« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-11 22:53:22
Temat: Ryż z groszkiem i szynkąDałam to w osobnym wątku, choć może się to przydać także jako danie na
zimno. Może służyć, za prowiant do pracy. Ośmielona miłym przyjęciem mojego
niefortunnego przepisu podaję następny, bardzo prosty, a może komuś
posmakuje
Tu już wszystko poprawiłam
ryż z groszkiem
80 g masła
1 obrana cebula
150 g gotowanej szynki
sól, pieprz
350 gram ryżu
750 ml rosołu drobiowego
150 g zielonego groszku
tarty parmezan
sposób przygotowania:
cebulę posiekać, szynkę pokroić w cienkie paski, masło (oprucz dwóch łyżek)
rozgrzać na patelni, podsmarzyć cebulę szynkę. Doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Ryż ugotować na pół miękko, odcedzić, wymieszać z cebulą i szynką.
Dodać rosół i groszek. Dusić na małym ogniu do miękkości. Dodać resztę masła
pokrojonego w cienkie plasterki. ryż porozdzielać widelcem.
Posypać parmezanem
PS wstyd się przyznać, ale nie wiem do końca ile to jest 750 rosołu. Jak to
przeliczyć na szklanki? ja zawsze dodaję rosołu na oko!
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Monika
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-12 06:32:17
Temat: Re: Ryż z groszkiem i szynką> PS wstyd się przyznać, ale nie wiem do końca ile to jest 750 rosołu. Jak to
> przeliczyć na szklanki? ja zawsze dodaję rosołu na oko!
> Pozdrawiam bardzo serdecznie
>
> Monika
To bedzie okolo 3 szklanek rosolu. Jedna szklanka to 200-250 ml plynu.
Dzieki za fajne przepisy ;)
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |