| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-25 19:01:49
Temat: Rozmrażanie grzybówWitam!
Mam zamrożone maślaki (właściwie sos maślakowy). Postanowiłam je zużyc do
pierogów i żeby skrócic proces rozmrażania wrzuciłam do gara i zagotowałam.
Przyszła teściowa i powiedziała, że tak się grzybów nie rozmraża. Ale nie
powiedziała mi jak nalezałoby to zrobic.
Co zrobiłam nie tak?
Przecież, jeżeli to sos, to już były gotowane, czy takie dodatkowe gotowanie
im szkodzi? Zawsze mi się wydawało, że im szybciej coś rozmrożę tym lepiej, bo
bakterie nie mają czasu się namnożyc, itp.
Zresztą i tak było to jeszcze potem przesmażane na patelni z dodatkami...
A poza tym pierogi wyszły pycha!
Tapta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-26 07:29:06
Temat: Re: Rozmrażanie grzybówhey,
> Przyszła teściowa i powiedziała, że tak się grzybów nie rozmraża. Ale nie
> powiedziała mi jak nalezałoby to zrobic.
> Co zrobiłam nie tak?
Uwazam ze wazniejsze jest jak sie cos zamraza niz to jak sie rozmraza.
Jesli bedziemy cos mrozic dlugo tzn. czas osiagniecia temp. -10 bedzie
bardzo dlugi to zadne prawidlowe rozmrazanie nie pomoze. Po warzywach
i grzybach pozostanie po rozmrozeniu plama wody.
>Zawsze mi się wydawało, że im szybciej coś rozmrożę tym lepiej, bo
> bakterie nie mają czasu się namnożyc, itp.
> Zresztą i tak było to jeszcze potem przesmażane na patelni z dodatkami...
Co do bakterii to mam racje. Jedyna rzecz do ktorej mam watpliwosci to
to ze gotujac te grzyby stracilas duzo "smaku" ktory wylalas z woda.
Jedna ze sprawdzonych metod jest wyjecie czegos wieczorem i wlozenie
do lodowki. Nie ma takiego skoku temperatury. Mozna cos wlozyc do
cieplej wody ale raczej w szczelnym opakowaniu.
Roman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-27 18:56:42
Temat: Re: Rozmrażanie grzybówTapta pisze:
> Mam zamrożone maślaki (właściwie sos maślakowy). Postanowiłam je
zużyc do
> pierogów i żeby skrócic proces rozmrażania wrzuciłam do gara i zagotowałam.
Zagotowałaś to, co miałaś zamrożone, a nie dodawałaś wody?
> Przyszła teściowa i powiedziała, że tak się grzybów nie rozmraża. Ale nie
> powiedziała mi jak nalezałoby to zrobic.
> Co zrobiłam nie tak?
Wszystko ok.
Imho najlepszy sposób rozmrażania pewnych produktów (grzyby, bigos,
fasolka), to właśnie taki. Szybki i skuteczny.
> Przecież, jeżeli to sos, to już były gotowane,
Duszone?
> A poza tym pierogi wyszły pycha!
Nie za rzadkie to było do środka?
--
BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-28 13:10:31
Temat: Re: Rozmrażanie grzybów> Tapta pisze:
> > Mam zamrożone maślaki (właściwie sos maślakowy). Postanowiłam je
> zużyc do
> > pierogów i żeby skrócic proces rozmrażania wrzuciłam do gara i
zagotowałam.
>
> Zagotowałaś to, co miałaś zamrożone, a nie dodawałaś wody?
>
Nie dodawałam, bo to było w sosie, taka bryła zamrożona.
> > Przyszła teściowa i powiedziała, że tak się grzybów nie rozmraża. Ale nie
> > powiedziała mi jak nalezałoby to zrobic.
> > Co zrobiłam nie tak?
>
> Wszystko ok.
> Imho najlepszy sposób rozmrażania pewnych produktów (grzyby, bigos,
> fasolka), to właśnie taki. Szybki i skuteczny.
>
> > Przecież, jeżeli to sos, to już były gotowane,
>
> Duszone?
>
> > A poza tym pierogi wyszły pycha!
>
> Nie za rzadkie to było do środka?
> --
>
Nie były za rzadkie, bo po zagotowaniu grzyby odcedziłam i dodałam jeszcze
kapusty kiszonej.
Tapta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-11-01 06:44:48
Temat: Re: Rozmrażanie grzybówA co zrzobiłaś z tym "odcedzonym" ??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |