Data: 2001-10-05 09:28:10
Temat: Drobiowe roladki
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Hihihi ..... Magda! Szybko chowaj sie za Krysiny Slup, bo ja juz to
napisalam,
> ale Jerzy stwierdzil, ze to nie ten kaliber ;o))))
Takie coś małe ale inne znalazłem w sieci, myslę, że godne polecenia, sam
przepis już ładnie pachnie:
http://www.drabek.obywatel.pl/przepisy/kurczak4.htm
Drobiowe roladki
pęczek majeranku lub bazylii, 60 dkg mrożonych brokułów, 10 dkg kurek ze
słoika, 1,2 kg filetów z piersi kurczaka lub indyka, zmielony biały
pieprz, 18 cienkich plasterków przerośniętego boczku, 18 wykałaczek, 40 g
tłuszczu do smażenia, 1/2 l rosołu mięsnego, 200 g śmietany, sól, gałka
muszkatałowa.
Umyć majeranek lub bazylię i osuszyć. Zagotować mrożone brokuły w 200 ml
wody, następnie gotować na średnim ogniu 12-14 minut. W tym samym czasie
osączyć kurki. Umyć i osuszyć mięso, pokroić wzdłuż włókien na 18 cienkich
plastrów, każdy po ok. 60-70g. Plastry mięsa natrzeć pieprzem. Na każdym
plastrze mięsa położyć po 2-3 kurki i po 2 listki majeranku lub bazylii.
Zwinąć mięso w roladki, każdą roladkę zawinąć w plasterek boczku i spiąć
wykałaczką. Tłuszcz rozgrzać na bardzo dużej patelni lub w brytfannie.
Roladki smażyć 6-8 minut, często obracając. Mięso powinno usmażyć się na
złotobrązowy kolor. Przygotować sos: osączone brokuły zmiksować z rosołem
i śmietaną. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos
wlać na patelnię lub do brytfanny, zmieszać z tłuszczem pozostałym ze
smażenia, podgrzać i podać do mięsa.
pozdr. Jerzy
|