Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"
Date: Tue, 9 Oct 2001 12:28:02 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 53
Message-ID: <9puj6u$dqk$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <2...@p...google.com>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1002623007 14164 193.218.115.254 (9 Oct 2001 10:23:27
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 9 Oct 2001 10:23:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:74074
Ukryj nagłówki
> Jest chyba z 60 postow w tym temacie, jednak wszyscy gadaja wokolo.
> Nic konkretnego. Prosze o PRZEPIS, nie ze tam jakas torebke sie kupuje
> itd.
Piwo [10 l] to napój niskoalkoholowy - otrzymywany ze zmielonego słodu [3
kg lub kilogram ekstraktu] z dodatkiem chmielu 25 g, kwasu cytrynowego
3-10 g (chemicznie czystego) - fermentowany z drożdżami piwowarskimi
[matka = 2 łyżeczki drożdży rozpuścić w 1/4-1/8 litra letniej wody
postawić w cieple, następnego dnia dodać 1 łyżeczkę cukru. Dojrzewa po 2-3
dniach.]
Słód: Jęczmień zalać czystą, ciepłą źródlaną wodą na kilka godzin aż
napęcznieje. Odlać nadmiar wody i pozostawić w kamiennym lub emaliowanym
garnku, przykryć kocem i ustawić w ciepłym miejscu na ok.2 tyg. aż do
skiełkowania.
Słód wraz z w/w dodatkami zalać ok. 10 litrami ciepłej wody i gotować 3
godziny. Przelać przez sito wyłożone gęstym płótnem do gąsiora. Po
ostudzeniu zaprawić brzeczkę drożdżami. Zatkać watą. Fermentować w temp.
10*C ok. 6-8 dni do ustąpienia fermentacji burzliwej. W temp. pokojowej
3-5 dni. Ale lepsze fermentowane w niższej temp. Dodatek cukru=syropu
powoduje wzrost mocy. Maksymalnie można dodać do 2 kg. Ale lepsze bez. Po
ustaniu i opadnięciu piany [Zlane wcześniej do butelek da nam piwo z
"gazem".] piwo ściąga się do butelek albo do beczki i mocno korkuje.
Przechowywanie w chłodzie, należy spożyć w ciągu 3-5 dni.
Piwo ciemne otrzymamy biorąc 3 kg ekstraktu słodowego bądź 9 kg słodu.
Podpiwek/piwo ciemne na podpiwku
Składniki:
Cukier - 20/60 dag
Drożdże - 1/2 dag
Woda - 10 litrów
Podpiwek [to palony słód jęczmienny z różnymi dodatkami np. żytem] - 1
paczka
Przepis:
Wodę zagotować i wsypać na wrzątek podpiwek. Gotować ok. 10 min. Przelać
przez sito wyłożone gęstym płótnem, ostudzić. Drożdże dokładnie
rozprowadzić w szklance ostudzonego wywaru i wlać do reszty płynu, wsypać
cukier, wymieszać. Przelać do butelek (najlepiej po piwie takich
zamykanych na druciany zatrzask, Czesi i Słowacy mają takie dosyć tanio).
Przechowywać 1 dzień w ciepłym miejscu, później w chłodnym pomieszczeniu.
Dobry do picia już po 3-5 dniach.
Uwaga! Butelki otwierać BARDZO OSTROZNIE !!!
KAWA ZBOŻOWO-CYKORIOWA [skład: cykoria, jęczmień, żyto, burak]
Od biedy dodając trochę chmielu albo piwo można zrobić z tego coś na
kształt podpiwka. Przepis jw.
Kawa INKA jw.
pozdr. Jerzy
|