Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mi
muw.edu.pl!uw.edu.pl!news.pw.edu.pl!not-for-mail
From: "Wlodzimierz Macewicz" <W...@i...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa gulaszowa [P]
Date: Sun, 15 Dec 2002 16:41:31 -0000
Organization: Warsaw University of Technology
Lines: 43
Message-ID: <ati76q$muk$1@julia.coi.pw.edu.pl>
References: <atctfv$jhm$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: p525-a.ia.pw.edu.pl
X-Trace: julia.coi.pw.edu.pl 1039966234 23508 194.29.166.82 (15 Dec 2002 15:30:34
GMT)
X-Complaints-To: u...@p...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 15 Dec 2002 15:30:34 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:138828
Ukryj nagłówki
> 40 dkg serc kurczecich,
ja bym uzyl kaczych (ew. indyczych) -- sa bardziej wyraziste w smaku
> tylez ziemniakow pokrojonych w slupki,
> 80 dkg pieczarek,
> koncentrat pomidorowy (1 sloiczek pudliszek)
> marchewka, seler, kilka cebul, garstka kapusty
> czerwonej lub kiszonej
> kilka (4-6) zabkow czosnku
> papryka czerwona
> jakas ostra papryka
> sol, pieprz, jalowiec, lisc laurowy, tymianek,
> rozmaryn, galka muszkatolowa, majeranek, sos sojowy,
> cukier,
>
> - serca udusic do miekka i pokroic w talarki
ja bym pokroil od razu i dusil w talarkach
> - pieczarki z papryka obsmazyc na masle
> - w wywarze z serc ugotowac ziemniaki z jalowcem i
> lisciem
> - obsmazyc cebule z jarzynami, czosnkiem, mocno podlac
> sosem sojowym
> - wszystko polaczyc, dodac koncentrat i pozostale
ja bym nie mieszal do tego koncentratu pomidorowego
> przyprawy
> - zagescic maka ziemiaczana rozp. w wodzie
> - zostawic na chwile, aby smaki przeszly
> - podawac z dobrym chlebem
>
> Zupka (wiem, wiem) musi pikantna, winna i nie za
> wodnista
> Sprawdzilem, ze niecodzienny i znakomity smak nadaje
> jej nieco sosu krewetkowego!
pozdrawiam wm
|