosnkiem i przyprawami wg. uznania. Farsz
nalęzy upchać dokładnie we wszystkie wolne po kościach miejsca tak, żeby
powstał w efekcie prawie podobny do siebie z koścmi kurczak, tylko może
troche większy (skóra się rozciąga i mnie wyszedł troche większy)
Tak nadzianego kurczaka zaszyć lub spiąc wykałaczkami , potraktować na
zewnątrz przyprawami, obłożyć plsterkami słoniki lub boczku - albo polać
olejem i do piekarnika na 1,5 do 2 godzin. Można podawać pokrojonego w
grube plastry na ciepło do sosu lub w cieńsze na zimno.
Polecam Smacznego.
A wydrylowanie kurczaka naprawde nie jest takie trudne - wystarczy zacząć
a potem juz łatwo pójdzie a w razie czego (niepowodzenia) można jeszcze z
tak napoczętego kurczaka jeszcze cos zrobić
Powodzenia Aniab
|