Data: 2001-10-09 10:28:02
Temat: Re: Rozwiac tajemnice "Podpiwka"
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jest chyba z 60 postow w tym temacie, jednak wszyscy gadaja wokolo.
> Nic konkretnego. Prosze o PRZEPIS, nie ze tam jakas torebke sie kupuje
> itd.
Piwo [10 l] to napój niskoalkoholowy - otrzymywany ze zmielonego słodu [3
kg lub kilogram ekstraktu] z dodatkiem chmielu 25 g, kwasu cytrynowego
3-10 g (chemicznie czystego) - fermentowany z drożdżami piwowarskimi
[matka = 2 łyżeczki drożdży rozpuścić w 1/4-1/8 litra letniej wody
postawić w cieple, następnego dnia dodać 1 łyżeczkę cukru. Dojrzewa po 2-3
dniach.]
Słód: Jęczmień zalać czystą, ciepłą źródlaną wodą na kilka godzin aż
napęcznieje. Odlać nadmiar wody i pozostawić w kamiennym lub emaliowanym
garnku, przykryć kocem i ustawić w ciepłym miejscu na ok.2 tyg. aż do
skiełkowania.
Słód wraz z w/w dodatkami zalać ok. 10 litrami ciepłej wody i gotować 3
godziny. Przelać przez sito wyłożone gęstym płótnem do gąsiora. Po
ostudzeniu zaprawić brzeczkę drożdżami. Zatkać watą. Fermentować w temp.
10*C ok. 6-8 dni do ustąpienia fermentacji burzliwej. W temp. pokojowej
3-5 dni. Ale lepsze fermentowane w niższej temp. Dodatek cukru=syropu
powoduje wzrost mocy. Maksymalnie można dodać do 2 kg. Ale lepsze bez. Po
ustaniu i opadnięciu piany [Zlane wcześniej do butelek da nam piwo z
"gazem".] piwo ściąga się do butelek albo do beczki i mocno korkuje.
Przechowywanie w chłodzie, należy spożyć w ciągu 3-5 dni.
Piwo ciemne otrzymamy biorąc 3 kg ekstraktu słodowego bądź 9 kg słodu.
Podpiwek/piwo ciemne na podpiwku
Składniki:
Cukier - 20/60 dag
Drożdże - 1/2 dag
Woda - 10 litrów
Podpiwek [to palony słód jęczmienny z różnymi dodatkami np. żytem] - 1
paczka
Przepis:
Wodę zagotować i wsypać na wrzątek podpiwek. Gotować ok. 10 min. Przelać
przez sito wyłożone gęstym płótnem, ostudzić. Drożdże dokładnie
rozprowadzić w szklance ostudzonego wywaru i wlać do reszty płynu, wsypać
cukier, wymieszać. Przelać do butelek (najlepiej po piwie takich
zamykanych na druciany zatrzask, Czesi i Słowacy mają takie dosyć tanio).
Przechowywać 1 dzień w ciepłym miejscu, później w chłodnym pomieszczeniu.
Dobry do picia już po 3-5 dniach.
Uwaga! Butelki otwierać BARDZO OSTROZNIE !!!
KAWA ZBOŻOWO-CYKORIOWA [skład: cykoria, jęczmień, żyto, burak]
Od biedy dodając trochę chmielu albo piwo można zrobić z tego coś na
kształt podpiwka. Przepis jw.
Kawa INKA jw.
pozdr. Jerzy
|