Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Rozwiac tajemnice "Podpiwka"

Grupy

Szukaj w grupach

 

Rozwiac tajemnice "Podpiwka"

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-09 04:04:54

Temat: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"
Od: c...@y...com (Chris B.) szukaj wiadomości tego autora

Jest chyba z 60 postow w tym temacie, jednak wszyscy gadaja wokolo.
Nic konkretnego. Prosze o PRZEPIS, nie ze tam jakas torebke sie kupuje
itd.
Krzysztof

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-09 10:28:02

Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jest chyba z 60 postow w tym temacie, jednak wszyscy gadaja wokolo.
> Nic konkretnego. Prosze o PRZEPIS, nie ze tam jakas torebke sie kupuje
> itd.
Piwo [10 l] to napój niskoalkoholowy - otrzymywany ze zmielonego słodu [3
kg lub kilogram ekstraktu] z dodatkiem chmielu 25 g, kwasu cytrynowego
3-10 g (chemicznie czystego) - fermentowany z drożdżami piwowarskimi
[matka = 2 łyżeczki drożdży rozpuścić w 1/4-1/8 litra letniej wody
postawić w cieple, następnego dnia dodać 1 łyżeczkę cukru. Dojrzewa po 2-3
dniach.]
Słód: Jęczmień zalać czystą, ciepłą źródlaną wodą na kilka godzin aż
napęcznieje. Odlać nadmiar wody i pozostawić w kamiennym lub emaliowanym
garnku, przykryć kocem i ustawić w ciepłym miejscu na ok.2 tyg. aż do
skiełkowania.
Słód wraz z w/w dodatkami zalać ok. 10 litrami ciepłej wody i gotować 3
godziny. Przelać przez sito wyłożone gęstym płótnem do gąsiora. Po
ostudzeniu zaprawić brzeczkę drożdżami. Zatkać watą. Fermentować w temp.
10*C ok. 6-8 dni do ustąpienia fermentacji burzliwej. W temp. pokojowej
3-5 dni. Ale lepsze fermentowane w niższej temp. Dodatek cukru=syropu
powoduje wzrost mocy. Maksymalnie można dodać do 2 kg. Ale lepsze bez. Po
ustaniu i opadnięciu piany [Zlane wcześniej do butelek da nam piwo z
"gazem".] piwo ściąga się do butelek albo do beczki i mocno korkuje.
Przechowywanie w chłodzie, należy spożyć w ciągu 3-5 dni.

Piwo ciemne otrzymamy biorąc 3 kg ekstraktu słodowego bądź 9 kg słodu.

Podpiwek/piwo ciemne na podpiwku
Składniki:
Cukier - 20/60 dag
Drożdże - 1/2 dag
Woda - 10 litrów
Podpiwek [to palony słód jęczmienny z różnymi dodatkami np. żytem] - 1
paczka
Przepis:
Wodę zagotować i wsypać na wrzątek podpiwek. Gotować ok. 10 min. Przelać
przez sito wyłożone gęstym płótnem, ostudzić. Drożdże dokładnie
rozprowadzić w szklance ostudzonego wywaru i wlać do reszty płynu, wsypać
cukier, wymieszać. Przelać do butelek (najlepiej po piwie takich
zamykanych na druciany zatrzask, Czesi i Słowacy mają takie dosyć tanio).
Przechowywać 1 dzień w ciepłym miejscu, później w chłodnym pomieszczeniu.
Dobry do picia już po 3-5 dniach.
Uwaga! Butelki otwierać BARDZO OSTROZNIE !!!

KAWA ZBOŻOWO-CYKORIOWA [skład: cykoria, jęczmień, żyto, burak]
Od biedy dodając trochę chmielu albo piwo można zrobić z tego coś na
kształt podpiwka. Przepis jw.

Kawa INKA jw.

pozdr. Jerzy




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-10 11:32:25

Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jest chyba z 60 postow w tym temacie, jednak wszyscy gadaja wokolo.
> Nic konkretnego. Prosze o PRZEPIS, nie ze tam jakas torebke sie kupuje
> itd.
Sprawdziłem wczoraj na opakowaniu, podpiwek różni się od KAWAY
ZBOŻOWO-CYKORIOWEJ [skład: cykoria, jęczmień, żyto, burak] jedynie o
dodatek chmielu.

A tak a propos, ile masz lat? Bo te napoje nie są ;-((( bezalkoholowe.

pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-10 11:34:40

Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka" - Errata
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Składniki:
> Cukier - 20/60 dag
Winno być: 50-60 dag
pozdr. Jerzy



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-10 14:19:29

Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"
Od: c...@y...com (Chris B.) szukaj wiadomości tego autora

Jurku, dziekuje za dostarczenie przepisow. Wreszcie mam na czym sie oprzec.
Krzysztof.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-10 16:45:47

Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Jerzy" <0...@m...pl> wrote:

>A tak a propos, ile masz lat? Bo te napoje nie są ;-((( bezalkoholowe.

..Jerzy, zamiast takich niedyskrecyji trzeba było podać
przepis po 23ciej i nikt by nie miał do nikogo pretensyji...

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-10 18:24:56

Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ..Jerzy, zamiast takich niedyskrecyji trzeba było podać
> przepis po 23ciej i nikt by nie miał do nikogo pretensyji...
A ktoś je zgłosił?
A po 23.00 to wiesz co ja robię? ;-)))
Jem drugie śniadanie albo obiad!
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-10 20:13:29

Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"
Od: "Zowisia" <z...@n...spam.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Jerzy" <0...@m...pl> napisał(a):
/.../
> A po 23.00 to wiesz co ja robię? ;-)))
> Jem drugie śniadanie albo obiad!
> pozdr. Jerzy
----
To tak jak ja !!!
właśnie się zabieram do gotowania lasagne ....
w oparciu o wszystkie grupowe przepisy i wskazówki.
:))

--
Zowisia < mailto: z...@p...onet.pl >


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-10 21:52:45

Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> To tak jak ja !!!
> właśnie się zabieram do gotowania lasagne ....
> w oparciu o wszystkie grupowe przepisy i wskazówki.
> :))
Smacznego.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zaproszenie na kurs
Placek czekoladowy z kiszona kapusta
Ciasto na gofry - POMOCY !!!
kurki
pasteryzacja

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »