| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-13 14:43:37
Temat: Ryba polityczna=============
Polityka wkroczyla do kuchni kilka postow wyzej :-{ ,
wiec aby odreagowac, zaszalalem i kupilem wlasnie
potezny filet z tolpygi.
Moge ja zrobic tradycyjnie. Ale chyba jest to ryba z
rodziny karpiowatych, a te maja czesto swoje prywatne
sposoby przyrzadzania. Czy jest wam znany jakis przepis
specjalnie na tolpyge?
waldek
=============
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-13 16:02:24
Temat: Re: Ryba polityczna
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:atcrpc$6aq$1@news.tpi.pl...
> =============
> Polityka wkroczyla do kuchni kilka postow wyzej :-{ ,
> wiec aby odreagowac, zaszalalem i kupilem wlasnie
> potezny filet z tolpygi.
> Moge ja zrobic tradycyjnie. Ale chyba jest to ryba z
> rodziny karpiowatych, a te maja czesto swoje prywatne
> sposoby przyrzadzania. Czy jest wam znany jakis przepis
> specjalnie na tolpyge?
>
> waldek
> =============
Uwazaj, bo takie wielkie tolpygi sa bardzo tluste. Nie wiem czy zdajesz
sobie z tego sprae. Tolpyga tak jak karp im wieksza tym bardziej tlusta .
Kiedys mialem karpia 7 kg i byl malo zjadliwy. Ja zawsze kupuje karpie
pomiedzy 1,2 a 1,6 .
A przepisy na tolpyge to patzrz karp lub amur . Wlasciwie to jest to samo.
Pozdrowienia
Bask
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-16 08:05:16
Temat: Re: Ryba polityczna
> Uwazaj, bo takie wielkie tolpygi sa bardzo tluste.
=========
Ta na szczescie nie byla tlusta. Musze powiedziec ze
tak fajnego miecha rybiego dawno nie jadlem. Moze
dlatego, ze nie lubie drobnicy, z ktorej po usmazeniu
zostaje sama panierka.
Plat tolpygi jest bardzo gruby, podczas krotkiego
smazenia zachowuje wilgoc, a osci prawie nie ma!
Jest przy tym dobra (no, pstrag czy losos to nie jest,
ale..) i niedroga.
Z przyjemnoscia zjadlem ponad polowe z prawie
dwukilowego plata.
waldek
=========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-17 10:43:14
Temat: Re: Ryba polityczna
Użytkownik waldek <x...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:atk1ip$69g$...@n...tpi.pl...
>
> > Uwazaj, bo takie wielkie tolpygi sa bardzo tluste.
> =========
> Ta na szczescie nie byla tlusta. Musze powiedziec ze
> tak fajnego miecha rybiego dawno nie jadlem. Moze
> dlatego, ze nie lubie drobnicy, z ktorej po usmazeniu
> zostaje sama panierka.
> Plat tolpygi jest bardzo gruby, podczas krotkiego
> smazenia zachowuje wilgoc, a osci prawie nie ma!
> Jest przy tym dobra (no, pstrag czy losos to nie jest,
> ale..) i niedroga.
> Z przyjemnoscia zjadlem ponad polowe z prawie
> dwukilowego plata.
>
> waldek
> =========
Na jedno posiedzenie? ;-))
--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej władzy sądzenia, którym
przyznajemy pierwszeństwo temu, co naszemu smakowi miłe,
nad tym, co nie ma tej zalety."
A. B. S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |