| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-13 15:12:43
Temat: zupa gulaszowa [P]Uwaga, to jest drobiowa zupa!
============
40 dkg serc kurczecich,
tylez ziemniakow pokrojonych w slupki,
80 dkg pieczarek,
koncentrat pomidorowy (1 sloiczek pudliszek)
marchewka, seler, kilka cebul, garstka kapusty
czerwonej lub kiszonej
kilka (4-6) zabkow czosnku
papryka czerwona
jakas ostra papryka
sol, pieprz, jalowiec, lisc laurowy, tymianek,
rozmaryn, galka muszkatolowa, majeranek, sos sojowy,
cukier,
- serca udusic do miekka i pokroic w talarki
- pieczarki z papryka obsmazyc na masle
- w wywarze z serc ugotowac ziemniaki z jalowcem i
lisciem
- obsmazyc cebule z jarzynami, czosnkiem, mocno podlac
sosem sojowym
- wszystko polaczyc, dodac koncentrat i pozostale
przyprawy
- zagescic maka ziemiaczana rozp. w wodzie
- zostawic na chwile, aby smaki przeszly
- podawac z dobrym chlebem
Zupka (wiem, wiem) musi pikantna, winna i nie za
wodnista
Sprawdzilem, ze niecodzienny i znakomity smak nadaje
jej nieco sosu krewetkowego!
smakowitego
waldek
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-13 15:36:23
Temat: Re: zupa gulaszowa [P]
> sol, pieprz, jalowiec, lisc laurowy, tymianek,
> rozmaryn, galka muszkatolowa, majeranek, sos sojowy,
> cukier,
>
Mam dwa pytania, jesli mozna 1) jaki sos sojowy jasny czy ciemny? 2) gdzie
kupic jalowiec (to pytanie do grupowiczow z W-wy, szukalam ostatnio w
supermaketach i nie znalazlam.
Dziekuje z gory za odpowiedzi
Anka z Pruszkowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-13 17:19:10
Temat: Re: zupa gulaszowa [P]
> Mam dwa pytania, jesli mozna 1) jaki sos sojowy jasny czy ciemny? 2) gdzie
> kupic jalowiec (to pytanie do grupowiczow z W-wy, szukalam ostatnio w
> supermaketach i nie znalazlam.
> Dziekuje z gory za odpowiedzi
> Anka z Pruszkowa
> Jałowiec kupuje się w sklepach ziołowych np Herpapol
> pozdr. dwaka
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-13 21:02:29
Temat: Re: zupa gulaszowa [P]Użytkownik "K-2" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:atd4qj$h01$1@news.gazeta.pl...
> > Jałowiec kupuje się w sklepach ziołowych np Herpapol
> > pozdr. dwaka
Dzieki, nie pomyslalam o tym.
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-14 19:24:40
Temat: Re: zupa gulaszowa [P]
Użytkownik "K-2" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:atd4qj$h01$1@news.gazeta.pl...
>
> > Mam dwa pytania, jesli mozna 1) jaki sos sojowy jasny czy ciemny? 2)
gdzie
> > kupic jalowiec (to pytanie do grupowiczow z W-wy, szukalam ostatnio w
> > supermaketach i nie znalazlam.
> > Dziekuje z gory za odpowiedzi
> > Anka z Pruszkowa
> > Jałowiec kupuje się w sklepach ziołowych np Herpapol
> > pozdr. dwaka
>
Jest jednak takze wsrod przypraw w supermarketach np geant, tyle ze jak z
szafranem - niewiele w torebce jest
--
elffaran
***w sieci nikt nie uslyszy krzyku***
http://www.elffaran.free.komrel.net.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-15 13:50:45
Temat: Re: zupa gulaszowa [P]Jeśli jesteś z Pruszkowa to większość "ekskluzywnych" składników kupisz w
sklepie Emma przy zjeździe na Ursus z Alej Jerozolimskich.
Użytkownik "AnnaK" <a...@U...op.pl> napisał w wiadomości
news:atd1ti$5rs$1@news.onet.pl...
>
> > sol, pieprz, jalowiec, lisc laurowy, tymianek,
> > rozmaryn, galka muszkatolowa, majeranek, sos sojowy,
> > cukier,
> >
>
> Mam dwa pytania, jesli mozna 1) jaki sos sojowy jasny czy ciemny? 2) gdzie
> kupic jalowiec (to pytanie do grupowiczow z W-wy, szukalam ostatnio w
> supermaketach i nie znalazlam.
> Dziekuje z gory za odpowiedzi
> Anka z Pruszkowa
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-15 16:41:31
Temat: Re: zupa gulaszowa [P]> 40 dkg serc kurczecich,
ja bym uzyl kaczych (ew. indyczych) -- sa bardziej wyraziste w smaku
> tylez ziemniakow pokrojonych w slupki,
> 80 dkg pieczarek,
> koncentrat pomidorowy (1 sloiczek pudliszek)
> marchewka, seler, kilka cebul, garstka kapusty
> czerwonej lub kiszonej
> kilka (4-6) zabkow czosnku
> papryka czerwona
> jakas ostra papryka
> sol, pieprz, jalowiec, lisc laurowy, tymianek,
> rozmaryn, galka muszkatolowa, majeranek, sos sojowy,
> cukier,
>
> - serca udusic do miekka i pokroic w talarki
ja bym pokroil od razu i dusil w talarkach
> - pieczarki z papryka obsmazyc na masle
> - w wywarze z serc ugotowac ziemniaki z jalowcem i
> lisciem
> - obsmazyc cebule z jarzynami, czosnkiem, mocno podlac
> sosem sojowym
> - wszystko polaczyc, dodac koncentrat i pozostale
ja bym nie mieszal do tego koncentratu pomidorowego
> przyprawy
> - zagescic maka ziemiaczana rozp. w wodzie
> - zostawic na chwile, aby smaki przeszly
> - podawac z dobrym chlebem
>
> Zupka (wiem, wiem) musi pikantna, winna i nie za
> wodnista
> Sprawdzilem, ze niecodzienny i znakomity smak nadaje
> jej nieco sosu krewetkowego!
pozdrawiam wm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-15 16:44:59
Temat: Re: zupa gulaszowa [P]
> Jest jednak takze wsrod przypraw w supermarketach np geant, tyle ze jak z
> szafranem - niewiele w torebce jest
????
a ile chcesz go dodac??? szfran jest w cenie zlota, i dodaje sie go
minimalnie
Corka przywiozla z Turcji w zloconym puzderku i jest tego tyle ze zadna waga
nie wyczuje (no moze 1 g)
a do potraw dodaje sie pare wiorkow (nawet trudno okreslic miare) --
intensywnosc
jest niesamowita
moze masz na mysli kurkume??
pozdrawiam WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-15 22:45:01
Temat: Re: zupa gulaszowa [P]Użytkownik "Adam" <a...@s...pl> napisał w wiadomości
news:ati1bl$h8u$1@pippin.warman.nask.pl...
> Jeśli jesteś z Pruszkowa to większość "ekskluzywnych" składników kupisz w
> sklepie Emma przy zjeździe na Ursus z Alej Jerozolimskich.
>
Dziekuje za info, bylam tam moze ze dwa razy,nie wiecej, bo zle wyjezdza mi
sie z powrotem na Jerozolimskie (zreszta jest tam sporo wypadkow), ale chyba
zaczne czesciej zagladac, skor tak dobrze zaopatrzony. A przy okazji, Ty tez
jestes z Pruszkowa lub okolicy?
Anka Pruszkowianka od niedawna (o jejku, w Wigilie minie dwa lata)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-16 07:42:00
Temat: Re: zupa gulaszowa [P]1) jaki sos sojowy jasny czy ciemny?
=============
Jasny stosuje tylko do lekkich zupek. Do innych potraw
ciemny sojowo-grzybowy.
=============
2) gdzie
> kupic jalowiec (to pytanie do grupowiczow z W-wy,
szukalam ostatnio w
> supermaketach i nie znalazlam.
=============
U nas na prowincji jest w kazdym supermarkecie
waldek
=============
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |