| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-09 04:04:54
Temat: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"Jest chyba z 60 postow w tym temacie, jednak wszyscy gadaja wokolo.
Nic konkretnego. Prosze o PRZEPIS, nie ze tam jakas torebke sie kupuje
itd.
Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-09 10:28:02
Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"> Jest chyba z 60 postow w tym temacie, jednak wszyscy gadaja wokolo.
> Nic konkretnego. Prosze o PRZEPIS, nie ze tam jakas torebke sie kupuje
> itd.
Piwo [10 l] to napój niskoalkoholowy - otrzymywany ze zmielonego słodu [3
kg lub kilogram ekstraktu] z dodatkiem chmielu 25 g, kwasu cytrynowego
3-10 g (chemicznie czystego) - fermentowany z drożdżami piwowarskimi
[matka = 2 łyżeczki drożdży rozpuścić w 1/4-1/8 litra letniej wody
postawić w cieple, następnego dnia dodać 1 łyżeczkę cukru. Dojrzewa po 2-3
dniach.]
Słód: Jęczmień zalać czystą, ciepłą źródlaną wodą na kilka godzin aż
napęcznieje. Odlać nadmiar wody i pozostawić w kamiennym lub emaliowanym
garnku, przykryć kocem i ustawić w ciepłym miejscu na ok.2 tyg. aż do
skiełkowania.
Słód wraz z w/w dodatkami zalać ok. 10 litrami ciepłej wody i gotować 3
godziny. Przelać przez sito wyłożone gęstym płótnem do gąsiora. Po
ostudzeniu zaprawić brzeczkę drożdżami. Zatkać watą. Fermentować w temp.
10*C ok. 6-8 dni do ustąpienia fermentacji burzliwej. W temp. pokojowej
3-5 dni. Ale lepsze fermentowane w niższej temp. Dodatek cukru=syropu
powoduje wzrost mocy. Maksymalnie można dodać do 2 kg. Ale lepsze bez. Po
ustaniu i opadnięciu piany [Zlane wcześniej do butelek da nam piwo z
"gazem".] piwo ściąga się do butelek albo do beczki i mocno korkuje.
Przechowywanie w chłodzie, należy spożyć w ciągu 3-5 dni.
Piwo ciemne otrzymamy biorąc 3 kg ekstraktu słodowego bądź 9 kg słodu.
Podpiwek/piwo ciemne na podpiwku
Składniki:
Cukier - 20/60 dag
Drożdże - 1/2 dag
Woda - 10 litrów
Podpiwek [to palony słód jęczmienny z różnymi dodatkami np. żytem] - 1
paczka
Przepis:
Wodę zagotować i wsypać na wrzątek podpiwek. Gotować ok. 10 min. Przelać
przez sito wyłożone gęstym płótnem, ostudzić. Drożdże dokładnie
rozprowadzić w szklance ostudzonego wywaru i wlać do reszty płynu, wsypać
cukier, wymieszać. Przelać do butelek (najlepiej po piwie takich
zamykanych na druciany zatrzask, Czesi i Słowacy mają takie dosyć tanio).
Przechowywać 1 dzień w ciepłym miejscu, później w chłodnym pomieszczeniu.
Dobry do picia już po 3-5 dniach.
Uwaga! Butelki otwierać BARDZO OSTROZNIE !!!
KAWA ZBOŻOWO-CYKORIOWA [skład: cykoria, jęczmień, żyto, burak]
Od biedy dodając trochę chmielu albo piwo można zrobić z tego coś na
kształt podpiwka. Przepis jw.
Kawa INKA jw.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 11:32:25
Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"> Jest chyba z 60 postow w tym temacie, jednak wszyscy gadaja wokolo.
> Nic konkretnego. Prosze o PRZEPIS, nie ze tam jakas torebke sie kupuje
> itd.
Sprawdziłem wczoraj na opakowaniu, podpiwek różni się od KAWAY
ZBOŻOWO-CYKORIOWEJ [skład: cykoria, jęczmień, żyto, burak] jedynie o
dodatek chmielu.
A tak a propos, ile masz lat? Bo te napoje nie są ;-((( bezalkoholowe.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 11:34:40
Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka" - Errata> Składniki:
> Cukier - 20/60 dag
Winno być: 50-60 dag
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 14:19:29
Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"Jurku, dziekuje za dostarczenie przepisow. Wreszcie mam na czym sie oprzec.
Krzysztof.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 16:45:47
Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka""Jerzy" <0...@m...pl> wrote:
>A tak a propos, ile masz lat? Bo te napoje nie są ;-((( bezalkoholowe.
..Jerzy, zamiast takich niedyskrecyji trzeba było podać
przepis po 23ciej i nikt by nie miał do nikogo pretensyji...
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 18:24:56
Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"> ..Jerzy, zamiast takich niedyskrecyji trzeba było podać
> przepis po 23ciej i nikt by nie miał do nikogo pretensyji...
A ktoś je zgłosił?
A po 23.00 to wiesz co ja robię? ;-)))
Jem drugie śniadanie albo obiad!
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 20:13:29
Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka""Jerzy" <0...@m...pl> napisał(a):
/.../
> A po 23.00 to wiesz co ja robię? ;-)))
> Jem drugie śniadanie albo obiad!
> pozdr. Jerzy
----
To tak jak ja !!!
właśnie się zabieram do gotowania lasagne ....
w oparciu o wszystkie grupowe przepisy i wskazówki.
:))
--
Zowisia < mailto: z...@p...onet.pl >
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 21:52:45
Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"> To tak jak ja !!!
> właśnie się zabieram do gotowania lasagne ....
> w oparciu o wszystkie grupowe przepisy i wskazówki.
> :))
Smacznego.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |