Data: 2002-12-17 23:22:02
Temat: Re: zupa gulaszowa [P]
Od: "GreGG" <gregg@_removeme_student.uci.agh.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kochani Grupowicze!!!!!
czesto przegladam Wasze przepisy i raczej rzadko udzielam rad tylko
czasami odpisuje na priwa ale tym razem ....
Dosc czesto jezdze z mezem do Bratankow i jeszcze nigdy takiego
wynalazku nie jadlam....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!
Mamy znajomych kucharzy i to oni uczyli mnie gotowac wegierskie potrawy
a sami sie smiali z naszych polskich wynalazkow jak placki po wegiersku
!
Rozumiem ze [P] oznacza nasz rodzimy wynalazek.
A dla wszystkich ktorzy chca sprobowac gulyasleves oto przepis :
wloszczyzna
ok.30 dkg kosci wieprzowe lub drobiowe wtedy wiecej
1 torebka kminku
z tego trzeba ugotowac bulion (ok. 2.5 litra)
na 4 osoby ok. 30 miesa wolowego gulaszowego pokrojonego w drobna kostke
podsmazamy na SMALCU 1.5 lyzki kiedy jest gotowe zasypujemy 3 kopiatymi
lyzkami slodkiej papryki i dokladnie mieszajac smazymy ok.2 minut na
srednim ogniu (dlugo smazona papryka jest gozka!) kiedy wszystko jest
gotowe zalewamy przecedzonym bulionem i na malym ogniu dusimy do momentu
az mieso jest na 3/4 miekkie wtedy dodajemy ziemniaki ( ok.40 dkg.)
pokrojone w mala kostke
Gdy ziemniaki sa lekko nie dogotowane wsypujemy makaron i tutaj w Polsce
jest problem bo nie ma odpowiednich kluseczek....TARHONYA..mozna je
zastapic makaronem ryzowym ok 4 plaskich lyzek i gotowac do miekkosci .
Ja przad wsypaniem makaronu sprawdzam czy zupa pachnie papryka i
kminkiem jesli nie to doprawiam i tak najczesciej wsypuje druga torebke
kminku i dodaje paste paprykowa z tubki ale slodka.
zupa powinna byc rzadka dlatego w czasie gotowania nalezy ja uzupelniac
mozna dorzucic 1 kostke bulionowa niestety u nas nie ma specjalnych
kostek do zupy gulaszowej.... :(((((((
Po ugotowaniu sie makaronu doprawiam papryka ostra nie za duzo , slodka
, sola i odrobina pieprzu nie powinna byc ostra.
Podaje z bialym pieczywem tylko szukam zeby bylo z domieszka maki
kukurydzianej
Wszystkim ktorzy skozystaje z przepisu zycze smacznego.
Agata
a...@g...krakow.pl
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:atctfv$jhm$1@news.tpi.pl...
> Uwaga, to jest drobiowa zupa!
>
> ============
> 40 dkg serc kurczecich,
> tylez ziemniakow pokrojonych w slupki,
> 80 dkg pieczarek,
> koncentrat pomidorowy (1 sloiczek pudliszek)
> marchewka, seler, kilka cebul, garstka kapusty
> czerwonej lub kiszonej
> kilka (4-6) zabkow czosnku
> papryka czerwona
> jakas ostra papryka
> sol, pieprz, jalowiec, lisc laurowy, tymianek,
> rozmaryn, galka muszkatolowa, majeranek, sos sojowy,
> cukier,
>
> - serca udusic do miekka i pokroic w talarki
> - pieczarki z papryka obsmazyc na masle
> - w wywarze z serc ugotowac ziemniaki z jalowcem i
> lisciem
> - obsmazyc cebule z jarzynami, czosnkiem, mocno podlac
> sosem sojowym
> - wszystko polaczyc, dodac koncentrat i pozostale
> przyprawy
> - zagescic maka ziemiaczana rozp. w wodzie
> - zostawic na chwile, aby smaki przeszly
> - podawac z dobrym chlebem
>
> Zupka (wiem, wiem) musi pikantna, winna i nie za
> wodnista
> Sprawdzilem, ze niecodzienny i znakomity smak nadaje
> jej nieco sosu krewetkowego!
>
> smakowitego
> waldek
> ==========
>
>
>
|