Data: 2002-12-15 16:41:31
Temat: Re: zupa gulaszowa [P]
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <W...@i...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> 40 dkg serc kurczecich,
ja bym uzyl kaczych (ew. indyczych) -- sa bardziej wyraziste w smaku
> tylez ziemniakow pokrojonych w slupki,
> 80 dkg pieczarek,
> koncentrat pomidorowy (1 sloiczek pudliszek)
> marchewka, seler, kilka cebul, garstka kapusty
> czerwonej lub kiszonej
> kilka (4-6) zabkow czosnku
> papryka czerwona
> jakas ostra papryka
> sol, pieprz, jalowiec, lisc laurowy, tymianek,
> rozmaryn, galka muszkatolowa, majeranek, sos sojowy,
> cukier,
>
> - serca udusic do miekka i pokroic w talarki
ja bym pokroil od razu i dusil w talarkach
> - pieczarki z papryka obsmazyc na masle
> - w wywarze z serc ugotowac ziemniaki z jalowcem i
> lisciem
> - obsmazyc cebule z jarzynami, czosnkiem, mocno podlac
> sosem sojowym
> - wszystko polaczyc, dodac koncentrat i pozostale
ja bym nie mieszal do tego koncentratu pomidorowego
> przyprawy
> - zagescic maka ziemiaczana rozp. w wodzie
> - zostawic na chwile, aby smaki przeszly
> - podawac z dobrym chlebem
>
> Zupka (wiem, wiem) musi pikantna, winna i nie za
> wodnista
> Sprawdzilem, ze niecodzienny i znakomity smak nadaje
> jej nieco sosu krewetkowego!
pozdrawiam wm
|